Gap year? Topsportjaar!
Het is nu - rond de examentijd - weer volop in de belangstelling: het tussenjaar... ook wel bekend als gap year.
Jij het nieuws, wij een tikkie!
Uit onderzoek blijkt dat 30% van de studenten in hun eerste jaar uit hun studierichting stappen, omdat de studie toch niet hetgeen blijkt te zijn wat ze echt willen. Van de studenten die een tussenjaar hebben genomen is de uitval merkbaar lager afhankelijk van wat de student heeft gedaan in het tussenjaar.
Als ze simpel werk gaan doen, heeft het nauwelijks invloed. Maar het op reis gaan of in een ander land vrijwilligerswerk gaan doen of er een taal bij leren of er beter in worden door een jaar lang in dat land te gaan wonen... dat heeft een groot effect.
Zelfontwikkeling is dus investeren in jezelf. In de sport zien we deze trend ook al een aantal jaren. Studenten willen zien hoe het is om een jaar lang als topsporter te leven.
Op OroDenmark hebben we inmiddels ook al een flink aantal van zulke sporters gehad uit Nederland en België. Nu komen daar de eerste spelers uit andere landen bij, want de aanvragen komen nu uit Frankrijk, Noorwegen, Engeland en Denemarken zelf.
Als je een tussenjaar gaat gebruiken voor de sport, dan snijdt het mes aan meerdere kanten. Je gaat een jaar lang iets doen wat je nu al heel erg leuk vindt, namelijk de sport waar je gek op bent dagelijks beoefenen. Je doet het in het in het land waar de badminton sport nummer 1 is. Je kunt geen beter land in Europa vinden waar je meer kan leren of op een hoger niveau kan spelen dan juist hier.
Fulltime badminton spelen is nu nog erg goedkoop als je het vergelijkt met andere sporten en zeker als je iets anders gaat doen dan sporten zoals reizen. Maar het is op de eerste plaats een investering in je eigen mentaliteit. Je krijgt een opvoeding / training in topsportdenken en dat is iets wat je de rest van je leven meeneemt.
Het hebben van de juiste mentaliteit is net zo belangrijk als het hebben van de juiste opleiding. Alle spelers die hier zijn geweest zijn als 'kinderen' gekomen en zijn als volwassenen teruggegaan. Met een andere kijk op het leven en met veel meer verantwoordelijkheidsgevoel. Want naast de dagelijkse training moet je ook voor je eigen huis zorgen, Deens leren, nieuwe vrienden zoeken, zelfstandig in het buitenland je weg zien te vinden.
Het tussenjaar (en in sommige gevallen jaren) wordt steeds belangrijker en meer en meer spelers zullen hun weg naar dit eiland gaan vinden om het maximale uit hun badmintonsport te halen.
Niet iedereen wordt een topspeler, maar de spelers die hier zijn geweest kunnen zeggen dat ze werden gezien en behandeld als topspelers en dat is iets wat je verdere leven mede zal bepalen.
Op dit artikel berust auteursrecht: neem de tekst en afbeeldingen niet over zonder schriftelijke toestemming van badmintonline.nl. Een weblink of QR-code naar dit artikel plaatsen op de website of in het clubblad van je badmintonclub mag natuurlijk wel.
QR-code voor dit artikel
Subsidies geschrapt voor topbadminton
Vorige week werd bij Badminton Nederland bekend dat de subsidies geschrapt worden. Is badminton minder populair geworden en wat…
19 december 2024
Topbadmintonner Debora Jille: zet badminton(spelers) niet buitenspel
Dit is mijn allereerste bijdrage op LinkedIn en ik heb altijd gehoopt en ernaar toe gewerkt dat mijn eerste post een hele…
16 december 2024
Debora Jille pakt titel in vrouwendubbel in Schotland
Debora Jille heeft samen met Sara Thygesen de titel gewonnen in het vrouwendubbel op de Scottish Open. In de finale was de…
24 november 2024
Dubbel pech voor DKC?
Afgelopen maandag kwam het slechte nieuws van Badminton Nederland hard aan dat beide gemengddubbel winstpunten tegen Smashing…
18 november 2024