SportSport

Meest gemaakte denkfouten van Nederlandse badmintonspelers

Meest gemaakte denkfouten van Nederlandse badmintonspelers

Zolang ik me kan herinneren willen Nederlandse spelers punten halen voor de ranglijsten. Om dat te kunnen doen moet je veel toernooien spelen. Wanneer je toernooien spelen als focuspunt hebt, dan gaan je trainingsmogelijkheden snel achteruit.

SportSport

Ken je BC Hoogkerk al?

Periodisering wordt in Nederland niet of nauwelijks gebruikt en dus zullen de spelers maar een bepaald en zeer beperkt niveau halen.

Wat is periodisering?

Periodisering is het opdelen van de tijd met het type training dat je doet om een piek in je supercompensatie te bereiken. Laat ik niet in details treden en de periodisering opdelen in twee stukken (er zijn er vier). De wedstrijdperiode en de verbeteringsperiode. Dit is al het dubbele van wat Nederlanders doen: zij hebben grofweg één periode en dat is alleen de wedstrijdperiode.

Wedstrijdperiodes en verbeteringsperiodes

De wet van de supercompensatie zegt dat een wedstrijdperiode NOOIT langer mag zijn dan de verbeteringsperiode. In Nederland is die ALTIJD langer. Het niet hebben van een verbeteringsperiode van minimaal drie maanden zorgt ervoor dat je op elk volgende toernooi zelden boven je oude vorm zal uitsteken.

Met het niveau dat zelfs de topspelers hebben in ons land zou je minimaal twee verbeterperiodes moeten hebben van drie maanden en twee wedstrijdperiodes van ongeveer twee maanden. De resterende twee maanden heb je nodig voor één van de periodes waar we het voor het gemak nog maar niet over gehad hebben: de restitutieperiodes.

Omdat er geen periodes zijn in Nederland heeft het plannen van de restitutie ook weinig zin en die is dus typisch de zomervakantie. Niet omdat het goed past in de planning van de wedstrijdperiodes, maar omdat het wel makkelijk is voor vrienden, familie en school.

Weten, herkennen en uitvoeren

Een verbeteringsperiode is ook weer opgedeeld in verschillende fase: het weten en herkennen van de problemen en het implementeren van de oplossingen. WHU: weten, herkennen en uitvoeren.

In tweederde van deze tijd speel en train je naar beneden. Dat betekent dat je speelt tegen spelers die minder zijn dan je eigen niveau. Wanneer je na deze tweederde van de tijd bij het uitvoeren bent aangekomen, dan pas start je met het naar boven trainen. Dus tegen spelers die beter zijn dan je huidige niveau.

Ook dat is in ons land iets wat niet wordt toegepast. Iedereen klaagt over het feit dat ze geen sparring hebben, terwijl ze zelf nog helemaal niet voldoen aan het niveau dat nodig is voor hun eigen verbeteringsperiode. Het doel is niet zoveel mogelijk omhoog te trainen. Het doel is om zoveel mogelijk naar beneden te trainen. Wanneer je het niet eens bent met mijn stelling, dan stel ik voor dat je eens met Viktor Axelsen gaat praten. Hij is specialist in het naar beneden trainen.

De talenten van vandaag zijn niet de kampioenen van morgen

Dit is een hele korte versie van een veel technischer stuk over periodisering en de noodzaak van één of meerdere verbeteringsperiodes per jaar. Dat stuk van 15 pagina's is te lezen voor de leden van Badminton InterVision onder de titel De talenten van vandaag zijn niet de kampioenen van morgen. Het vindt zijn oorsprong in een Deens onderzoek over jeugdtalenten en hun toekomst.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Overtuigende zege Nederlandse mannen bij kwalificatie EK Teams 2024

Overtuigende zege Nederlandse mannen bij kwalificatie EK Teams 2024

De Nederlandse badmintonners hebben een overtuigende overwinning geboekt in hun tweede duel tijdens de kwalificatie voor het EK…

8 december 2023

Goede start Nederlandse teams in kwalificatie EK-teams 2024

Goede start Nederlandse teams in kwalificatie EK-teams 2024

Op Sportcentrum Papendal in Arnhem hebben zowel de Nederlandse mannen als vrouwen een goede start gemaakt tijdens de kwalificatie…

7 december 2023

Russische badmintonbond geschorst door Badminton World Federation

Russische badmintonbond geschorst door Badminton World Federation

De Badminton World Federation (BWF) heeft het lidmaatschap van de Nationale Badminton Federatie van Rusland opgeschort. Deze…

1 december 2023

Ga nu aan de slag met het nieuwe verenigingsprogramma!

Ga nu aan de slag met het nieuwe verenigingsprogramma!

Om de voordelen van een lidmaatschap bij Badminton Nederland nog concreter te maken lanceert Badminton Nederland vandaag een…

27 november 2023

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!