clubzoeker

Cor van der Geest: centraal trainen op Papendal!?

Cor van der Geest: centraal trainen op Papendal!?

Oud-technisch directeur Cor van der Geest van de Judo Bond Nederland maakt zich grote zorgen en heeft deze zorgen verwoord in een open brief naar de JBN, het NOC*NSF en de pers. Een van de kernpunten: centraal trainen op Papendal is NIET de Heilige Graal.

Maak kennis met Vihaan Shah!

Geachte lezer,

Als voormalig Technisch Directeur (TD) van de JBN maak ik mij grote zorgen over het Nederlandse judo. Ik had mij sterk voorgenomen mij over de topsport niet meer in het openbaar te uiten, maar dat gaat nu echt niet meer. Ik verbaas me over zaken die ik lees en hoor, en bespeur hierin veel politiek en belangen die volgens mij niet het belang van het Nederlandse (top)judo dienen.

Ik richt me in eerste instantie tot de bondsraad, maar omdat het ook over een aantal personen gaat en ik verdenkingen en aannames doe, stuur ik deze mail ook aan het bondsbestuur, NOC*NSF, pers en trainers. Het is een samenvatting van hoe ik er tegenaan kijk en u kunt er mee doen wat u goeddunkt. Ik ben altijd bereid om het een en ander mondeling toe te lichten.

Als eerste een opsomming van relevante feiten:

 • 31 december 2012 stopte mijn dienstverband als TD van de JBN;
 • 1 maart 2013 kwam de nieuwe TD, Ben Sonnemans in dienst;
 • Ik wilde graag een periode met overlap zodat ik Ben zou kunnen inwerken, maar de Algemeen Directeur Theo Fledderus vond dat toen niet gewenst, in verband met bezuinigen;
 • Ik heb op geen enkele manier bemoeienis met de sollicitatieprocedure en de uiteindelijke aanstelling van de nieuwe TD gehad;

Om mijn lange periode als Technisch Directeur bij de JBN op een goede manier af te sluiten en geen momentum te verliezen op weg naar Rio, heb ik eind 2012 met ondersteuning van de Technische Staf, Erica de Jong, Theo Fledderus, Frans van Dijk (NOC*NSF) en zijdelings Maurits Hendriks (NOC*NSF) de nieuwe visie voor de periode 2012 tot 2016/2020 op papier gezet. Dit op verzoek van de JBN en NOC*NSF die me in het hele proces hebben gestimuleerd.

De belangrijkste conclusies van het stuk zijn, kort samengevat:

 • Verhogen kwaliteit van het trainings- en wedstrijdprogramma;
 • Bestendigen en optimaliseren structuur met vier steunpunten, waarvan twee specifiek voor de senioren;
 • Aandacht voor het individuele topsportproject (maatwerk).

NOC*NSF ging in diezelfde periode over tot een herverdeling en focus van topsportgelden en dat zou voor de JBN topsport grote mogelijkheden geven. Daar ben ik vanzelfsprekend serieus op ingesprongen. De berichten waren dat het topsportbudget, mogelijk ongeveer zouden kunnen verdubbelen naar ruim 3 miljoen euro per jaar. Ik heb mijn gedachten veelvuldig met de bovengenoemde personen besproken en getoetst, en ik heb zelfs de algemene ledenvergadering van het NOC*NSF nog toegesproken over noodzaak van de invoering van de nieuwe topsportstructuur van het NOC*NSF. Ik was er dus van overtuigd dat dit de visie was die door zowel JBN als NOC*NSF volledig gedragen werd en als blauwdruk voor het toekomstige beleid zou dienen. Hoe anders zou het zijn...

Lees de rest van deze open brief op de website van Telegraaf.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

 • linkedin
 • facebook
 • twitter
 • whatsapp

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Smashing speelt eerste uitwedstrijd van het seizoen

Smashing speelt eerste uitwedstrijd van het seizoen

Op zaterdag 30 september speelde Smashing de eerste uitwedstrijd van het seizoen tegen Amersfoort.

1 oktober 2023

Nederlaag in stadsderby voor DKC

Nederlaag in stadsderby voor DKC

Na twee overwinningen heeft DKC de eerste nederlaag moeten incasseren. De Haagse badmintonners gingen in de stadsderby tegen Drop…

1 oktober 2023

Almere pakt koppositie in de Nederlandse Badminton Eredivisie

Almere pakt koppositie in de Nederlandse Badminton Eredivisie

Almere heeft zondagmiddag in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen een overtuigende 8-0 overwinning gepakt tegen Roosterse.

1 oktober 2023

TeamNL-spelers hoog geplaatst op deelnemerslijst Dutch Open 2023

TeamNL-spelers hoog geplaatst op deelnemerslijst Dutch Open 2023

Vrijdag verscheen de acceptatielijst van de 74e editie van de Yonex Dutch Open in de Maaspoort Den Bosch. Mark Caljouw…

28 september 2023

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!