Focusbeleid NOC*NSF: sprong voorwaarts blijft uit
Kun je al spreken van een fiasco? Moet het focusbeleid worden bijgesteld? Wat kan Maurits Hendriks doen? Alle topsport in alle takken van sport aansturen vanuit NOC*NSF? Nog meer bondendokters à la Joop Alberda aanstellen? Gerard Kemkers supervisor maken van alle topsportprogramma's?
Jij het nieuws, wij een tikkie!
In 2012 werd het behalen van Olympische medailles en een positie van Nederland bij de beste tien sportlanden ter wereld, uitgangspunt bij de financiering van topsportprogramma's door sportkoepel NOC*NSF. Een ambitie die door de Nederlandse regering onmiddellijk en breeduit werd omarmd (zonder daar overigens extra voor in de portemonnee te tasten), want Olympische medailles zijn goed voor export, toerisme, eer, reputatie.
Sindsdien investeert NOC*NSF haar geld vooral in sporten en programma's met kans op Olympisch succes, lees: medailles. Een strategie die werd verkocht met de term 'focusbeleid'. De acht sporten die van oudsher hofleverancier zijn van Nederlandse medailles (en die positie bij de Olympische Spelen van Londen 2012 en Sotchi 2014 andermaal bevestigden) werden gebombardeerd tot focussporten: schaatsen, wielrennen, zeilen, hockey, hippische sport, roeien, zwemmen en judo. Andere sporten kregen op onderdelen extra financiering, zoals atletiek (sprintnummers, meerkampnummers) en turnen (de herenploeg).
Deze zomer, halfweg het vierjarige traject richting de Olympische Spelen van Rio in 2016, werden er in de meeste van deze sporten wereldkampioenschappen of andere grote toernooien georganiseerd. Een ideaal moment om de balans op te maken. Heeft het focusbeleid geleid tot de gedroomde sprong voorwaarts? Staan 'we' er in de acht focussporten beter voor dan voorheen? Worden er in deze sporten in vergelijking met de Olympische Spelen van 2012, meer medailles gescoord?
Alleen voor schaatsen, hockey en de paardensport kunnen deze vragen positief beantwoord worden. Dat wil zeggen: van deze sporten kun je in ieder geval zeggen dat ze op niveau zijn gebleven. Bij de Olympische Winterspelen in Sotchi veegde de Nederlandse schaatsploeg de vloer aan met de internationale concurrentie, zozeer zelfs dat de ISU overging tot heroverweging van Olympische nummers, teneinde de Nederlandse dominantie in te dammen. Maurits Hendriks, technisch directeur NOC*NSF, is echter insider genoeg om te weten dat de Nederlandse heerschappij niet is te danken aan die paar ton extra steun van NOC*NSF, maar aan het unieke model van de elkaar opjagende commerciële ploegen. Ook over hockey hoeft Hendriks zich niet ongerust te maken, bleek bij het WK Hockey in Den Haag. Met goud voor de vrouwen en zilver voor de mannen, herhaalde Nederland de prestatie van de OS van Londen 2012.
Lees de rest van dit artikel op de website van Sport & Strategie.
Een mooi, kritisch artikel over het focus beleid van het NOC*NSF.
#FransVoorPresident http://t.co/6zdmfdmRrO
— Selena Piek (@selenapiek_nl) 3 september 2014
QR-code voor dit artikel
Smashing vecht voor elk punt tegen nummer drie DKC
De spelers van Smashing namen het op tegen DKC. Ze mochten afreizen naar Den Haag om het op te nemen tegen de nummer drie in de…
11 november 2024
DKC pakt thuis zes punten tegen Smashing
Zaterdagavond 9 november speelde DKC thuis tegen Smashing. Bij de line-up werd duidelijk dat DKC over de vaste dames kon…
11 november 2024
Smashing pakt na een felle strijd twee punten tegen Duinwijck
Afgelopen zaterdag speelde Smashing voor een volle zaal tegen meervoudig landskampioen Duinwijck. De herendubbel van Duinwijck…
4 november 2024
DKC scoort in Wateringen
Zaterdag was het tijd voor de clash tussen de badmintonners van VELO in Wateringen en DKC. Bij de line-up viel op dat DKC kon…
4 november 2024