Badminton en boksen: allebei een contactsport?

Badminton en boksen hebben aardig wat gemeen met elkaar. Zo staan beide sporten in de top 5 van meest zware sporten ter wereld. Op topniveau is de calorieverbranding indrukwekkend. Maar zijn beide sporten ook contactsporten?
Jij het nieuws, wij een tikkie!
Wat is een contactsport?
Tijdens de coronapandemie is de definitie van contactsport interessanter geweest dan normaal: het bepaalde welke beperkingen beoefenaars werd opgelegd.
Traditioneel wordt contactsport gedefinieerd als een sport waarbij fysiek contact tussen sporters lastig te vermijden of noodzakelijk onderdeel van de sportbeoefening is. Het CBS noemt bijvoorbeeld voetbal, hockey en vecht- en verdedigingssporten zoals boksen.
Fysiek contact tussen badmintonspelers
Bij boksen is het direct fysieke contact met je opponent integraal onderdeel van hoe je een wedstrijd wint of verliest.
Bij badminton maak je - als je de spelregels respecteert - normaliter geen fysiek contact met je tegenstander. Tijdens netspel is het mogelijk dat er incidenteel fysiek contact tussen tegenstanders is - eventueel tussen rackets als verlengstuk van het lichaam - maar daar blijft het doorgaans bij.
Fysiek contact tussen badmintonspelers buiten de badmintonbaan daarentegen is een veelvoorkomend fenomeen, getuige de verschillende relaties tussen badmintonspelers - zo ook in de nationale selecties. In dat geval gaat het om een andersoortige contactsport.
Is badminton een contactsport?
Ja, voor sommige (gemengd)dubbelkoppels wel!
Als je een mannendubbel, vrouwendubbel of gemengddubbel speelt, dan kunnen er spelsituaties ontstaan waarbij je elkaar niet kunt ontlopen. Jij en je partner bewegen allebei naar dezelfde plaats op de badmintonbaan en de één moet de ander wegduwen om een botsing te voorkomen.
Op het allerhoogste internationale toernooiniveau zie je het heel af en toe: badminton onbedoeld als contactsport! Op amateurniveau en recreantenniveau is het positiespel wat minder sterk verankerd en lopen badmintonspelers elkaar vaker in de weg. Meestal eindigt dat goed, zonder blessures of verwondingen.
Hoewel badminton officieel niet tot contactsporten gerekend wordt, is de praktijk soms weerbarstig!
Weinig blessures bij badminton: een veilige sport
Omdat badminton niet geldt als contactsport, is het aantal blessures lager dan bij contactsporten. De indicator blessurerisico wordt uitgedrukt in blessures per 1.000 sporturen. Het blessurerisico voor badminton is <2 blessures per 1.000 sporturen. Vergelijk het met contactsport voetbal (>5 blessures per 1.000 sporturen) en dan is de conclusie: badminton is een veilige sport! Door badmintontraining te volgen leer je de juiste techniek en verlaag je het blessurerisico verder.
Op dit artikel berust auteursrecht: neem de tekst en afbeeldingen niet over zonder schriftelijke toestemming van badmintonline.nl. Een weblink of QR-code naar dit artikel plaatsen op de website of in het clubblad van je badmintonclub mag natuurlijk wel.
QR-code voor dit artikel
Debora Jille naar halve finale vrouwendubbel EK Badminton 2025
Op de Europese Kampioenschappen badminton 2025 in Horsens heeft Debora Jille de halve finale bereikt in het vrouwendubbel.
10 april 2025
Robin Tabeling naar kwartfinale gemengddubbel op EK Badminton 2025
Robin Tabeling heeft de kwartfinales bereikt van de gemengddubbel op de Europese Kampioenschappen badminton 2025 in Horsens.…
9 april 2025
Kirsten de Wit door naar kwartfinale EK Badminton 2025
Op de eerste dag van de Europese Kampioenschappen badminton 2025 heeft Kirsten de Wit met haar Oekraïense partner Mariia…
8 april 2025
Verbeter de clubervaring met interactieve touchscreen zuilen
Je weet het vast. In het verenigingsleven draait alles om een ultieme badmintonervaring. Interactieve touchscreen zuilen worden…
24 maart 2025