NRC: 'Een foute slag en de wedstrijd is gespeeld'
Op 10-10 staan in de laatste set, één rally verliezen en gelijk is de hele partij verloren. De proef met een nieuwe puntentelling bij de Yonex Dutch Open in Almere beviel weinig Nederlandse spelers.
Jij het nieuws, wij een tikkie!
Eric Pang, nummer 1 van Nederland, vindt het wennen. Hij verloor woensdag zijn enkelpartij in de tweede ronde met 11-10 in de vijfde set. "Het ontbreken van de verlenging is niet prettig. Met 11-10 verliezen voelt alsof ik gelijkwaardig ben en eigenlijk nog niet verloren heb. Maar dat de partijen korter zijn vind ik wel fijn."
Tijdens de Yonex Dutch Open in Almere, het grootste Nederlandse toernooi, speelden de badmintonners de afgelopen week best-of-5-games tot 11 punten zonder verlenging. Een heel verschil met de huidige praktijk. Nu gaat het om 'best-of-3', maar lopen de games tot en met 21. En, heel belangrijk, moet het verschil minimaal twee punten zijn. De experimentele telling was een verzoek van de Badminton World Federation (BWF). De wereldbond wil de sport, in de aanloop naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, zo attractiever maken voor toeschouwers en de wedstrijden verkorten. De badmintonsport kampt al jaren met teruglopende ledencijfers. Begin deze eeuw waren er rond de 100.000 leden, nu zijn het er zo'n 45.000. Sportkoepel NOC*NSF financiert sinds 2012 de sport niet meer.
Voorzitter Clemens Wortel van Badminton Nederland ziet geen voordelen. "Dit is niet de manier om de sport aantrekkelijker te maken. Die aantrekkelijkheid zit hem in het feit dat de sport door jong en oud gespeeld kan worden of omdat het de snelste racketsport van de wereld is. Deze telling vraagt om een compleet andere speelwijze."
Rune Massing, bondscoach van de Nederlandse selectie, merkt dat veel spelers last hebben van de experimentele telling. "Vooral spelers waarvan geacht wordt dat ze winnen, gaan te gehaast spelen. Ze denken dat ze een punt gelijk moeten binnenhalen. Bijna alle spelers willen dat de verlenging toegevoegd wordt. Nu kan het in één punt over zijn, terwijl dat een foutje kan zijn of een verkeerde beslissing van de scheidsrechter."
Massing erkent dat het voor de toeschouwers leuker is om naar te kijken. Hij denkt dat de spelers uiteindelijk aan het nieuwe systeem zullen wennen, mits de verlenging ingevoerd wordt. "De echte topper weet hoe hij genoeg rust moet houden, die heeft altijd trucjes om te winnen."
Samantha Barning, verliezend finaliste in de gemengd dubbel in Almere, voorziet dat de nieuwe telling doorgang vindt, maar hoopt dat het Deense systeem wordt ingevoerd. Daar spelen ze met de nieuwe telling, maar is er verlenging tot 15 mogelijk. Barning: "Er kan een voordeel zitten aan de nieuwe telling. Veel Aziatische tegenstanders zijn 'slow starters'. De Europese spelers kunnen daar profijt van hebben met dit snelle spel."
De BWF besluit in mei 2015 of de nieuwe telling doorgang vindt voor de Spelen in Rio in 2016.
QR-code voor dit artikel
Smashing vecht voor elk punt tegen nummer drie DKC
De spelers van Smashing namen het op tegen DKC. Ze mochten afreizen naar Den Haag om het op te nemen tegen de nummer drie in de…
11 november 2024
DKC pakt thuis zes punten tegen Smashing
Zaterdagavond 9 november speelde DKC thuis tegen Smashing. Bij de line-up werd duidelijk dat DKC over de vaste dames kon…
11 november 2024
Smashing pakt na een felle strijd twee punten tegen Duinwijck
Afgelopen zaterdag speelde Smashing voor een volle zaal tegen meervoudig landskampioen Duinwijck. De herendubbel van Duinwijck…
4 november 2024
DKC scoort in Wateringen
Zaterdag was het tijd voor de clash tussen de badmintonners van VELO in Wateringen en DKC. Bij de line-up viel op dat DKC kon…
4 november 2024