Ledenaanwas door topsport als peperduur argument voor topsporthobbyisme?
Er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar het trickle down effect. Dat is het verschijnsel waarbij topprestaties van topsporters mensen aanzet tot sportbeoefening.
Jij het nieuws, wij een tikkie!
Voor wie het interesseert is er op internet veel leesvoer over dit onderwerp te vinden. Bruikbare zoektermen zijn 'trickle effect sport' en 'ledenaanwas topsport mulier noc'. Wie liever direct een verhelderend stuk vindt, kan zoeken naar "Top- en breedtesport: een siamese tweeling?". In dat stuk wordt ook duidelijk gemaakt dat zowel het Bankras-model als de gouden medaille van de volleyballers in Atlanta 1996 de krimp van de volleybalbond niet kon omdraaien.
Als je het in het groot (landelijk) bekijkt, zie je dat Nederlandse topsporters steeds beter presteren, er worden steeds meer medailles gehaald. Nederland voert een topsportbeleid gericht op het halen van medailles en dat gaat behoorlijk goed. Veel van deze succesvolle topsporters doen het ook nog eens leuk voor de camera.
De georganiseerde sportdeelname neemt tegelijkertijd af, het aantal leden van alle sportverenigingen samen neemt af. Dat is vreemd, want topsport is volgens NOC*NSF en volgens bijna elke topsportenthousiasteling een ledenmagneet. Het aantal sporters in Nederland neemt wel toe, [maar] steeds meer mensen hebben geen vereniging nodig om te sporten.
Op kleinere schaal, per sportbond, gebeurt ook iets opmerkelijks. Wie even de moeite neemt om de ontwikkeling van ledentallen te bekijken van sportbonden die medailles binnenslepen kan niet anders dan concluderen dat het behalen van topresultaten door topsporters niet per definitie leidt tot meer leden bij die sportbonden. Af en toe is er een kortstondige uitschieter, maar dat is niet voldoende om te kunnen spreken van een verband.
Kortom, het door gepassioneerde sportliefhebbers en sportbestuurders graag aangevoerde verband tussen top sportprestaties, topsporters en ledenaanwas bestaat niet. Het is een drogreden die in het geval van [Badminton Nederland] naar hartenlust wordt ingezet om geld vrij te krijgen voor peperduur en tenenkrommend topsporthobbyisme.
Zelfs al zou [Badminton Nederland] beschikken over topspelers die medailles halen, dan is dat in principe geen reden voor eventuele aanwas van nieuwe leden. Komt die aanwas wel dan heb je domweg geluk of je hebt iets anders goed gedaan.
Wellicht is dit een geschikt moment om de door wanbeleid scheefgegroeide verhouding tussen baten en lasten van topsport en breedtesport bij [Badminton Nederlands] eens op een rationele manier te heroverwegen, zeker als ledenaanwas een doel is. Als het bestuur hardnekkig blijft weigeren om de realiteit in te zien kan een afsplitsing niet worden uitgesloten.
Ber van Loon schreef deze bijdrage op 27 maart 2017 als reactie op het artikel Onze badmintontoppers zijn de magneet voor nieuwe leden van Robert Hoogland.
Op dit artikel berust auteursrecht: neem de tekst en afbeeldingen niet over zonder schriftelijke toestemming van badmintonline.nl. Een weblink of QR-code naar dit artikel plaatsen op de website of in het clubblad van je badmintonclub mag natuurlijk wel.
QR-code voor dit artikel
Debora Jille pakt titel in vrouwendubbel in Schotland
Debora Jille heeft samen met Sara Thygesen de titel gewonnen in het vrouwendubbel op de Scottish Open. In de finale was de…
24 november 2024
Dubbel pech voor DKC?
Afgelopen maandag kwam het slechte nieuws van Badminton Nederland hard aan dat beide gemengddubbel winstpunten tegen Smashing…
18 november 2024
Smashing speelt spannende return tegen Amersfoort
Op zaterdag 16 november nam Smashing het op tegen Amersfoort voor de tweede keer dit seizoen.
17 november 2024
Smashing vecht voor elk punt tegen nummer drie DKC
De spelers van Smashing namen het op tegen DKC. Ze mochten afreizen naar Den Haag om het op te nemen tegen de nummer drie in de…
11 november 2024