SportSport

Badminton en boksen: allebei een contactsport?

Badminton en boksen: allebei een contactsport?

Badminton en boksen hebben aardig wat gemeen met elkaar. Zo staan beide sporten in de top 5 van meest zware sporten ter wereld. Op topniveau is de calorieverbranding indrukwekkend. Maar zijn beide sporten ook contactsporten?

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Wat is een contactsport?

Tijdens de coronapandemie is de definitie van contactsport interessanter geweest dan normaal: het bepaalde welke beperkingen beoefenaars werd opgelegd.

Traditioneel wordt contactsport gedefinieerd als een sport waarbij fysiek contact tussen sporters lastig te vermijden of noodzakelijk onderdeel van de sportbeoefening is. Het CBS noemt bijvoorbeeld voetbal, hockey en vecht- en verdedigingssporten zoals boksen.

Fysiek contact tussen badmintonspelers

Bij boksen is het direct fysieke contact met je opponent integraal onderdeel van hoe je een wedstrijd wint of verliest.

Bij badminton maak je - als je de spelregels respecteert - normaliter geen fysiek contact met je tegenstander. Tijdens netspel is het mogelijk dat er incidenteel fysiek contact tussen tegenstanders is - eventueel tussen rackets als verlengstuk van het lichaam - maar daar blijft het doorgaans bij.

Fysiek contact tussen badmintonspelers buiten de badmintonbaan daarentegen is een veelvoorkomend fenomeen, getuige de verschillende relaties tussen badmintonspelers - zo ook in de nationale selecties. In dat geval gaat het om een andersoortige contactsport.

Is badminton een contactsport?

Ja, voor sommige (gemengd)dubbelkoppels wel!

Als je een mannendubbel, vrouwendubbel of gemengddubbel speelt, dan kunnen er spelsituaties ontstaan waarbij je elkaar niet kunt ontlopen. Jij en je partner bewegen allebei naar dezelfde plaats op de badmintonbaan en de één moet de ander wegduwen om een botsing te voorkomen.

Op het allerhoogste internationale toernooiniveau zie je het heel af en toe: badminton onbedoeld als contactsport! Op amateurniveau en recreantenniveau is het positiespel wat minder sterk verankerd en lopen badmintonspelers elkaar vaker in de weg. Meestal eindigt dat goed, zonder blessures of verwondingen.

Hoewel badminton officieel niet tot contactsporten gerekend wordt, is de praktijk soms weerbarstig!

Weinig blessures bij badminton: een veilige sport

Omdat badminton niet geldt als contactsport, is het aantal blessures lager dan bij contactsporten. De indicator blessurerisico wordt uitgedrukt in blessures per 1.000 sporturen. Het blessurerisico voor badminton is <2 blessures per 1.000 sporturen. Vergelijk het met contactsport voetbal (>5 blessures per 1.000 sporturen) en dan is de conclusie: badminton is een veilige sport! Door badmintontraining te volgen leer je de juiste techniek en verlaag je het blessurerisico verder.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Christ de Rooij

Christ de Rooij

Christ voert de eindredactie van badmintonline.nl. Reacties bij artikelen onder de badmintonline-naam worden door hem geplaatst.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Thuisbasis BV Almere verkocht: club moet op zoek naar nieuwe sporthal

Thuisbasis BV Almere verkocht: club moet op zoek naar nieuwe sporthal

In een kort berichtje op bvalmere.nl wordt de leden van eredivisieclub BV Almere medegedeeld dat Sporthal Raggers is verkocht aan…

21 mei 2022

Badminton Nederland start ProbeerBadminton.nu 2022 op: de succesvolle ledenwervingsactie voor badmintonclubs

Badminton Nederland start ProbeerBadminton.nu 2022 op: de succesvolle ledenwervingsactie voor badmintonclubs

Enkele maanden lang gaf de website probeerbadminton.nu een foutmelding: veel badmintonclubs dachten dat Badminton Nederland de…

20 mei 2022

Dennis Eversdijk speelt een lokaal toernooi in Vietnam

Dennis Eversdijk speelt een lokaal toernooi in Vietnam

De eerste dag was het vooral uitrusten van de reis. Ik hoorde de verhalen van spelers die te snel wilden gaan trainen en daardoor…

16 mei 2022

Terugblik NVK Badminton 2022: badmintonfeestje in Amersfoort!

Terugblik NVK Badminton 2022: badmintonfeestje in Amersfoort!

Na een gedwongen onderbreking van twee jaar kon afgelopen weekend een vervolg worden gegeven aan de lange reeks door Badminton…

16 mei 2022

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!