'Badmintonouders: doe toch normaal!'
Hij begint officieel vandaag aan zijn baan als bondscoach in Senegal, maar zijn hart ligt ook nog bij het Nederlandse badminton. Vlak voordat Jaap Vlerk zijn badmintonschool in Amsterdam verlaat, zegt hij onomwonden dat ouders hier te vaak de ontwikkeling van een talentvol kind in de weg staan.
Jij het nieuws, wij een tikkie!
"Sommige ouders weten het gewoon beter tegenwoordig", zegt hij met een zucht. "Die gaan op de stoel van de coaches zitten, terwijl ze er helemaal geen verstand van hebben", aldus Vlerk.
Vlerk is niet optimistisch over de toekomst van het Nederlandse topbadminton op middellange termijn. "Het is natuurlijk wel zorgelijk dat er achter de huidige generatie niet veel jongens en meisjes zitten die de sprong gaan maken?"
Is er dan niet goed gewerkt? Of is er geen talent? Vlerk: "Ik denk dat het heel weinig met talent en aanleg te maken heeft. Ik zie genoeg kinderen met aanleg, maar de vraag is hoe er met kinderen wordt omgegaan. Het is af en toe afschuwelijk om te zien hoe kinderen begeleid worden door hun ouders. Ik ga geen namen noemen, maar er wordt veel te veel druk op hen gelegd."
Vlerk meent dat sommige kinderen er door de bemoeienissen van hun ouders onderdoor gaan. "Dan mag je hopen dat dit alleen op badmintongebied gebeurt en niet op het persoonlijke vlak. Ik denk dat bij die ouders een enorm groot probleem ligt en dat de coaches bij vele badmintonscholen en de badmintonbond dit ten onrechte jaren hebben gedoogd."
Maar de ouders betalen toch de rekening? Vlerk: "Nou en? Ze hoeven die rekening niet te betalen. Dan maar niet. Ze zetten de relatie met hun kind op het spel voor een spelletje. Ze geven hun niet de vrijheid om zich te ontwikkelen. Dat gaat veel te ver."
Vlerk denkt niet dat veel mondiale toppers onder druk zijn gezet door hun ouders. Vlerk: "Ik denk dat je je daarin vergist. Er is een heel grote groep die absoluut niet onder druk is gezet door hun ouders. Die hebben de vrijheid gekregen zich te ontwikkelen, zonder dat ze steeds niets waard waren bij een nederlaag. Of dat ze de hemel in werden geprezen als ze wonnen. Dat is de grootste fout die gemaakt wordt. Alles wordt vanaf het begin af aan geassocieerd met winnen en verliezen. Als je wint dan deug je, als je verliest dan deug je niet."
Toch wil Vlerk ook niet dat ouders zich niet laten zien: "De ondersteunende rol is ontzettend belangrijk, maar wel op gepaste afstand. Een coach is een coach en ouders zijn ouders. Ze zijn de belangrijkste mensen bij de opvoeding van hun kind. Maar blijf het altijd in perspectief zien. En doe toch normaal."
QR-code voor dit artikel
Subsidies geschrapt voor topbadminton
Vorige week werd bij Badminton Nederland bekend dat de subsidies geschrapt worden. Is badminton minder populair geworden en wat…
19 december 2024
Topbadmintonner Debora Jille: zet badminton(spelers) niet buitenspel
Dit is mijn allereerste bijdrage op LinkedIn en ik heb altijd gehoopt en ernaar toe gewerkt dat mijn eerste post een hele…
16 december 2024
Debora Jille pakt titel in vrouwendubbel in Schotland
Debora Jille heeft samen met Sara Thygesen de titel gewonnen in het vrouwendubbel op de Scottish Open. In de finale was de…
24 november 2024
Dubbel pech voor DKC?
Afgelopen maandag kwam het slechte nieuws van Badminton Nederland hard aan dat beide gemengddubbel winstpunten tegen Smashing…
18 november 2024
Meer artikelen over topsport
- Subsidies geschrapt voor topbadminton - Redactie
- Topbadmintonner Debora Jille: zet badminton(spelers) niet buitenspel - Debora Jille
- Rijswijkse topbadmintonner Mark Caljouw hangt racket aan de wilgen - rodi.nl
- Na Robin Tabeling stopt ook Selena Piek met topbadminton - NOS
- GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol - GeenStijl