Voorbeschouwing Yonex Dutch Junior International 2019
Wederom een topdeelnemersveld bij de Yonex Dutch Junior International de komende week bij Duinwijck. In vele onderdelen is een groot deel van de top-10 van de wereld aanwezig.
Het valt op dat de spelers die ver reiken tijdens de Dutch Junior steeds sneller lijken door te breken bij de senioren. De laatste voorbeelden daarvan zijn Yuta Watanabe en Yuqi Shi, die twee jaar na hun finaleplaatsen in Haarlem titels behaalden op de All England. Op wie moeten we dit jaar letten? Er zijn altijd aangename verrassingen, maar hieronder een korte voorbeschouwing per onderdeel.
Mannenenkel
De nummers 1, 2 en 3 van de juniorenwereldranglijst ontbreken helaas. Maar met goede reden. De nummer 1 is al tweevoudig wereldkampioen bij de jeugd en vorig jaar winnaar in Haarlem. Hij heeft de stap naar de senioren gezet. Hetzelfde geldt voor de nummer 2, die ook al eens te bewonderen was op de Dutch Junior. De nummer 3 speelt zelfs helemaal geen juniorentoernooien. De rest van de top-10 van de wereld is wel aanwezig.
De plaatsingslijst wordt aangevoerd door de nummer 4, de Indonesiër Belawa. Ook de nummer 3 en 7 van de lijst zijn Indonesiërs. Verder valt in dit onderdeel op dat er maar liefst zes Spanjaarden bij de eerste twintig staan. Hebben de successen van Carolina Marin in Spanje tot een Marin-effect geleid? We gaan het zien. Als vierde geplaatst staat ook een speler uit een niet-traditioneel badmintonland, de Canadees Brian Yang. Wanneer hij meer toernooien gespeeld zou hebben, zou hij wellicht top-seed geweest zou zijn. Dat soort spelers staan verderop in de deelnemerslijst wel meer. Veelal uit China en India. Spelers die niet het hele jeugdcircuit af lopen, maar wel naar Nederland komen voor de punten. Je bent als geplaatste speler dus allerminst zeker van een makkelijke doortocht in de eerste ronden. Als vijfde geplaatst ten slotte, is de middelste telg van de Franse Popov-familie, Christo.
De Nederlandse eer moet worden verdedigd door Finn Achthoven, Timo Stoffelen, Andy Buijk, David Sugiharto, Robin Mesman en Lars Kros. Van alle Nederlandse jongens heeft Timo wellicht de beste kansen tegen een Luxemburger, maar we willen de druk bij hem natuurlijk niet verhogen. En ook voor de rest zijn er natuurlijk altijd kansen, als Nederlander speel je immers toch een soort thuiswedstrijd.
Damesenkel
In dit onderdeel lijkt de favoriete duidelijker te zijn. De Chinese Meng Zhou is de nummer 2 van de wereld en als eerste geplaatst. De concurrentie komt voornamelijk uit eigen land, maar sowieso uit Azië. De Zuid-Koreaansen Lee en Chung hebben nog nauwelijks toernooien gespeeld, maar staan al hoog op de ranglijst. Indonesië heeft ook drie speelsters in de top 10, die verder gecompleteerd wordt door een Russische, een Deense, een Thaise en Amy Tan uit Nederland. Amy legt in de Nederlandse Eredivisie al vele speelsters het vuur aan de schenen en zal zich nu bij Duinwijck internationeel mogen meten. Een derde ronde ontmoeting met de eerder genoemde Chung zou een mooie uitdaging kunnen zijn voor haar.
Flink wat Hollandse inbreng in dit onderdeel. Meike Versteeg, Nadia Choukri, Kelly van Buiten (die na een walk-over al een ronde verder is), Jaymie Laurens, Diede Odijk, Novi Wieland, Anouk van Wijk, Fenna Laros, Iris van Leijsen, Kirsten de Wit en Leonie Rovers binden de strijd aan met het internationale veld. De laatste vijf dames staan nog niet op de wereldranglijst en profiteren van het uitbreiden van het speelschema van 64 naar 96, mogelijk gemaakt door de extra banen in de DEGIRO-hal.
Herendubbel
Ook hier een favoriet uit China die er met kop en schouders bovenuit lijkt te steken. Di en Wang zijn nummer 1 van de wereld en met een flinke voorsprong. De nummers 3 van de wereld, Marthin en Carnando uit Indonesië zijn de voornaamste bedreigers. We zijn in Haarlem de laatste jaren gewend dat de Japanners smaakmakers zijn in de herendubbel, maar ze lijken dit jaar niet echt een topdubbel te hebben. Als derde geplaatst wederom een Chinees paar, dat qua puntentotaal vs het aantal gespeelde toernooien feitelijk de nummers 2 van de lijst zouden moeten zijn. Daarna twee Engelse koppels, die daarmee maar weer eens bewijzen dat zij als dubbelland met name tactisch altijd ijzersterk voor de dag komen.
Als elfde gerangschikt onze eigen Wessel van der Aar en Brian Wassink. Hun loting lijkt niet onaardig, dus als de mannen in bloedvorm zijn, valt er wellicht iets te halen. De overige duo’s namens Oranje: Robin Mesman / Andy Buijk, Dyon van Wijlick / Rens Lagrouw en Jonathan Li / David van Dalm.
Damesdubbel
In de damesdubbel veel top-10 speelsters, maar een aantal daarvan met een andere partner. Bovenaan de lijst wel een vast duo uit Indonesië, Syaikah en Marwah, nummers 3 van de wereld. Naaste belagers zijn Busch en Schulz uit Denemarken, al zullen ook hier weer veel Aziatische koppels sterk uit de achterhoede op komen duiken. Traditioneel is Zuid Korea een factor om rekening mee te houden.
Hoogst gerangschikte duo uit Nederland zijn Kelly van Buiten / Charissa Kuiper op nummer 20. Zij treffen een Deens koppel in de eerste ronde. Andere Nederlandse inbreng komt van Nadia Choukri / Novi Wieland, Diede Odijk / Iris van Leijsen en Kirsten de Wit / Jaymie Laurens. Deze dames treffen allemaal tegenstand uit Azië.
Gemengddubbel
De al eerder bij de herendubbel genoemde Carnando is top seed in de mix met zijn Indonesische partner Jamil. Zij zijn dan ook de nummers 1 en 2 van de wereld. Maar China is in geen enkel onderdeel ver weg, dus ook hier niet. Li en Di staan als tweede geplaatste, gevolgd door Lado en Van Leeuwen uit Engeland. Laatstgenoemde is de zoon van een voormalig Nederlands badmintonner, die is neergestreken in Engeland. Als achtste geplaatst vinden we Wessel van der Aar met een Duitse partner, Emma Moszcynski. Ook nog net in de top 16 staan Finn Achthoven en Charissa Kuiper. Maar met niet minder dan acht mixen uit China, zal het voor iedereen lastig worden om door te komen.
Namens Nederland treden verder nog aan: Brian Wassink / Kelly van Buiten, Dyon van Wijlick / Diede Odijk, Rens Lagrouw / Iris van Leijsen, de zeer jeugdige Noah Haase / Kirsten de Wit en Just Meijer / Leonie Rovers. Allen lijken pittig te hebben geloot, maar dat is nu eenmaal een gevolg van het ijzersterke deelnemersveld. We wensen iedereen in alle onderdelen veel succes en als winnen er niet in zit, een mooie en zinvolle ervaring toe.
QR-code voor dit artikel
Subsidies geschrapt voor topbadminton
Vorige week werd bij Badminton Nederland bekend dat de subsidies geschrapt worden. Is badminton minder populair geworden en wat…
19 december 2024
Topbadmintonner Debora Jille: zet badminton(spelers) niet buitenspel
Dit is mijn allereerste bijdrage op LinkedIn en ik heb altijd gehoopt en ernaar toe gewerkt dat mijn eerste post een hele…
16 december 2024
Debora Jille pakt titel in vrouwendubbel in Schotland
Debora Jille heeft samen met Sara Thygesen de titel gewonnen in het vrouwendubbel op de Scottish Open. In de finale was de…
24 november 2024
Dubbel pech voor DKC?
Afgelopen maandag kwam het slechte nieuws van Badminton Nederland hard aan dat beide gemengddubbel winstpunten tegen Smashing…
18 november 2024
Meer artikelen over yonex
- Tabeling en Piek missen drie matchpoints bij hun afscheid als badmintonduo - NOS
- Oranje-duo Robin Tabeling en Selena Piek zondag in finale van Yonex Dutch Open - Badminton Nederland
- Tabeling en Piek winnen Nederlands onderonsje op Yonex Dutch Open - Badminton Nederland
- Overtuigend begin Robin Tabeling en Selena Piek op hun laatste Yonex Dutch Open - Badminton Nederland
- Broederstrijd familie Koppen in kwalificatietoernooi Yonex Dutch Open - Badminton Nederland