clubzoeker

NRC: 'Een foute slag en de wedstrijd is gespeeld'

NRC: 'Een foute slag en de wedstrijd is gespeeld'

Op 10-10 staan in de laatste set, één rally verliezen en gelijk is de hele partij verloren. De proef met een nieuwe puntentelling bij de Yonex Dutch Open in Almere beviel weinig Nederlandse spelers.

Ken je PBC Boomgaardshoek al?

Eric Pang, nummer 1 van Nederland, vindt het wennen. Hij verloor woensdag zijn enkelpartij in de tweede ronde met 11-10 in de vijfde set. "Het ontbreken van de verlenging is niet prettig. Met 11-10 verliezen voelt alsof ik gelijkwaardig ben en eigenlijk nog niet verloren heb. Maar dat de partijen korter zijn vind ik wel fijn."

Tijdens de Yonex Dutch Open in Almere, het grootste Nederlandse toernooi, speelden de badmintonners de afgelopen week best-of-5-games tot 11 punten zonder verlenging. Een heel verschil met de huidige praktijk. Nu gaat het om 'best-of-3', maar lopen de games tot en met 21. En, heel belangrijk, moet het verschil minimaal twee punten zijn. De experimentele telling was een verzoek van de Badminton World Federation (BWF). De wereldbond wil de sport, in de aanloop naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, zo attractiever maken voor toeschouwers en de wedstrijden verkorten. De badmintonsport kampt al jaren met teruglopende ledencijfers. Begin deze eeuw waren er rond de 100.000 leden, nu zijn het er zo'n 45.000. Sportkoepel NOC*NSF financiert sinds 2012 de sport niet meer.

Voorzitter Clemens Wortel van Badminton Nederland ziet geen voordelen. "Dit is niet de manier om de sport aantrekkelijker te maken. Die aantrekkelijkheid zit hem in het feit dat de sport door jong en oud gespeeld kan worden of omdat het de snelste racketsport van de wereld is. Deze telling vraagt om een compleet andere speelwijze."

Rune Massing, bondscoach van de Nederlandse selectie, merkt dat veel spelers last hebben van de experimentele telling. "Vooral spelers waarvan geacht wordt dat ze winnen, gaan te gehaast spelen. Ze denken dat ze een punt gelijk moeten binnenhalen. Bijna alle spelers willen dat de verlenging toegevoegd wordt. Nu kan het in één punt over zijn, terwijl dat een foutje kan zijn of een verkeerde beslissing van de scheidsrechter."

Massing erkent dat het voor de toeschouwers leuker is om naar te kijken. Hij denkt dat de spelers uiteindelijk aan het nieuwe systeem zullen wennen, mits de verlenging ingevoerd wordt. "De echte topper weet hoe hij genoeg rust moet houden, die heeft altijd trucjes om te winnen."

Samantha Barning, verliezend finaliste in de gemengd dubbel in Almere, voorziet dat de nieuwe telling doorgang vindt, maar hoopt dat het Deense systeem wordt ingevoerd. Daar spelen ze met de nieuwe telling, maar is er verlenging tot 15 mogelijk. Barning: "Er kan een voordeel zitten aan de nieuwe telling. Veel Aziatische tegenstanders zijn 'slow starters'. De Europese spelers kunnen daar profijt van hebben met dit snelle spel."

De BWF besluit in mei 2015 of de nieuwe telling doorgang vindt voor de Spelen in Rio in 2016.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Russische badmintonbond geschorst door Badminton World Federation

Russische badmintonbond geschorst door Badminton World Federation

De Badminton World Federation (BWF) heeft het lidmaatschap van de Nationale Badminton Federatie van Rusland opgeschort. Deze…

1 december 2023

Ga nu aan de slag met het nieuwe verenigingsprogramma!

Ga nu aan de slag met het nieuwe verenigingsprogramma!

Om de voordelen van een lidmaatschap bij Badminton Nederland nog concreter te maken lanceert Badminton Nederland vandaag een…

27 november 2023

Jaarplan Badminton Nederland AFGEKEURD tijdens Bondsvergadering 18 november 2023

Jaarplan Badminton Nederland AFGEKEURD tijdens Bondsvergadering 18 november 2023

Afgelopen zaterdag 18 november 2023 vond in Nijkerk de najaarse Bondsvergadering plaats. Naast afgevaardigden, bestuursleden en…

20 november 2023

Uitkomst data-analyse Landelijke Jeugdcompetitie

Uitkomst data-analyse Landelijke Jeugdcompetitie

Na een jarenlange daling van het aantal deelnemende verenigingen, teams en individuele jeugdleden is er afgelopen jaar een…

20 november 2023

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!