SportSport

Topsporters zijn vaak onaardige egoïsten

Topsporters zijn vaak onaardige egoïsten

Als ik één mensentype niet snap, is dat de topsporter. De topsporter vertelt voortdurend op televisie dat hij of zij het heerlijk vindt en vond alles te mogen opgeven voor de sport.

Maak kennis met Noah Haase!

Geen vrienden of vriendinnen, weinig sociale contacten, altijd een dieet en constant gefocust op de sport.

Gefocust! Dat is een ander woord voor ziekelijk obsessief. Ik meen ook te weten dat tegenwoordig geen verdeeldheid meer bestaat over de opvatting dat wie fanatiek aan sport doet, absoluut een psychiatrische stoornis heeft.

Nu houd ik wel van abnormale mensen. Ik heb ook eigenlijk alleen maar abnormale kennissen, maar daar zitten geen topsporters tussen, want ik wens geen mensen te kennen die zichzelf pijnigen om beter te worden dan anderen. 'Ik drink niet, ik neuk niet, ik eet nauwelijks iets, ik train en train en train, om de beste te zijn.'

Als je erover nadenkt, is dat een nare karaktertrek.

Topsporters zijn daarom vaak onaardige egoïsten. Ze zeggen wel dat ze iets 'voor hun land' willen doen, maar dat is onzin. Als ze 'de beste' in hun tak van sport kunnen zijn door voor een ander land uit te komen, doen ze dat. Maar toch altijd maar weer beweren dat het 'een eer' is voor hun land te mogen uitkomen. Onzin.

Verder twijfel ik altijd aan de intelligentie van topsporters. Altijd maar trainen, terwijl je weet dat in Nederland slechts zeventien miljoen mensen wonen. In China wonen ruim 1,3 miljard mensen. In welk land - intelligentietestvraag - zul je dus meer kans hebben betere sporters te vinden? Kijk straks maar naar de medailleverdeling.

Ondertussen is wetenschappelijk vast komen te staan dat erfelijkheid en lichaamsbouw zeer bepalend zijn. Ik kan nog zo hard oefenen om 2,37 meter hoog te springen, maar met mijn goddelijke lichaam en bottenstructuur zal dat nooit lukken, al was ik op mijn tweede met hoogspringoefeningen begonnen.

Topsporters willen daar niet aan.

Topsport is, kortom, verspilde tijd.

De tijd van oefenen is nog heilig vergeleken bij de loutering van het zwarte gat waar de meeste sporters na hun carrière in vallen.

Als de topsporter niet meer traint en zijn spieren slap worden, heeft hij op zijn best een medaille van maar heel weinig echte waarde, want ook olympische medailles moeten eerst worden gekocht voordat ze kunnen worden uitgereikt.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 28 juli 2012 in Het Parool.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Nederlandse Badminton Eredivisie wijzigt per seizoen 2023-2024

Nederlandse Badminton Eredivisie wijzigt per seizoen 2023-2024

De Nederlandse Badminton Eredivisie bestaat volgende seizoen uit acht teams. Hoornse en AMOR hebben zich teruggetrokken.

31 mei 2023

Sporthal eerste thuis van bondscoach Henri Vervoort

Sporthal eerste thuis van bondscoach Henri Vervoort

Afgelopen april werd bij VELO in Wateringen de Dutch International gespeeld. Daar trof ik de bondscoach voor de Nederlandse…

31 mei 2023

Spinservice ook nog tijdens Olympische Spelen van Parijs 2024 verboden

Spinservice ook nog tijdens Olympische Spelen van Parijs 2024 verboden

De BWF heeft besloten om het verbod op de spinservice te verlengen tot en met de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs…

30 mei 2023

Doek valt voor spinservice in badminton: tot en met de Spelen verboden

Doek valt voor spinservice in badminton: tot en met de Spelen verboden

Het doek lijkt definitief gevallen voor de spinservice, die de badmintonwereld recentelijk op zijn kop zette. De bijna niet te…

29 mei 2023

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!