Freestyle badminton als sleutel naar Nederlandse jongeren

Freestyle badminton als sleutel naar Nederlandse jongeren

We zijn net terug uit Azië en in het vliegtuig terug heb ik een flink aantal aantekeningen gemaakt over wat we hebben gedaan de afgelopen vier weken.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

In mijn vorige artikel heb ik het gehad over campingbadminton en het feit dat dit al zo verschrikkelijk lang bestaat en het niet door komt als nieuwe leden voor de bond. Ik heb ook al aangegeven dat een aantal van de termen die door BNL wordt gebruikt gewoon niet van deze tijd is. "Badminton is stoer", bijvoorbeeld. Ik weet niet wat voor indruk dat woord oproept bij jou, maar bij mij zegt het helemaal niets. In de jongerencultuur is het zeker niet iets wat gebruikt wordt. Ik had liever een Whatsapp term gezien. Gewoon LOL, of zoiets.

Ik beschreef mijn straatbadminton als campingbadminton, maar dat is niet hoe ik het zou moeten noemen. Want het was niet het simpel overslaan van een shuttle. In werkelijkheid was dit freestyle badminton freestyle en dat is wat jongeren aanspreekt. Het enige probleem is dat ik een ouwe lul ben en dus geen deel ben van die cultuur. Mijn rol zou dus moeten worden beperkt tot het leggen van de links en het uitzoeken hoe je freestyle badminton kan gebruiken om de sport te promoten.

Zes jaar terug heb ik als Landerstrainer in Neurenberg een nieuwe warming-up bedacht voor voetenwerk samen met Manuel Massari. Hij heeft dat het jaar daarna op het Oro-zomerkamp vele malen toegepast en de video ervan is meer dan 200.000 keer bekeken op YouTube. Iedereen vond het leuk om te doen. In de hele wereld wordt er naar gekeken maar je ziet het niet terug in een trainersopleiding of bijscholing.

Er is ook geen opvolging van gemaakt en dat is jammer, want het is een van de beste voetenwerktrainingen die ik in de loop der jaren heb gezien. Ik ben natuurlijk wel op zoek naar nieuwe dingen die op het eerste gezicht misschien niet zoveel met badminton te maken hebben maar wel enorm goed bruikbaar zijn. Zo heeft de jumpstyle-cultuur uit Rusland veel indruk gemaakt en heb ik zelf geprobeerd een van de dansers naar Oro te halen. Ze zijn echter niet lid van een club of organisatie en dus moeilijk te bereiken. Het mooie van jumpstyle is dat het een jongerencultuur is en het spreekt dus tot de verbeelding. Verder is de manier van bewegen en coördinatie uitstekend bruikbaar in onze sport en als laatste maar zeker niet minder belangrijk is het een relevante manier van trainen met relatief korte actietijd en een hele hoge belasting.

Wat mij betreft mag dit op mijn trainingen keer op keer terug komen en verder worden uitgewerkt naar meer badmintonrelevante vormen. Ik ben er 100% zeker van dat je hiermee de sport bij de jeugd een stuk aantrekkelijker maakt dan de doodsaaie voetenwerktrainingen die ik zie.

In het stukje over de Sabeltand-tijger schreef ik ook dat ik wel aan een warming-up doe als het gaat om badmintongerelateerde training, zoals racket en shuttle techniektraining. In werkelijkheid zou je het gewoon freestyle badminton kunnen noemen, want dat is wat we doen op zulke trainingen. Het beheersen van de shuttle en het racket en op deze manier is het ultieme techniektraining. Het is ook iets wat in andere sporten nu begint door te dringen. Zo is Billy Wingrove aan gesteld bij een van de Engelse top voetbalclubs om freestyle voetbaltraining te geven. Het heeft maar één doel en dat is de belangstelling trekken van jonge voetballers en om te laten zien dat voetbal 'lol' is.

Billy kon geen beroepsvoetballer worden maar met freestyle is hij nu de meest bekende voetballer onder de toppers van deze wereld. Spelers zoals Ronaldo komen graag met hem trainen om hun technieken te verbeteren. Het is zo succesvol dat Billy Wingrove nu samenwerkt met Jeremy Lynch om freestyle voetbal naar het volgende niveau te brengen met synchrone freestyle.

Het is weer een vorm van jeugdcultuur binnenbrengen in je sport waarmee je duizenden jongeren trekt op het internet en direct naar je sport als je zulke jonge mensen in je trainersstaf zet. Het is binnen onze sport zo goed als verboden schijnbewegingen te maken en er zijn nagenoeg geen trainers die dit in hun training als lesmateriaal hebben. Van freestyle is al helemaal geen sprake. We doen er echt alles aan de jeugd weg te jagen van elke vorm van badmintontraining door de training zo saai mogelijk te maken.

Binnen freestyle voetbal zijn ze zelfs zover gegaan om de goalkeeper speciaal training te laten doen met Billy en Jeremy. Zie hoe Joe Hart van Manchester City laat zien dat je bewust op de lat kan schieten. Ook al weer jaren terug schreef ik een stuk over het bewust de netband raken en hoe je dat kon trainen. Deze extreme manieren van trainen zie je terug in wat jongeren leuk vinden om te doen, veel leuker dan het trainen van een saaie clear of drop. Als ze extreme dingen leuk vinden dan moeten we extreme dingen met ze trainen. Het is totaal onbelangrijk dat ze de claer of drop niet willen trainen, want ze trainen veel moeilijkere dingen en doen dat met volle overgave. De saaie dingen sluipen er toch wel in als je start met freestyle badminton en je bereikt veel en veel meer jongeren op deze manier.

Als je de goalkeeper in deze video aan het werk ziet dan zou je van te voren hebben gezegd dat het niet kon, maar het gaat er juist om het onmogelijke te trainen om iets wat gewoon is perfect te kunnen.

Terwijl in de wereld om ons heen op de uitkijk is naar nieuwe manieren van werken en denken merk ik in Nederland een oer conservatisme van 'goed' bestuur en beleid. Een doodsaaie opleiding gevolgd door nog veel saaiere trainingen. Als Badminton Nederland al vervreemd was van de bestuurders in de clubs hoever zijn ze dan vervreemd van de jeugd in deze clubs? Ik ben bang dat dit zover is dat het niet zo maar te overbruggen is en het technisch toekomstbeleid komt daar nog eens boven op. Oeps, dat belooft niet veel goeds.

Als je de jeugd hebt, dan heb je ook de sponsors in de toekomst. En al heb je dat niet, dan heb je straks helemaal niets. Ik ben het met Ted van der Meer eens als hij zegt in een reactie op mijn stukje 'heldendom is niet voor dubbels' dat de regels binnen de topsport keihard zijn en dat enkel en alleen de singlespelers dat kunnen bereiken.

Als afsluiter van dit schrijven wil ik er ook op wijzen dat freestyle al veel verder is dan een underground cultuur en dat het al lang is doorgedrongen tot de reclamewereld waar het grote geld ligt. Maar ja, het gaat nu eenmaal niet erg snel binnen Badminton Nederland en het zal nog wel een flink aantal jaren duren voor dat we van al het stof af zijn :-)

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw heeft zich helaas niet gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs. Caljouw voldeed aan de internationale…

23 may 2024

RTC Haarlem in september van start

RTC Haarlem in september van start

Badminton Nederland is blij en trots om te melden dat we in samenwerking met BC Duinwijck per 1 september starten met een nieuw…

22 may 2024

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Met ingang van 1 september dit jaar zal meervoudig Nederlands Kampioen Judith Meulendijks aantreden als hoofdcoach van BC…

21 may 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

De Flevolandse badmintonclub Almere heeft de Dataweb Badminton Cup 2024 gewonnen, het nationale bekertoernooi. Op de finaledag in…

18 may 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!