SportSport

Bijzondere week in Schotland: Nederlandse topbadminton zet zichzelf op de kaart

Bijzondere week in Schotland: Nederlandse topbadminton zet zichzelf op de kaart
StudentenlevenStudentenleven

In drie van de vijf finales van de Scottish Open 2017 in Glasgow staan deze zondag Nederlandse koppels. In het mannendubbel is er zelfs een onderonsje tussen Arends / Jille en Maas / Tabeling. Dat zijn leuke ranglijstpunten om te mogen verdelen.

› support ons met een Tikkie!

Het ziet er naar uit dat de commentatoren van de livestream het weleens bij het juiste eind zouden kunnen hebben: indachtig de schokgolf die door het overlijden van Erik Meijs de badmintonwereld overrompelde, lijken de Nederlandse badmintonners werkelijk vleugels te hebben gekregen in Glasgow.

Het is deze week niemand bij de Scottish Open ontgaan wat voor positieve stempel de Nederlandse equipe drukt op het toernooi. Een zeldzaam, maar bemoedigend lichtpunt in een anderszins gitzwarte week voor de Nederlandse badmintonwereld.

#seipie verslaat first seeds voor finaleplaats

Als de Russische berg niet naar Cheryl Seinen en Selena Piek (WR98) komt, dan klimmen de Nederlandse meiden er zélf overheen. En hoe! First seeds Anastasia Chervyakova en Olga Morozova staken alleen qua hoeveelheid lettergrepen in hun namen uit boven Seinen en Piek: binnen 39 minuten stond er 11-21 en 12-21 op het scorebord.

De finale is wederom een treffen met Russische gezanten: Ekaterina Bolotova en Alina Devletova (WR58). Net als Seinen en Piek hebben Bolotova en Devletova alles tot dit moment in twee games gewonnen en overwegend met ruime uitslagen. Wordt deze finale de eerste échte krachtmeting? Vaststaat dat de wereldranglijst van komende donderdag tenminste een top 75 positie gaat aangeven: de wittebroodsweken zijn voorbij.

Nederlandse mannendubbelfinale

Voor Jacco Arends en Ruben Jille was de kwartfinale tegen Bastian Kersaudy en Julien Maio uit Frankrijk een pittige. De eerste game viel met 18-21 in Franse handen, gelukkig revancheerden de Papendallers kordaat met 21-13. Op 17-17 kwamen Kersaudy en Maio nog eventjes 'on par', maar met 18-21 winst konden Arends en Jille zich gaan voorbereiden op de finale.

De route naar de finale van Jelle Maas en Robin Tabeling was op z'n zachtst gezegd uiterst aangenaam: na een bye in de eerste ronde lieten de twee explosieve spelers geen steek (lees: game) vallen.

Het ranglijstverschil tussen Arends en zijn oude dubbelmaatje Maas is met respectievelijk WR42 en WR46 een gevalletje 'lood om oud ijzer'. Een snelle blik in een glazen bol doet echter vermoeden dat Ruben en Jacco deze zondag de mannendubbelfinale uiteindelijk zullen winnen. Inzet van deze gok: een kop zoethoutthee. Er valt in elk geval voor beide koppels wat te winnen: 4.680 (runner-up) tot 5.500 (winnaar) ranglijstpunten. Dat zou concreet een top 40-45 ranking inhouden: niets om je schouder over op te halen!

Jacco Arends en Selena Piek terug naar de top

Natuurlijk, de Scottish Open 2017 is geen Super Series toernooi. Het is geen Grand Prix Gold toernooi. Het is net als de Dutch Open een Grand Prix toernooi en de first seeds Sam en Chloe Magee staan 'slechts' 27e op de wereldranglijst. Het is dus nadrukkelijk niet het niveau waarop Arends en Piek (#arpie als hashtag krijgt nog weinig tractie...) moesten acteren tijdens hun RIO2016-kwalificatiecampagne.

Niettemin staat het Olympische koppel (WR44) er iedere keer weer, uiteindelijk óók in de halve finale tegen de op papier zwakkere Jelle Maas en Imke van der Aar (WR73). Piek en Arends stelden zichzelf ongetwijfeld teleur in de eerste game, waarin ze geen moment op gelijkstand of voorsprong kwamen. Dat moest anders en zo geschiedde: 21-11 in de tweede game. Tot 8-8 in 'the decider' kwamen Maas en Van der Aar nog zeer goed mee, maar na zeven opeenvolgende punten van Arends en Piek was het verzet gebroken: 21-13. Klinisch, effectief. (En voor iedereen die zelf ook weleens badmintont of zoals schrijvers dezes het bij 'pogingen tot badminton' houdt: wat zijn ze jaloersmakend goed.)

In de finale staan Jacco en Selena tegenover de Denen Mikkel Mikkelsen en Mai Surrow (WR38). Het had weinig gescheeld of ook dit was een volledig Nederlandse finale geweest. Robin Tabeling en Cheryl Seinen verloren namelijk een ronde eerder met 21-16, 20-22 en 22-20 van deze Scandinaviërs wiens 'career high' piekte op WR46, begin deze maand. Het is dus te hopen dat onze landgenoten Arends en Piek met hun voormalige nummer 12 world ranking net iets meer in de Schotse pap te brokkelen hebben. Een sprong naar de top 35 is sowieso aanstaande.

Caljouw en De Visch Eijbergen uitgeschakeld

Fransoos Lucas Corvee heeft de onderlinge 'running streak' van Mark Caljouw doorbroken: in de Emirates Arena zat er voor de Nederlander onvoldoende kruit in zijn racket om een verschil te maken. In de eerste game liep Corvee als eerste uit (16-21) en in de tweede game deed Caljouw hetzelfde (21-16).

De TV-commentatoren op de livestream roemden de 'imposing fitness' waarover Mark beschikt, maar moesten in de derde game ook concluderen vanaf het stuivergewissel tot 12-12 dat de door Peter Gade gecoachte topbadmintonner het koppie er beter bij hield dan Caljouw (17-21). Omdat Mark dit jaar een ronde verder reikte dan in 2016 zit er waarschijnlijk wel een kleine stijging op de ranglijst in, richting WR37.

Bookmakers, slijpt uw potloden...

First seed Kirsty Gilmour wilde er na haar gewonnen halve finale tegen 'promoted from qualifications'-speler Soraya de Visch Eijbergen weinig woorden aan vuil maken, haar blik was gericht op de finale. Het was voor Gilmour dan ook een wedstrijd waarin ze niet het hoge tempo kon spelen dat ze als top 20 speler gewend is, maar waarin De Visch Eijbergen wél volharde (en slaagde) in het consequent terugbrengen van de shuttle.

Kortgezegd: Gilmour stelde ondanks winst in twee games teleur, De Visch Eijbergen lijkt iets speciaals in de dagelijkse koppen thee te hebben zitten. En als het geen magische toverdrank is, dan zouden het zomaar de vele uren in het krachthonk en de gedisciplineerde en met verbetenheid doorspekte trainingsarbeid kunnen zijn die haar nu voortstuwen op de wereldranglijst. Met de huidige progressie durft een pragmatische amateurgokker geen kop zoethoutthee, maar een hele doos over-priced, biologisch-organische hipsterthee in te zetten op wie de Nederlands Kampioene vrouwenenkel van 2018 wordt. En doe er dan ook maar een zak verse stroopwafels bij. Bliep-bliep.

Klik hier voor de Nederlandse wedstrijden en uitslagen.

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Christ de Rooij

Christ de Rooij

Christ voert de eindredactie van badmintonline.nl. Reacties bij artikelen onder de badmintonline-naam worden door hem geplaatst.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Badminton World Federation bevriest wereldranglijsten

Badminton World Federation bevriest wereldranglijsten

De badmintonwereldbond heeft vandaag aangekondigd dat ze de wereldranglijsten en jeugdwereldranglijsten zal bevriezen tot nader…

31 maart 2020

IOC-lid Dick Pound: Olympische Spelen worden uitgesteld

IOC-lid Dick Pound: Olympische Spelen worden uitgesteld

De Olympische Spelen worden uitgesteld vanwege het coronavirus. Dat heeft het Canadese IOC-lid Dick Pound tegenover de…

23 maart 2020

Drie instromers Nationale S-1 selectie voor het seizoen 2020-2021

Drie instromers Nationale S-1 selectie voor het seizoen 2020-2021

Kirsten de Wit, Iris van Leijsen en Dyon van Wijlick zijn uitgenodigd om bij de Nationale S-1 selectie op Papendal te komen…

18 maart 2020

Olympisch Trainingscentrum Papendal gesloten voor topbadmintonners en andere sporters

Olympisch Trainingscentrum Papendal gesloten voor topbadmintonners en andere sporters

NOC*NSF adviseerde vanmiddag alle trainingscentra voor topsporters voorlopig te sluiten. Het trainingscentrum in Papendal gaat…

15 maart 2020

Coronavirus: Dutch International 2020 postponed

Coronavirus: Dutch International 2020 postponed

The escalations around Covid-19 have followed one another at a rapid pace globally, certainly since our last report.

13 maart 2020

Nieuwe maatregelen Badminton Nederland tegen verspreiding coronavirus in Nederland

Nieuwe maatregelen Badminton Nederland tegen verspreiding coronavirus in Nederland

Vanmiddag heeft de Nederlandse regering nieuwe maatregelen genomen en NOC*NSF heeft geadviseerd om alle sportevenementen…

12 maart 2020

Sociale onthouding: Brabantse Jeugdkampioenschappen Badminton 2020 afgelast

Sociale onthouding: Brabantse Jeugdkampioenschappen Badminton 2020 afgelast

In verband met de uitbraak van het Coronavirus worden wereldwijd preventieve maatregelen genomen om verdere verspreiding van het…

12 maart 2020

Selena Piek en Robin Tabeling naar kwartfinales All England 2020 na spannende wedstrijd tegen nummer 1 van de wereld

Selena Piek en Robin Tabeling naar kwartfinales All England 2020 na spannende wedstrijd tegen nummer 1 van de wereld

Selena Piek en Robin Tabeling boekten een geweldige overwinning door de nummer één van de wereld te verslaan. In de…

12 maart 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!