SportSport

Cor van der Geest: centraal trainen op Papendal!?

Cor van der Geest: centraal trainen op Papendal!?

Oud-technisch directeur Cor van der Geest van de Judo Bond Nederland maakt zich grote zorgen en heeft deze zorgen verwoord in een open brief naar de JBN, het NOC*NSF en de pers. Een van de kernpunten: centraal trainen op Papendal is NIET de Heilige Graal.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Geachte lezer,

Als voormalig Technisch Directeur (TD) van de JBN maak ik mij grote zorgen over het Nederlandse judo. Ik had mij sterk voorgenomen mij over de topsport niet meer in het openbaar te uiten, maar dat gaat nu echt niet meer. Ik verbaas me over zaken die ik lees en hoor, en bespeur hierin veel politiek en belangen die volgens mij niet het belang van het Nederlandse (top)judo dienen.

Ik richt me in eerste instantie tot de bondsraad, maar omdat het ook over een aantal personen gaat en ik verdenkingen en aannames doe, stuur ik deze mail ook aan het bondsbestuur, NOC*NSF, pers en trainers. Het is een samenvatting van hoe ik er tegenaan kijk en u kunt er mee doen wat u goeddunkt. Ik ben altijd bereid om het een en ander mondeling toe te lichten.

Als eerste een opsomming van relevante feiten:

 • 31 december 2012 stopte mijn dienstverband als TD van de JBN;
 • 1 maart 2013 kwam de nieuwe TD, Ben Sonnemans in dienst;
 • Ik wilde graag een periode met overlap zodat ik Ben zou kunnen inwerken, maar de Algemeen Directeur Theo Fledderus vond dat toen niet gewenst, in verband met bezuinigen;
 • Ik heb op geen enkele manier bemoeienis met de sollicitatieprocedure en de uiteindelijke aanstelling van de nieuwe TD gehad;

Om mijn lange periode als Technisch Directeur bij de JBN op een goede manier af te sluiten en geen momentum te verliezen op weg naar Rio, heb ik eind 2012 met ondersteuning van de Technische Staf, Erica de Jong, Theo Fledderus, Frans van Dijk (NOC*NSF) en zijdelings Maurits Hendriks (NOC*NSF) de nieuwe visie voor de periode 2012 tot 2016/2020 op papier gezet. Dit op verzoek van de JBN en NOC*NSF die me in het hele proces hebben gestimuleerd.

De belangrijkste conclusies van het stuk zijn, kort samengevat:

 • Verhogen kwaliteit van het trainings- en wedstrijdprogramma;
 • Bestendigen en optimaliseren structuur met vier steunpunten, waarvan twee specifiek voor de senioren;
 • Aandacht voor het individuele topsportproject (maatwerk).

NOC*NSF ging in diezelfde periode over tot een herverdeling en focus van topsportgelden en dat zou voor de JBN topsport grote mogelijkheden geven. Daar ben ik vanzelfsprekend serieus op ingesprongen. De berichten waren dat het topsportbudget, mogelijk ongeveer zouden kunnen verdubbelen naar ruim 3 miljoen euro per jaar. Ik heb mijn gedachten veelvuldig met de bovengenoemde personen besproken en getoetst, en ik heb zelfs de algemene ledenvergadering van het NOC*NSF nog toegesproken over noodzaak van de invoering van de nieuwe topsportstructuur van het NOC*NSF. Ik was er dus van overtuigd dat dit de visie was die door zowel JBN als NOC*NSF volledig gedragen werd en als blauwdruk voor het toekomstige beleid zou dienen. Hoe anders zou het zijn...

Lees de rest van deze open brief op de website van Telegraaf.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

 • linkedin
 • facebook
 • twitter
 • whatsapp

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!