24 uur achter de wedstrijdtafel
Onlangs bereikte mij het verzoek om een evaluatie te schrijven voor iemand die bezig is aan de opleiding Sportleider 3 bij Badminton Nederland.
Jij het nieuws, wij een tikkie!
Hij heeft voor zijn proeve van bekwaamheid in het organiseren van een activiteit het regiokampioenschap van zijn regio georganiseerd. Ik ben het hele weekeinde in de hal geweest en heb gezien dat deze man de zaterdag minimaal 24 uur in de hal geweest is, waarvan het overgrote deel achter de wedstrijdtafel. Tellen we daar bij nog een aantal uur op dat hij bezig geweest is met de voorbereiding van het toernooi, denk daarbij aan versturen van uitnodigingen, benaderen van sponsoren, de loting en het maken van het speelschema.
Waarschijnlijk komt het totaal wel boven de 30 uur uit dat deze man besteed heeft aan het organiseren van het toernooi.
Op de website van Badminton Nederland staat dat de opleiding tot Sportleider 3 bestaat uit 11 bijeenkomsten van 11 uur. Verder is er geen omschrijving gegeven van stages en een proeve van bekwaamheid. Op die manier lijkt het alsof de opleiding niet meer dan 77 uur bedraagt voor de cursist. Het lijkt mij ook niet helemaal eerlijk om dan, als de cursist zich eenmaal ingeschreven heeft, nog stages en een proeve van bekwaamheid te vragen van de cursist.
Zeker niet als de proeve van bekwaamheid zoveel tijd vraagt. 30 uur op een opleiding van 77 vind ik verhoudingsgewijs een heel groot deel van de opleiding.
Ik heb mij lange tijd afgevraagd wat de verklaring achter deze proeve van bekwaamheid is. De verklaring die ik op de website van Badminton Nederland vindt, is dat de trainer een kader moet kunnen aansturen. Het enige kader dat ik mij daarbij kan voorstellen is het kader van een vereniging. Dan rijst bij onmiddellijk de vraag welk kader er bedoeld wordt. Is dat het bestuur, de jeugdcommissie of de technische commissie?
Maar is het wel de bedoeling dat een trainer dit stuurt, moet de vereniging niet veel meer de trainer sturen? Moet de vereniging niet de clubcultuur bewaken en de grenzen aangeven waarin de trainer moet werken? En moet de vereniging aangeven wat ze van de trainer verwachten?
Laten de verschillende commissies zich sturen door een trainer? Een bekende voetbaltrainer heeft ooit gezegd dat een trainer een passant is. Mag en kan een vereniging zich afhankelijk maken van een passant? Het lijkt mij van niet.
Ik ben niet bekend met de gehele inhoud van de opleiding. Ik weet niet hoeveel tijd er besteed wordt aan techniektraining, eigen vaardigheden, bewegingsanalyses en wedstrijdanalyses. Maar als de cursist de 30 uur, dat zijn meer dan 4 bijeenkomsten van 7 uur, zou besteden aan eerder genoemde zaken dan ben ik er van overtuigd dat de vele klachten, op- en aanmerkingen, kanttekeningen die geplaatst worden bij de huidige opleiding Sportleider 3 weggenomen zouden worden.
Ik kan mij niet voorstellen dat je een betere trainer wordt als je 24 uur achter een wedstrijdtafel gaat zitten. Maar ik laat mij graag overtuigen van het tegendeel.
QR-code voor dit artikel
Smashing vecht voor elk punt tegen nummer drie DKC
De spelers van Smashing namen het op tegen DKC. Ze mochten afreizen naar Den Haag om het op te nemen tegen de nummer drie in de…
11 november 2024
DKC pakt thuis zes punten tegen Smashing
Zaterdagavond 9 november speelde DKC thuis tegen Smashing. Bij de line-up werd duidelijk dat DKC over de vaste dames kon…
11 november 2024
Smashing pakt na een felle strijd twee punten tegen Duinwijck
Afgelopen zaterdag speelde Smashing voor een volle zaal tegen meervoudig landskampioen Duinwijck. De herendubbel van Duinwijck…
4 november 2024
DKC scoort in Wateringen
Zaterdag was het tijd voor de clash tussen de badmintonners van VELO in Wateringen en DKC. Bij de line-up viel op dat DKC kon…
4 november 2024