Meest gemaakte denkfouten van Nederlandse badmintonspelers

Meest gemaakte denkfouten van Nederlandse badmintonspelers

Zolang ik me kan herinneren willen Nederlandse spelers punten halen voor de ranglijsten. Om dat te kunnen doen moet je veel toernooien spelen. Wanneer je toernooien spelen als focuspunt hebt, dan gaan je trainingsmogelijkheden snel achteruit.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Periodisering wordt in Nederland niet of nauwelijks gebruikt en dus zullen de spelers maar een bepaald en zeer beperkt niveau halen.

Wat is periodisering?

Periodisering is het opdelen van de tijd met het type training dat je doet om een piek in je supercompensatie te bereiken. Laat ik niet in details treden en de periodisering opdelen in twee stukken (er zijn er vier). De wedstrijdperiode en de verbeteringsperiode. Dit is al het dubbele van wat Nederlanders doen: zij hebben grofweg één periode en dat is alleen de wedstrijdperiode.

Wedstrijdperiodes en verbeteringsperiodes

De wet van de supercompensatie zegt dat een wedstrijdperiode NOOIT langer mag zijn dan de verbeteringsperiode. In Nederland is die ALTIJD langer. Het niet hebben van een verbeteringsperiode van minimaal drie maanden zorgt ervoor dat je op elk volgende toernooi zelden boven je oude vorm zal uitsteken.

Met het niveau dat zelfs de topspelers hebben in ons land zou je minimaal twee verbeterperiodes moeten hebben van drie maanden en twee wedstrijdperiodes van ongeveer twee maanden. De resterende twee maanden heb je nodig voor één van de periodes waar we het voor het gemak nog maar niet over gehad hebben: de restitutieperiodes.

Omdat er geen periodes zijn in Nederland heeft het plannen van de restitutie ook weinig zin en die is dus typisch de zomervakantie. Niet omdat het goed past in de planning van de wedstrijdperiodes, maar omdat het wel makkelijk is voor vrienden, familie en school.

Weten, herkennen en uitvoeren

Een verbeteringsperiode is ook weer opgedeeld in verschillende fase: het weten en herkennen van de problemen en het implementeren van de oplossingen. WHU: weten, herkennen en uitvoeren.

In tweederde van deze tijd speel en train je naar beneden. Dat betekent dat je speelt tegen spelers die minder zijn dan je eigen niveau. Wanneer je na deze tweederde van de tijd bij het uitvoeren bent aangekomen, dan pas start je met het naar boven trainen. Dus tegen spelers die beter zijn dan je huidige niveau.

Ook dat is in ons land iets wat niet wordt toegepast. Iedereen klaagt over het feit dat ze geen sparring hebben, terwijl ze zelf nog helemaal niet voldoen aan het niveau dat nodig is voor hun eigen verbeteringsperiode. Het doel is niet zoveel mogelijk omhoog te trainen. Het doel is om zoveel mogelijk naar beneden te trainen. Wanneer je het niet eens bent met mijn stelling, dan stel ik voor dat je eens met Viktor Axelsen gaat praten. Hij is specialist in het naar beneden trainen.

De talenten van vandaag zijn niet de kampioenen van morgen

Dit is een hele korte versie van een veel technischer stuk over periodisering en de noodzaak van één of meerdere verbeteringsperiodes per jaar. Dat stuk van 15 pagina's is te lezen voor de leden van Badminton InterVision onder de titel De talenten van vandaag zijn niet de kampioenen van morgen. Het vindt zijn oorsprong in een Deens onderzoek over jeugdtalenten en hun toekomst.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Selena Piek en Robin Tabeling tegen Zuid-Koreaanse wereldkampioenen in Parijs tijden Olympische Zomerspelen

Selena Piek en Robin Tabeling tegen Zuid-Koreaanse wereldkampioenen in Parijs tijden Olympische Zomerspelen

Vrijdag is de loting verricht voor het badmintonevent op de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Selena Piek en Robin Tabeling…

12 july 2024

Officiële mededeling: Principekalender 2025-2026

Officiële mededeling: Principekalender 2025-2026

Het bondsbestuur heeft vorige maand de principekalender voor het seizoen 2025-2026 goedgekeurd.

26 june 2024

Tweede badmintonhub in Nederland is een feit

Tweede badmintonhub in Nederland is een feit

Badminton Nederland en Badminton Academy Eindhoven hebben vorige week donderdag een handtekening gezet onder een…

25 june 2024

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!