Veel sportbonden zijn de aansluiting met de lokale sportsituatie kwijt
Sombere berichten over de sportsector, onlangs (16 mei) in het AD. Willen mensen niet meer sporten? Vallen verenigingen en sportscholen bij bosjes om? Zijn de hardlopers en bootcampers uit onze parken verdwenen en flitsen de wielrenners ons op zondag niet meer voorbij?
Nee, dat niet. Er is iets heel anders aan de hand. Sportbonden hebben mensen moeten ontslaan. Sommige sportbonden hebben geen directeur meer, of een parttime directeur. Sportbonden zijn in gesprek over fusies (de meeste overigens zonder concrete plannen). Dat is de crisis in de sportsector waarover in het AD wordt gesproken.
Een crisis is meestal aanleiding voor herbezinning. En die lijkt me in de sportsector ook op zijn plaats. Wat is ook alweer de basis van de sport? Dat zijn al die Nederlanders die hun hart hebben verloren aan een of meerdere sporten en elke week de gang maken naar die zaal of dat veld. Voor hun plezier, om te winnen, om fit te blijven. Zij, en de organisaties die dat mogelijk maken, zijn de kurk waarop de sportsector drijft. De verenigingen en andere sportaanbieders. De gemeenten, die de sportaccommodaties grotendeels betalen. Van die kurk lijkt de landelijke sportsector af en toe wel ver afgedreven.
"Er zijn legio voorbeelden van sportbonden die de aansluiting met de lokale sportsituatie kwijt zijn"
Boetesystemen drijven tot wanhoop
Natuurlijk, er zijn sportbonden die hun zaken prima voor elkaar hebben. Maar de voorbeelden van bonden die de aansluiting met de lokale sportsituatie kwijt zijn, zijn legio. Boetesystemen die sportverenigingen tot wanhoop drijven. Vooral gefocust zijn op het krijgen van bondsleden en veel te weinig op de ondersteuning van verenigingen bij het binden van sporters. Accommodatie-eisen veranderen in een tijd dat accommodaties toch al onder druk staan. Onvoldoende bezig zijn om de sport door te ontwikkelen, om sportproducten aan te kunnen bieden die meer aansluiten bij de wensen van de hedendaagse sporter.
En dat terwijl de lokale uitdagingen groot genoeg zijn en de sportverenigingen echt wel hulp kunnen gebruiken. Sportaccommodaties staan een groot deel van de week leeg, maar sommige verenigingen hebben wachtlijsten vanwege piekbezetting op zaterdag. Budgetten staan onder druk. Nog steeds bewegen heel veel mensen te weinig, juist de mensen die het 't meest kunnen gebruiken. Sport heeft nog nauwelijks een plek in het totale gemeentelijk beleid, bijvoorbeeld in relatie tot zorg en welzijn.
Men is bezig met de verkeerde zaken
Dat zijn bedreigingen en kansen. Allemaal zaken waar we al onze creativiteit en veranderkracht voor nodig hebben. Allemaal zaken waar de landelijke sportsector nauwelijks mee bezig is. En dat is wat mij betreft de echte crisis waar de sportsector in verkeert: men is bezig met de verkeerde zaken. Primair zou het erom moeten gaan hoe we zoveel mogelijk mensen in beweging kunnen krijgen, hoe we daar zo goed en betaalbaar mogelijk de faciliteiten voor kunnen realiseren. Hoe we sportverenigingen vitaal houden. En natuurlijk ook hoe we de talenten kunnen herkennen, doorontwikkelen en laten excelleren.
Lees de rest van dit artikel op de website van Sport KnowHow XL.
QR-code voor dit artikel
Subsidies geschrapt voor topbadminton
Vorige week werd bij Badminton Nederland bekend dat de subsidies geschrapt worden. Is badminton minder populair geworden en wat…
19 december 2024
Topbadmintonner Debora Jille: zet badminton(spelers) niet buitenspel
Dit is mijn allereerste bijdrage op LinkedIn en ik heb altijd gehoopt en ernaar toe gewerkt dat mijn eerste post een hele…
16 december 2024
Debora Jille pakt titel in vrouwendubbel in Schotland
Debora Jille heeft samen met Sara Thygesen de titel gewonnen in het vrouwendubbel op de Scottish Open. In de finale was de…
24 november 2024
Dubbel pech voor DKC?
Afgelopen maandag kwam het slechte nieuws van Badminton Nederland hard aan dat beide gemengddubbel winstpunten tegen Smashing…
18 november 2024