clubzoeker

Gezinsleven in teken van badmintonloopbaan Mark Caljouw

Gezinsleven in teken van badmintonloopbaan Mark Caljouw

Badmintonner Mark Caljouw is momenteel een van de betere badmintonners van Nederland. De 19 jarige Rijswijker werd onlangs nog genomineerd voor de titel Haags sporttalent van het jaar. Caljouw komt uit een echte sportersfamilie.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Vader Caljouw is voorzitter van badmintonclub DKC, moeder Ellen is manager van het eerste team en de Badminton Academy. Behalve broer is Sander zijn beste maatje en fysiek trainer. "Nu Mark zoveel in het buitenland is, mis ik hem wel eens."

Badmintontalent Mark Caljouw is met een overgangsjaar bezig. Van junior naar senior. Voor veel talenten valt die overgang zwaar. Maar Mark heeft samen met trainers en familie een koers uitgestippeld die hem snel verder moet brengen in de seniorenwereld. "Ik heb een druk programma met veel buitenlandse toernooien. En natuurlijk vorig weekeinde het NK, donderdag en zaterdag de halve finale met DKC tegen VELO en maandag vertrek ik naar het EK teams waar ik voor de eerste keer voor geselecteerd ben."

Wanneer Mark thuis is, trekt hij vaak samen op met broer Sander. Behalve zijn oudere broer is hij ook zijn beste vriend, fysiek trainer en sponsor. "In het begin was het wel even wennen om je broer als trainer te hebben. Privé moet je dan even afsluiten, maar we hebben nooit echt ruzie. Ik heb wel het idee dat hij strenger voor mij is. Sander kan mij heel erg motiveren. Vaak meer dan anderen. Ik hoop ooit met badminton geld te kunnen verdienen zodat hij mee kan als trainer, broer en grootste fan."

Broer Sander is al jarenlang verantwoordelijk voor de fysieke gesteldheid van Mark. "Tot dit seizoen keken we altijd wanneer er een piekmoment was en stemden daar de kracht- en conditietraining op af. Nu heeft Mark het zo druk en is zoveel weg, dat het soms voor hem belangrijker is om rust te pakken dan om nog eens extra te trainen. Daar moet ik hem soms heel erg in afremmen. Op trainingsgebied is het momenteel heel erg moeilijk om hem goed te begeleiden. Om met elkaar een uur vrij te maken, is al heel erg moeilijk. Hij zit veel in het buitenland. Hij mag ook niet teveel belast worden, maar hij wil het maximale en ik ook. Maar ik moet ook naar het totaal plaatje kijken."

Het gezinsleven bij de familie Caljouw staat voor een groot deel in het teken van de badmintonloopbaan van Mark. "In het begin merk je net nog niet omdat je nog jong bent", vertelt Mark. "Maar eigenlijk is heel veel afgestemd op mijn badminton. Soms had ik het daar lastig mee. Je wilt in het gezin dat iedereen evenveel aandacht krijgt. Maar door veel met elkaar te praten is het allemaal goed gekomen. Daarom is het ook leuk dat Sander nu mijn trainer is. We staan dicht bij elkaar en zijn goede vrienden. Die band is de afgelopen jaren sterker en sterker geworden. Als we thuis met elkaar praten, hebben we het vaak niet eens over badminton."

Sander: "Mark is soms te zeker van zichzelf en legt veel te veel druk op, hij wil altijd en overal winnen!"

Sinds dit seizoen is Mark veel onderweg in het buitenland. Broer Sander doet er alles aan om hem toch te volgen op zijn internationale trips. "Naar nationale competitiewedstrijden ga ik niet zo vaak. En om hem te begeleiden in het buitenland hebben we nog geen geld voor. Ik ben ook pas begonnen met een eigen bedrijfje in fitness. In het buitenland volg ik Mark meestal met livestreams. We spreken elkaar altijd na een wedstrijd, soms ook ervoor. Hetzelfde is dat met trainingsstages. De ene keer spreek ik hem wat meer als broer, de andere keer als trainer. Hij is soms te zeker van zichzelf en legt veel te veel druk op. Hij wil altijd en overal winnen. Soms moet je iets rustiger zijn, niet altijd willen winnen. Je moet ook je leermomenten pakken. Mark is gewend om in zijn juniorenperiode bijna alles te winnen. Dat verandert nu."

"In zijn eerste seniorentoernooi stond hij direct in de finale. Het toernooi erop werd hij in de kwartfinale uitgeschakeld. Daar baalde hij zo enorm van. Maar ook hij moet leren omgaan met verliezen. Daar praat ik dan met Mark over. In Mark zijn ogen heeft hij vorige week een slecht NK gespeeld. Hij verloor in de halve finale van de latere kampioen Eric Pang. Dan zitten we samen te balen. Maar daarna moet dat over zijn en tevreden zijn met een plek in de halve finale. Hij is nog jong en er is nog zoveel mogelijk."

Door de drukte in zijn nog jonge badmintonleven is het zaak om alles goed te plannen. Competitiewedstrijden, kracht-, conditie- en techniektrainingen, internationale toernooien en een uitverkiezing van het Nederlands badmintonteam. Allemaal mooi om mee te maken, maar voor de jongste telg in de familie Caljouw moet het ook allemaal te behappen zijn. "Trainers Rune Massing, Robbie Kneefel, Robbert de Keijzer, Leonard van Velzen, natuurlijk Sander en ook mijn moeder als manager", vervolgt Mark. "Zij houden zich allemaal met mijn schema's bezig. Elke trainer draagt zijn of haar trainer steentje bij. Mijn moeder maakt ook het toernooischema. Dat wordt gedeeld met alle andere trainers, zodat zij weten wanneer ik waar beschikbaar ben. Rust is ook belangrijk. Eigenlijk zou ik het de hele week erin knallen. Maar dat kan niet, dan maak je je lichaam kapot."

Mark maakt furore in de badmintonwereld, terwijl broer Sander net begonnen is aan zijn leven als fitness-instructeur. "Ik had gehoopt dat ik ergens in the picture zou komen. Bij de badmintonbond is er gekozen voor een andere personal trainer. Maar wellicht ben ik toch ook bij anderen in het vizier geraakt. Daarom zou het mooi zijn wanneer we met Mark nog meer resultaten kunnen bereiken. Mark is mijn wandelende advertentie. Ik ben ook trainer bij de Badminton Academy, waar verschillende regionale talenten worden opgeleid. Het is leuk dat een bondstrainer als Robbie Kneefel werkt met mijn trainingsschema's. Ik had het leuk gevonden als ik op Papendal had kunnen trainen. Maar ook daar is de situatie onzeker. Ik kan me nu goed richten op Mark en op verschillende andere spelers."

"Ik ben benaderd door enkele tennissers die in de nationale in top 25 staan om hen op fysiek gebied te begeleiden. De gesprekken met hen zijn momenteel gaande. Verder zijn er ook contacten met voetbalclubs om conditietrainingen te geven. De doelgroepen in de sport zijn voor mij het mooist. Ik richt me op de topsporters."

Sportimpuls brengt mensen in beweging

Sander Caljouw houdt zich niet alleen bezig met de topsport. Binnen de club DKC is men ook bezig om groepen mensen die nog niet sporten in beweging te krijgen. Sander: "Dat doen we met het project Sportimpuls vanuit de overheid. Ik geef aan groepen allochtone bewoners van Laakkwartier fitnesstraining. Dat is voor mij ook een nieuwe doelgroep. Maar wel erg leuk, alhoewel ik heb moeten wennen aan de andere gebruiken, zoals de manier van communiceren, soms halverwege de trainen gaan bidden en het douchen met kleding aan. Dat is gebruikelijk in die culturen. Toch probeer is ze ook mee te geven wat onze gebruiken zijn, zodat ze later ook aansluiting kunnen vinden met de Haags sportclubs. "

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!