SportSport

Nederland mag Europese Spelen in 2019 organiseren

Nederland mag Europese Spelen in 2019 organiseren

De ledenvergadering van de Europese Olympische Comités (EOC), op 16 mei bijeen in het Turkse Belek, heeft NOC*NSF toestemming gegeven om de tweede editie van de Europese Spelen in 2019 in Nederland te organiseren.

SportSport

Ken je BV De Maasshuttles al?

Eerder stemde de ledenvergadering van NOC*NSF al in met een kandidatuur onder nadrukkelijke voorwaarden. De Nederlandse nationale, provinciale en gemeentelijke overheden, besluiten vóór 28 juni of zij zich ook achter deze kandidatuur zullen scharen. Het is de verwachting dat rond de eerste Europese Spelen, die van 12 tot en met 28 juni in het Azerbeidzjaanse Baku worden gehouden, bekend zal worden gemaakt of de Europese Spelen 2019 ook daadwerkelijk in Nederland georganiseerd zullen worden.

In juni 2015 wordt de eerste editie van de Europese Spelen georganiseerd in Baku, Azerbeidzjan. Deze continentale spelen zijn de evenknie van de Asian, Pacific, African en Pan-American Games. Vanuit Nederland vertrekt een delegatie van ongeveer 120 topsporters naar Baku, onder wie wielrenners Marianne Vos en Niki Terpstra, de top van het Nederlandse judo, vrouwentafeltennis en de volleybalsters. Het programma bestaat uit twintig sporten met 31 disciplines, waarvan 25 Olympisch en 6 niet-Olympisch. Zestien disciplines hebben een relatie met het kwalificatietraject voor de Olympische Spelen Rio 2016. In totaal nemen ruim 6.000 sporters deel aan de Europese Spelen Baku 2015.

Europese Spelen 2019

NOC*NSF heeft zich met instemming van haar leden onder uitdrukkelijke voorwaarden bij het EOC kandidaat gesteld voor de Europese Spelen van 2019. Nog voor het einde van Baku 2015 (12-28 juni) zal duidelijk zijn of ook de Rijksoverheid en de betrokken gemeenten en provincies zich achter deze kandidatuur zullen scharen. Het is de verwachting dat het EOC daarom rond Baku 2015 definitief aan zal kunnen geven of de kandidatuur van NOC*NSF inderdaad gehonoreerd zal worden.

Bescheiden én impactvol

De Europese Spelen 2019 in Nederland worden hét voorbeeld van een megasportevenement dat niet megalomaan hoeft te zijn. Door verschillende partijen te betrekken en de Spelen als platform voor de wereld te zien, wordt op creatieve wijze en met normale maatvoering maximale impact bereikt. Denk daarbij vooral aan gebruik van bestaande accommodaties, in omvang beperkte openings- en sluitingsceremonies, atletenhuisvesting dicht bij de sportaccommodaties in bestaande accommodaties. Daarmee wordt het bouwen van dure infrastructurele voorzieningen voorkomen.

NOC*NSF ziet de organisatie van de Europese Spelen 2019 als een bijzondere kans voor Nederland. Het prille bestaan van dit evenement biedt Nederland de kans zich te presenteren als hét voorbeeld hoe een 'next level' multisportevenement te organiseren: een showcase voor de wereld én early adopter van de Agenda 2020 van het IOC.

Héél Nederland

De opzet van de Europese Spelen 2019 in Nederland betrekt het hele land bij het evenement. In de verschillende steden en provincies vinden sportonderdelen plaats waarbij gebruik wordt gemaakt van bestaande (sport)accommodaties. Nederland kent een sterk ontwikkeld sportlandschap met veel kennis, expertise en een grote achterban die zich graag inzet voor de sport. Vraag en aanbod komen zo op natuurlijke wijze bij elkaar en maakt het evenement efficiënt, effectief en toegankelijk voor heel Nederland. Alle overige provincies en gemeenten kunnen aansluiten met eigen sportactiviteiten door deze gelijktijdig te organiseren. En dit laatste geldt ook voor evenementen specifiek voor doelgroepen die nu in sportdeelname achterblijven, zoals gehandicapten.

Topsport

Het hart van de Europese Spelen 2019 wordt gevormd door topsporters die strijden om kwalificatie voor de Olympische Spelen van Tokyo 2020. Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF en aanwezig bij de EOC vergadering in Belek: "Wij zijn blij met het vertrouwen dat de leden van het EOC vandaag hebben uitgesproken in hun bestuur en in NOC*NSF om toe te werken naar het in Nederland organiseren van de Europese Spelen van 2019."

"Het is mooi om te zien dat ook het EOC enthousiast is over het idee om de Europese Spelen in heel Nederland te organiseren. Door het evenement te spreiden maken we het mogelijk dat overal in Nederland tegelijkertijd Nederlandse topatleten te zien zullen zijn die strijden om kwalificatie voor Tokyo 2020."

"Ik ben er nu na deze uitspraak van het EOC nog meer van overtuigd dat we met ons idee om deze Europese Spelen samen met een flink aantal gemeenten, provincies, sportbonden, de Rijksoverheid en het bedrijfsleven te organiseren, op de goede weg zijn."

"Van begin af aan bleken velen positief aan te kijken tegen ons initiatief om de Europese Spelen naar Nederland te halen. Het is nu zaak om de laatste vragen en onduidelijkheden die in Nederland nog leven te beantwoorden en weg te nemen. Alles is er wat mij betreft nu op gericht om in de komende weken samen met de minister van VWS en de bestuurders van gemeenten en provincies een positief besluit te nemen. Ik heb daar alle vertrouwen in."

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw heeft zich helaas niet gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs. Caljouw voldeed aan de internationale…

23 may 2024

RTC Haarlem in september van start

RTC Haarlem in september van start

Badminton Nederland is blij en trots om te melden dat we in samenwerking met BC Duinwijck per 1 september starten met een nieuw…

22 may 2024

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Met ingang van 1 september dit jaar zal meervoudig Nederlands Kampioen Judith Meulendijks aantreden als hoofdcoach van BC…

21 may 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

De Flevolandse badmintonclub Almere heeft de Dataweb Badminton Cup 2024 gewonnen, het nationale bekertoernooi. Op de finaledag in…

18 may 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!