BWF Mixed Doubles Preview: Jacco Arends and Selena Piek could produce upset

BWF Mixed Doubles Preview: Jacco Arends and Selena Piek could produce upset
StudentenlevenStudentenleven

For two prominent pairs competing at the Total BWF World Championships 2015, history beckons.

› alles over de Nederlandse Badminton Eredivisie!

If defending titlists and in-form pair Zhang Nan/Zhao Yunlei retain the title, they will become the first-ever pair to win three Mixed Doubles world crowns. Should their rivals, Indonesia's Tontowi Ahmad/Liliyana Natsir triumph instead, Natsir would become the most accomplished Mixed Doubles player at the World Championships with four titles.

Only two players have three world Mixed Doubles titles - but with different partners. Korea's Park Joo Bong won two titles with Chung Myung Hee and one with Yoo Sang Hee; Liliyana Natsir won two with Nova Widianto and one with current partner Tontowi Ahmad.

Having claimed the title in 2011 (London) and last year (in Copenhagen), Zhang and Zhao have everything going for them to add to their extensive collection of major titles. The top seeds are likely to face Germany's Michael Fuchs/Birgit Michels in the third round and old foes Joachim Fischer Nielsen/Christinna Pedersen (Denmark) in the quarter-finals. The Danes in fact have an impressive record against the Chinese - leading their head-to-head 9-8, and have won their last three encounters. The last of these was in April 2014, but Zhang/Zhao have been nearly unbeatable since then, and the expected quarter-final could well be a thriller.

No.3 seeds Ahmad/Natsir have a potentially tricky third round against Lee Chun Hei/Chau Hoi Wah. The Hong Kong pair stunned the Indonesians in The Star Australian Open, but the Ahmad/Natsir had their revenge shortly after, at the BCA Indonesia Open, after a hard-fought first game. The winners are likely to face either Ko Sung Hyun/Kim Ha Na (Korea) or Edi Subaktiar/Gloria Emanuelle Widjaja (Indonesia) in the quarter-finals.

No.2 seeds Xu Chen/Ma Jin go into the tournament having shrugged off an embarrassing problem. With their title win at the Indonesia Open, they broke a sequence of 16 straight losses to compatriots Zhang/Zhao, and in doing so, ensured that they go into the World Championships as potential titlists. Xu/Ma have faltered in the finals on two occasions, and will sense this as a great opportunity to finally climb atop the podium.

While the spotlight is on the four prominent pairs, a few others could steal the show. Korea's Ko/Kim had a title win at the Yonex Open Chinese Taipei, putting them in the right frame of mind for the World Championships. England's Chris Adcock/Gabrielle Adcock have been efficient - if not spectacular - in recent months, and could make the last eight.

China's Liu Cheng/Bao Yixin, who are in the Adcocks' quarter, have the ability to go all the way. Another Chinese pair, Lu Kai/Huang Yaqiong, are in the same quarter as Xu/Ma, and if they are able to upset their senior compatriots, might fancy their chances of taking the title. Other pairs who could upset the more fancied names include Jacco Arends/Selena Piek (Netherlands), Riky Widianto/Puspita Richi Dili, Praveen Jordan/Debby Susanto (both Indonesia), Mads Pieler Kolding/Kamilla Rytter Juhl (Denmark) and Chan Peng Soon/Goh Liu Ying (Malaysia).

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Weg met de heilige huisjes

Weg met de heilige huisjes

Een paar vrienden, werkzaam in de sectoren sport en commercie, keken op mijn verzoek naar de finale gemengddubbel tijdens de…

23 oktober 2019

Duinwijck boekt grote overwinning tegen Roosterse

Duinwijck boekt grote overwinning tegen Roosterse

Op 20 oktober was het de beurt aan Roosterse BC om de reis naar Haarlem te maken. Na een paar verrassende uitslagen door de…

21 oktober 2019

Zondag Denmark Open 2019: Aziatische spelers bewegen makkelijker over de baan

Zondag Denmark Open 2019: Aziatische spelers bewegen makkelijker over de baan

Vandaag begon het toernooi pas om 12.00 uur. Dat betekende uitslapen en een ochtendwandeling. Dat was nodig na veel stil zitten…

21 oktober 2019

Coachen of niet coachen? Dat is de vraag!

Coachen of niet coachen? Dat is de vraag!

Eigenlijk wilde ik dit artikel schrijven als een soort open brief, maar ik besefte dat ik daarop toch geen antwoord zou krijgen.…

20 oktober 2019

Nederlandse Badminton Eredivisie: VELO verslaat Smashing met grote cijfers

Nederlandse Badminton Eredivisie: VELO verslaat Smashing met grote cijfers

In de strijd om een plaatsje in de kampioenspoule heeft VELO goede zaken gedaan door de 7-1 overwinning tegen Smashing. Na de…

20 oktober 2019

Nederlandse Badminton Eredivisie: Almere nog ongeslagen

Nederlandse Badminton Eredivisie: Almere nog ongeslagen

Opnieuw doet Almere goede zaken in de Nederlandse Badminton Eredivisie. Met een 8-0 overwinning op het Groningse AMOR kon de…

20 oktober 2019

Zaterdag Denmark Open 2019: Chen Long houdt Viktor Axelsen uit finale

Zaterdag Denmark Open 2019: Chen Long houdt Viktor Axelsen uit finale

Na een niet al te lange nacht, (u heeft hier kunnen lezen dat het vrijdagavond laat, of liever gezegd zaterdagochtend heel vroeg,…

20 oktober 2019

Vrijdag Denmark Open 2019: Carolina Marin terug van weggeweest

Vrijdag Denmark Open 2019: Carolina Marin terug van weggeweest

Vandaag begon het toernooi niet zo vroeg als gisteren, gisteren begon het al om 09.00 uur. Caroline Marin zou om 15.00 uur aan de…

19 oktober 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!