Arends op koers voor Rio

Arends op koers voor Rio

HAARLEM - Jacco Arends ligt op koers in het kwalificatietraject voor de Olympische Spelen van Rio 2016. Met partner Selena Piek bezet de Haarlemse badmintonner in het gemengd dubbel de vijftiende plaats op de wereldranglijst.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Op de geschoonde lijst, zonder een aantal Chinezen en Indonesiërs staan ze zelfs op de negende positie. Aan het eind van het kwalificatietraject op 1 mei 2016 is een plek bij de beste zestien op de geschoonde lijst vereist.

De oud-Duinwijckers danken deze notering onder meer aan een prima optreden tijdens het WK vorige week in Indonesië. Daarin rekenden zij op indrukwekkende wijze af met een als zesde geplaatst Chinees koppel. De kwartfinale tegen de Chinese nummers twee bleek daarna het eindstation.

"Het ging prima. Het geeft vertrouwen dat we ook dit soort tegenstanders kunnen verslaan. Prettig was de ondersteuning van zo'n 6000 Indonesiërs op de tribune die duidelijk voor ons als underdog waren. We hebben daarna nog nooit zoveel leuke reacties gekregen, want ik kan mij niet herinneren wanneer Nederlanders in de mix zover gekomen zijn op het WK’", zegt de 24-jarige Haarlemmer, die zijn studie psychologie tijdelijk heeft onderbroken.

A-status

Aangename bijkomstigheid was dat sportkoepel NOC*NSF het duo de A-status heeft toegekend. "Wij waren er helemaal niet mee bezig en hebben het ook pas later vernomen. Je moet je er niet al te veel voorstellen. Badminton is teruggeplaatst naar de categorie 4B en dat levert geen inkomen en geen auto op."

Arends heeft het mannendubbel uit zijn hoofd gezet. Selena Piek (23) doet dat niet en speelt ook in het vrouwendubbel met Eefje Muskens, waarin ze minstens zo goede vooruitzichten heeft op plaatsing voor Rio. De combinatie is fysiek te doen, maar houdt ook zekere risico's in qua blessures en overbelasting. De weg is immers nog lang, met Super Series in Azië en toernooien in Europa, waar punten te verdienen zijn.

Budget

Arends en Piek krijgen een budget van Badminton Nederland, waarmee ze moeten zien uit te komen.

"We regelen alles zelf. We houden reis- en verblijfkosten zo laag mogelijk en dan lukt het net. Als we in Nederland zijn, trainen we met een goede groep op Papendal en daar krijgen we ook paramedische begeleiding. Daarnaast speel ik nog in de sterke Deense competitie bij Greve, wat mij de broodnodige inkomsten oplevert. Van badminton word je in Nederland zeker niet rijk, maar ik investeer vooral omdat ik het spelletje dat ik bij Duinwijck heb geleerd nog steeds fantastisch vind. Rio 2016 moet het hoogtepunt worden."

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

De Flevolandse badmintonclub Almere heeft de Dataweb Badminton Cup 2024 gewonnen, het nationale bekertoernooi. Op de finaledag in…

18 may 2024

Gemengddubbel Tabeling en Piek officieel gekwalificeerd voor Olympische Spelen 2024

Gemengddubbel Tabeling en Piek officieel gekwalificeerd voor Olympische Spelen 2024

Badmintonners Robin Tabeling en Selena Piek hebben zich officieel gekwalificeerd voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs.

15 may 2024

Doe mee aan de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024

Doe mee aan de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024

Op zaterdag 8 en zondag 9 juni vinden in het T-Kwadraat in Tilburg de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024 (NJK) plaats en…

8 may 2024

Drie nieuwe instromers in S-1 selectie Badminton Nederland

Drie nieuwe instromers in S-1 selectie Badminton Nederland

Per 1 augustus 2024 stromen Dion Hoegen, Vihaan Shah en Sterre Bang in bij de S-1 selectie op Papendal.

8 may 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!