clubzoeker

Inhalen van ontwikkelingsachterstand jeugdspelers na lockdowns

Inhalen van ontwikkelingsachterstand jeugdspelers na lockdowns

De jeugdspelers in Nederland hebben een flinke achterstand opgelopen in hun ontwikkeling door de lockdowns. Dat terwijl ze toch al achter liepen op zowel de ontwikkeling in Europa en al helemaal ten opzichte van Azië.

clubzoeker

Maak kennis met Cheryl Seinen!

Bij jonge spelers hebben we het in hun training over leeftijd gerelateerde training, dus onderdelen die je echt moet beheersen op een bepaalde leeftijd. Dit doen we zo, omdat je op latere leeftijd er veel langer over zal doen deze vaardigheden te ontwikkelen. Tijd is nu juist wat we zo verschrikkelijk veel te kort komen.

Creativiteit in Nederland voor alternatieve training schittert door afwezigheid. We hebben inmiddels twee jaar met coronamaatregelen te maken en er is mij bekend nog geen plan om voor de talentvolle jeugd een waardig alternatief aan te bieden anders dan een beetje hardlopen op een koud grasveld in het donker van de winter.

Hoe anders is het in Denemarken waar zowel clubs als trainingcenters theorie, analyse, core stability, fitlight en agility training voor lichaam en geest werd aangeboden. In Azië is er nagenoeg geen sprake geweest van een lange sportlockdown. Daar hebben de spelers zich zo goed als normaal kunnen ontwikkelen.

De spelers hoeven nog niet verloren te zijn voor topsport want leeftijd gerelateerde training kan je inhalen als je niet al te laat bent. Dat doe je door een hele intensieve periode in te plannen.

Hoe lang moet zo'n periode zijn en hoe intensief zal de training moeten zijn? Spelers die nu nog steeds badminton spelen zijn de echte fanatiekelingen, de minder goede hebben de sport verlaten en zijn waarschijnlijk een buitensport gaan doen. De overblijvers hebben zo goed als zeker er voor gezorgd dat hun conditie op peil is gebleven of misschien wel verbeterd.

In de inhaalperiode is het daarom niet uiterst noodzakelijk om harde fysieke training te doen, het gaat in deze tijd veel meer om de technische vaardigheden en het tactisch inzicht te verbeteren. Dit betekent dat spelers zeer eenvoudig 4 tot 5 uur training per dag kunnen doen over een periode van 4 tot 6 weken. Dat is ongeveer 25 uur training per week en bij 4 weken dus 100 uur en bij 6 weken zelfs 150 uur training. Dat is meer dan dat de spelers aan tijd hebben verloren in de lockdowns. Nog een bijkomend voordeel is dat door de dagelijkse herhalingen zal de stof eerder en langer blijven hangen bij de spelers.

Het is dus van groot belang dat de spelers de zomervakantie gebruiken om deze inhaalslag te maken. In de zomervakantie ligt de badminton in Nederland nagenoeg stil, zowel bij de clubs als wat de trainingscentra te bieden hebben. Het is daarom aan te raden om opzoek te gaan naar trainingskampen elders in Europa. De meest voor de hand liggende is het kamp van Roel Van Heuckelom in België. Dit kamp is een kopie van wat we in OroDenmark deden, heeft Deense trainers en heeft veel persoonlijke trainingen, daarbij komt nog dat het niet ver weg is. Een tweede alternatief is het kamp van Roy Mulder in Italië (de oude club van Henri Vervoort voordat hij bondscoach werd) Roy is ook een OroDenmark opgeleide coach en ook dit kamp heeft de nodige kwaliteiten. Een trainingsstage waar ik inhoudelijk wat minder vanaf weet maar die ik zeker ook kan aanbevelen is die van Donovan Cuntapay in Zwitserland.

Voor spelers die meer training dan twee weken willen, is er natuurlijk ook de mogelijkheid om naar Azië te komen. Wij bieden onbeperkte training aan en de kosten zijn gelijk of goedkoper dan in Europa. Daarnaast is het goed dat jonge spelers zien en voelen hoe het is om in Azië te trainen. In deze periode zullen we ook een aantal wedstrijden en/of toernooien spelen. Voor meer informatie stuur je een e-mail.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Loting Europese Spelen 2023 verricht: Jaymie Laurens treft Kirsty Gilmour

Loting Europese Spelen 2023 verricht: Jaymie Laurens treft Kirsty Gilmour

Dinsdag 6 juni is de loting verricht voor het badmintontoernooi op de Europese Spelen 2023. Het evenement wordt eind juni…

7 juni 2023

Nederlandse Badminton Eredivisie wijzigt per seizoen 2023-2024

Nederlandse Badminton Eredivisie wijzigt per seizoen 2023-2024

De Nederlandse Badminton Eredivisie bestaat volgende seizoen uit acht teams. Hoornse en AMOR hebben zich teruggetrokken.

31 mei 2023

Sporthal eerste thuis van bondscoach Henri Vervoort

Sporthal eerste thuis van bondscoach Henri Vervoort

Afgelopen april werd bij VELO in Wateringen de Dutch International gespeeld. Daar trof ik de bondscoach voor de Nederlandse…

31 mei 2023

Spinservice ook nog tijdens Olympische Spelen van Parijs 2024 verboden

Spinservice ook nog tijdens Olympische Spelen van Parijs 2024 verboden

De BWF heeft besloten om het verbod op de spinservice te verlengen tot en met de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs…

30 mei 2023

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!