clubzoeker

Benjamin geeft anonimiteit op: 'Beste Hans'

Benjamin geeft anonimiteit op: 'Beste Hans'

Laat ik beginnen met duidelijk maken dat ik niet namens een vereniging spreek en dit dus puur op eigen initiatief schrijf. Hoewel bij sommige de indruk ontstond dat ik namens DIOK sprak is niets minder waar.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Ik ben niet eens lid van DIOK (niet meer althans). Om hierop door te gaan geef ik hierbij mijn anonimiteit op. Hoewel het geen rocket science was om te achterhalen wie ik was. Mijn naam is Benjamin. Zoveel badmintonners met die voornaam zijn er niet in Regio Oost met een verleden bij DIOK, dus mensen die geïnteresseerd zijn in de rest, kunnen dat zelf wel vinden.

Nooit had ik verwacht dat mijn eerste stuk zoveel los zou maken. Het was een betoog waar ik weinig over nadacht. Ik had sterk de behoefte mijn ongenoegen duidelijk te maken over de organisatie van het RSK. Niet zozeer vanwege dit jaar, maar omdat nu de afgelopen 3 jaar al dingen misgaan. Ik besef dat het prachtige fenomeen internet en de bijbehorende anonimiteit er toe kan leiden dat mijn eerste tekst wat harder en feller zijn geworden dan misschien de bedoeling was. Als ik mensen bij de organisatie persoonlijk geraakt heb, dan was dat niet de bedoeling.

Overigens ben ik in het stuk nergens persoonlijk geworden. In mijn stuk is het meest persoonlijke het verwijt dat de organisatie (geen namen!) arrogant en hautain reageert. Heb ik hier argumentatie voor? Jawel. Die komt bij de inhoudelijke reactie op de reactie zoals geplaatst op badminton.nl.

Allereerst ben ik het niet eens met de term 'zwartmakerij'. Ik geef slechts aan wat mijn interpretatie van de gebeurtenissen rondom het RSK is. Ik maak niemand zwart, ik zie slechts gebeuren dat jaren op rij de organisatie (wie dat ook zou moeten zijn of formeel gezien verantwoordelijkheid draagt) van het RSK Oost er toe leidt dat mensen er niets van snappen, het RSK niet serieus neemt en de regio imagoschade bezorgt. Ik heb het in mijn stuk met geen woord gehad over het falen van de vrijwilligers, laat staan dat ik mij hier kwetsend over heb uitgelaten. Ik herken mij dan ook totaal niet in deze beschuldiging.

Het volgende punt wat aangestipt wordt, is een interessante: waarom heb ik een stuk naar badmintonline gestuurd en niet direct gecommuniceerd met de organisatie? Ik heb het stuk naar badmintonline gestuurd omdat ik juist wél direct contact heb gezocht. Ik was ook in de stiekeme veronderstelling dat de opbouw, en de argumentatie in het online stuk ergens bekend voor zou komen bij jullie, de organisatie. Na het uitsturen van de enquête heb ik een reactie gestuurd naar rskoost@siffels.nl. Op 15 juli was dat. Waarom ik de organisatie in het online stuk arrogant en hautain noemde? Om de reden dat de enige - algemene! - reactie op deze mail een met de strekking: "vul nou gewoon de enquête in" was. Geen communicatie op een stuk van pak hem beet een A4'tje met de nodige argumenten. Ik zou het nog eens terugzoeken, je weet nu mijn naam.

Wat betreft de locatie vind ik de argumentatie: 'jarenlang streven naar optimale spreiding' erg dunnetjes. Bovendien is deze spreiding een wassen neus. Het RJK en RSK staan 100% los van elkaar. Die 4 jeugdspelers die ook RSK spelen hebben daar wat mee, maar wat heb ik daarmee van doen? Vorig jaar was ik in de positie dat ik ook het RTK mocht spelen. Dat betekende dat ik vanuit Enschede naar Doesburg moest en als ik het RSK had gespeeld naar Lochem. Welke spreiding hebben we het over? Aangezien ik niet bepaald speelgerechtigd ben voor een RJK. Dit is hooguit organisatorisch verdelen, maar deelnemers hebben er weinig aan.

Als het besluit om de inschrijving opnieuw te doen in overleg met de referee gedaan is, dan wil dat niet zeggen dat dit ook de juiste beslissing is natuurlijk. Ik ga er vanuit dat de organisatie alles zo goed mogelijk probeert te doen, maar het initiële idee om 2 dagen met gesplitste onderdelen was al dubieus. Veel spelers die normaal alleen zouden dubbelen en mixen, gingen nu maar gewoon singelen en niet dubbelen. Die gaan zich nu, hopelijk (!), inschrijven voor de dubbel en mix, en daarmee dus niet meer deelnemers opleveren. Voor veel mensen die niet van singelen houden was dit sowieso een reden om niet te komen.

Het laatste waar ik op in wil gaan is de beschuldiging dat ik zou roepen dat DIOK veel beter het RSK kan organiseren. Dit wil ik even nuanceren. Ik schrijf niet dat DIOK het béter kan organiseren dan de huidige organisatie. Laat staan dat ik hiermee geen respect toon voor de vrijwilligers van de huidige organisatie of hen diskwalificeer als organisatoren. Dat is onwaar en een foute verdraaiing van mijn woorden. Ik geef aan de DIOK geschikter zou kunnen zijn. Niet zozeer omdat het organisatietalent nou zoveel groter zou zijn daar (ook DIOK maakt fouten bij toernooiorganisatie, net als iedereen), maar omdat DIOK de beschikking heeft over het Sportcentrum van de Universiteit Twente. Hierbij is het mogelijk om te badmintonnen in maximaal 4 zalen, goed voor 20 banen. Er zijn twee zalen met 7 en twee met 3 banen mogelijk. Huren, opties en afzeggen zijn eenvoudig geregeld en dat wil zeggen dat je heel flexibel om kunt gaan met het toernooi. Laat ik hier wat verder op in gaan:

Zoals ik al aangaf in mijn vorige stuk zie ik prima in dat een RSK organiseren niet zo makkelijk is. In het verleden waren er 100+ deelnemers, maar ook wel eens 60 of nog minder. Dat leidt er dus toe dat je mogelijk toernooien naar 1 dag moet brengen, of dat je met die beslissing juist plots het toernooi vol hebt zitten en dat je mensen moet teleurstellen: zoals dus de afgelopen jaren gebeurd is. DIOK zou dus theoretisch gesproken op basis van het aantal inschrijvingen 2 weken van te voren kunnen zeggen: we doen 1 dag op 20 banen. Of we doen 2 dagen op 10, of we doen 1 dag op 10, of 13. Kortom: volop flexibiliteit om juist om te kunnen gaan met de moeilijk voorspelbare opkomst bij een RSK. Dat is een deel van de reden dat ik DIOK geschikter noem. Een andere reden kan zijn dat het zwaartepunt van de deelnemers (de badmintondichtheid zeg maar) meer richting de regio Twente ligt. Daarnaast is Enschede (of Hengelo of Almelo) per OV natuurlijk uitstekend te bereiken. Verder vond ik het belangrijk aan te kaarten dat er een alternatief is en het niet alleen een theoretische discussie was. Ik bedoel hiermee: je kunt wel roepen dat Twente een geschiktere plek is voor de organisatie, maar zijn er clubs die het zouden willen organiseren? Ja dus.

Ik wil hiermee nogmaals aangeven dat mijn betoog geenszins bedoeld was als persoonlijke aanval op de organisatie. Als mensen binnen de organisatie het nodig vinden het zich persoonlijk aan te trekken, dan is dat voor hun rekening. Ik kan weinig doen aan wat zij lezen of denken te lezen, hooguit kan ik kijken naar wat ik schrijf. Als ik mijn vorige stuk teruglees had ik misschien even een keertje extra adem moeten halen voor ik op verzenden klikte. Aan de andere kant weet ik niet of dat tot reacties had geleid. Hetzelfde verhaal in de genuanceerde, niet-anonieme versie hadden jullie namelijk al ontvangen in juli en toen heeft ook niemand de moeite genomen inhoudelijk of persoonlijk te reageren. Mede hierom was ik klaar met de vele, in mijn ogen, slechte beslissingen rondom de afgelopen RSKs en heb ik besloten mijn mening te ventileren middels dit online platform.

Hopelijk verduidelijkt dit een en ander en leidt het misschien zelfs tot wat goeds. Laten we hopen dat het RSK een succes wordt en dat het volgend jaar beter gaat. Uiteindelijk ben ik niet, zoals een van de reacties suggereerde, op zoek naar het beschadigen van Badminton Nederland. Ik zou niet weten waarom ik dat zou doen. Het RSK is in beginsel een hartstikke leuk toernooi en ik vind het idee dat je 'regiokampioen' kunt worden gewoon leuk. Het is eigenlijk een leuk toernooi waarmee je buiten je team een keer voor jezelf of met je dubbelpartner voor een kampioenschap kan gaan. Daarmee onderscheidt het zich van reguliere clubtoernooien en daarom is een RSK belangrijk. Ik vind het daarom des te treuriger dat dit nu zo verloren lijkt te gaan.

Groeten,
Benjamin

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Doe mee aan de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024

Doe mee aan de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024

Op zaterdag 8 en zondag 9 juni vinden in het T-Kwadraat in Tilburg de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024 (NJK) plaats en…

8 may 2024

Drie nieuwe instromers in S-1 selectie Badminton Nederland

Drie nieuwe instromers in S-1 selectie Badminton Nederland

Per 1 augustus 2024 stromen Dion Hoegen, Vihaan Shah en Sterre Bang in bij de S-1 selectie op Papendal.

8 may 2024

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!