Maurits Hendriks een jaar voor RIO2016: Iedere dag telt, voor elke sporter

Maurits Hendriks een jaar voor RIO2016: Iedere dag telt, voor elke sporter

Exact een jaar voor de start van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is NOC*NSF druk met de voorbereidingen.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

"We zitten middenin het kwalificatieseizoen. Veel sporten en sporters gaan zich de komende periode definitief plaatsen," aldus Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF. "We staan er goed voor. En tegelijkertijd zeg ik daarbij we hebben nog veel te doen. Waar veel sporters bezig zijn met hun kwalificaties werken wij hard aan de prestatie omgeving van TeamNL in Rio. We hebben een goed overzicht en weten wat er nog is te doen."

Met nog een jaar te gaan loopt de Olympische koorts vanzelf op. "We gaan naar een fantastische stad. Als je in Rio bent merk je dat ze er zelf ook heel veel zin in hebben. Kijk ook maar naar de beleving vandaag met nog een jaar te gaan. Bij NOC*NSF zijn we al lang bezig met de voorbereiding. Het is een mooie uitdagende klus om te klaren. Er wordt ook bij ons hard gewerkt om het straks helemaal voor elkaar te hebben. Het gaat erom dat het onze sporters straks op 12 uur vliegen van huis aan niets ontbreekt. We creëren een omgeving waar ze zich thuisvoelen en we als TeamNL kunnen opereren. Ze moeten zich alleen zorgen hoeven te maken over hun prestatie. We zijn scherp op alle details. Dat vraagt van ons ook dat we ter plaatse veel kennis opdoen. We krijgen straks te maken met omstandigheden waarin veel minder daglicht is dan wij gewend zijn in augustus. Er zijn voor sommige sporten heel andere competitietijden dan ze gewend zijn. Daar hebben we bijvoorbeeld heel sterk naar gekeken bij de keuze van ons onderkomen in het dorp."

Hendriks reist half augustus naar Rio voor het chef de mission-seminar en heeft de keuze voor de lokatie in het dorp al gemaakt. "Daar wegen we de gebruikelijke dingen bij af: looptijd naar het restaurant, hoe ver is de uitgang, ligt het niet op een druk punt. Maar nu hebben we ook nadrukkelijk gekeken naar behuizing met niet teveel atleten op één verdieping bijvoorbeeld. Misschien gaan we nog wel straks ook echt indelen op tijden dat mensen in actie moeten komen. Het heeft weinig zin om de late thuiskomers in de buurt te leggen van sporters die weer vroeg in actie moeten komen. Ik denk dat we met deze keuze wel dat soort mogelijkheden hebben. Er is inmiddels een voorlopige toezegging van de organisatie dat onze keuze een goede kans van slagen heeft. Dat is ook een gevolg van het feit dat we al een tijd met hen in gesprek zijn. We investeren in zo'n relatie. Omdat we weten dat we er straks ons voordeel voor de sporters uit halen."

Dat is ook de reden waarom de technisch directeur deelname aan de testevents in de Olympische stad bevordert. "Als je er bent geweest en weet in welke omgeving je moet gaan presteren helpt je dat. We stimuleren alle programma's vooraf erheen te reizen en de omstandigheden te leren kennen. We zijn ook al geweest met coaches vorig jaar. En we hebben daar natuurlijk al een paar jaar ons TeamNL huis. Daar hebben veel sporters, en zeker de zeilers, veel gebruik van gemaakt en gaan ze ook nog doen. De hotels zijn erg duur in Rio, op deze wijze hebben we kosten bespaard en tegelijkertijd veel sporters in een prettige eigen omgeving kunnen huisvesten. Als je daar bent word je vanzelf bijna een Carioca, zoals de inwoners van Rio heten."

Hendriks stuurde woensdagmorgen namens NOC*NSF naar alle geplaatsten en kanshebbers voor Rio 2016 een sms. "Het is nog precies een jaar. Op 5 augustus 2016 wordt de vlam aangestoken tijdens de openingsceremonie. Gewoon een kort berichtje. Niks bijzonders maar gewoon om er heel even kort bij stil te staan. En dan weer volle bak door. Ik weet hoe hard ze allemaal trainen en hoe graag ze allemaal willen. Ik heb ze gezegd dat elke dag telt in de voorbereiding, dat wij er voor hen zijn en dat ik hoop dat diegenen die nog niet zijn geplaatst dat gaan doen. Hoe groter ons TeamNL straks wordt hoe beter."

Evenals bij de vorige Olympische Spelen onder zijn leiding hamert Hendriks op het belang van de teamgeest. "Ik geloof in de kracht van TeamNL. Die waarde is ook wel bewezen. Je gaat om je beste prestatie ooit te leveren in je eigen sport. Maar samen vertegenwoordigen we ook Nederland. Als TeamNL willen we dat Nederland trots is en ons steunt."

Daarom organiseert Hendriks de komende maanden ook diverse bijeenkomsten voor zijn Rio-gangers. "We proberen ze met elkaar alvast in contact te brengen, begrip te kweken voor wat ze doen, ervaringen te laten uitwisselen. We bespreken thema's met ze die straks misschien aan de orde gaan komen. Het moet een aanvulling zijn op hun sporttechnische voorbereiding. We willen de sporters zo compleet mogelijk voorbereid in Rio hebben."

Een van de doelen van de technisch directeur is het behalen van medailles in meerdere sporten. "Dat hebben we steeds uitgesproken. Niet afhankelijk zijn van de historisch sterke sporten, maar ook investeren in nieuwe sporten. Er zijn keuzes gemaakt na Londen. We willen laten zien dat we een breed sportland zijn. Daar worden echt stappen gemaakt vind ik. Er is onmiskenbaar groei bij atletiek, handboogschieten, boksen. En ook sporten als BMX, triatlon, beachvolleybal, baanwielrennen en waterpolo vrouwen waren dichtbij maar zitten nog op de weg omhoog. Dat is echt een gevolg van zeer gericht werken in al die takken van sport. Het zijn programma's waar we samen met de bonden echt stappen hebben gemaakt. Kijk ook naar het mannenturnen. Daar is de uitdrukkelijke ambitie om naast individueel bij de wereldtop te blijven ook echt geïnvesteerd in het team. Ook dat ziet er goed uit."

De logische vraag daarbij tot hoeveel medailles dat gaat leiden is nog niet te beantwoorden. Hendriks: "Ik snap die vraag heel goed, maar dat is echt te vroeg nu. We weten nog niet eens wie zich allemaal gaan plaatsen. Niet uit ons land, maar ook niet van de andere landen. Dan kun je geen onderbouwde voorspelling doen. We moeten deelnemersvelden kunnen wegen bijvoorbeeld. We gaan ons echt weer uitspreken over onze minimale doelstelling, dat heb ik voor Londen en Sochi ook gedaan, maar dat kan pas goed onderbouwd in een later stadium."

Over de grootte en de samenstelling van TeamNL in Rio is het volgende te zeggen. "De echte getallen komen natuurlijk van de teamsporten. Vooralsnog zijn alleen de hockeyploegen zeker. In Londen waren dat ook de enige teams die er waren. Toen hebben we ook al gezegd dat het goed zou zijn als er meer teams zouden gaan. Ook daarin zit ontwikkeling. We zien deze dagen hier de waterpolovrouwen, die zijn echt sterker dan vier jaar terug," aldus Hendriks, die momenteel in Kazan bij de WK zwemmen is. "Voor de mannenwaterpoloploeg is de weg moeilijker maar nog steeds niet afgesloten. Ook zij maken progressie. De vrouwenvolleyballers zijn onder hun nieuwe coach aan een opmars bezig. De handbalsters hebben een sterk programma en de voetbalvrouwen spelen volgend jaar de Olympische kwalificatie in eigen land. Natuurlijk het zijn allemaal geen zekerheden, maar al deze ploegen zijn zeker niet kansloos."

Precies een jaar tot Rio. De Olympische sport is vol in beweging. "Mijn team is de komende maanden bij heel veel sporten en evenementen. We hebben open lijnen met alle programma's. Een jaar lijkt veel maar met elkaar weten we dat het voorbij vliegt. Stilzitten is medailles inleveren. Dat was ook wat in de sms aan de sporters stond en wat eigenlijk de kern van het bestaan van een topsporter is. Elke dag beter willen zijn dan gisteren."

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

Website GeenStijl reageert op het voorstel van NOC*NSF om een basisinkomen voor topsporters te faciliteren. De redactie is…

20 juli 2024

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

De Spelersraad van Badminton Nederland is een zelfstandig adviesorgaan binnen de bond. De spelersraad vertegenwoordigt binnen…

19 juli 2024

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Aanstaande vrijdag vindt de openingsceremonie plaats van de Olympische Spelen 2024 in Parijs, Robin Tabeling en Selena Piek…

19 juli 2024

Nieuwe website Badminton Nederland

Nieuwe website Badminton Nederland

Welkom op de nieuwe badminton website die je up-to-date houdt over alle zaken rondom badminton in Nederland.

19 juli 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!