clubzoeker

Uitkomst data-analyse Landelijke Jeugdcompetitie

Uitkomst data-analyse Landelijke Jeugdcompetitie

Na een jarenlange daling van het aantal deelnemende verenigingen, teams en individuele jeugdleden is er afgelopen jaar een koerswijziging geweest ten aanzien van de jeugdcompetitie.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

In deze evaluatie kijken we terug naar het proces van totstandkoming en aanmelden. De competitie is nu volop aan de gang en deze zal inhoudelijk op later moment worden geëvalueerd.

Proces van totstandkoming

De jeugdcompetitie werd t/m seizoen 2022/2023 regionaal georganiseerd. Gevolg van deze regionale indeling was dat teams die vijf kilometer van elkaar af speelden niet bij elkaar in de poule konden worden ingedeeld. Ook de verschillende toepassingen van het competitiereglement in de verschillende regio's maakte uitwisseling en kruisbestuiving tussen verenigingen uit verschillende regio's lastig. Daarom heeft Badminton Nederland een nieuwe landelijke opzet voor de Jeugdcompetitie gemaakt, waardoor er nu uniformiteit is en verenigingen die erg dichtbij elkaar liggen, maar in een andere regio, tegen elkaar competitie kunnen spelen.

Om de Competitie Contact Personen (CCP) van de verenigingen te helpen met het bepalen op welk niveau de kinderen in te schrijven, is er een vergelijking gemaakt met de oude standaard. Ook heeft Badminton Nederland (BN) infographics verstuurd ter ondersteuning van de aangepaste regels. In het reglement, competitiehandboek en in informatiedocumenten verzonden per e-mail zijn onder andere alle afmetingen van de velden en de regels omtrent opstelling gecommuniceerd. De grootste verandering omtrent een opstelling is bij de genderneutrale niveaus. Daar worden dubbelspelen ingedeeld aan de hand van spelniveau van de spelers binnen het team. Dit is in eerste instantie niet voor iedereen duidelijk geweest. Vanuit BN is hierover daarom nog een extra keer gecommuniceerd.

Aanmelding voor de competitie is verder niet verandert ten opzichte van voorgaande jaren. Clubs kunnen aangeven:

 • De shuttle
 • CCP
 • Sporthal
 • Speeldag en -tijd
 • Aantal teams
 • Categorie
 • Speelsleutel
 • Opmerkingen

Deelname in cijfers

Een van de doelen van de nieuwe opzet van de jeugdcompetitie waar we de resultaten nu al van kunnen zien is de stijging in deelname. In deze link is een landkaart toegevoegd waar per categorie de deelnemende verenigingen te zien zijn.

Na een jarenlange dalende trend hebben we met de nieuwe opzet gezien dat de cijfers op dit vlak gestegen zijn. In 2013 namen 1.239 teams deel aan de verschillende regionale jeugdcompetities. Dat aantal is in tien jaar tijd gedaald naar 686, bijna een halvering. Met de aanpassingen in spelregels, teamsamenstelling en mogelijkheid tot inschrijven van kleinere teams zien we dat verenigingen het sneller voor elkaar krijgen een team samen te stellen. Hierdoor konden meer verschillende verenigingen een team vormen (zie grafiek 2) en heeft als gevolg dat meer kinderen competitie spelen (zie grafiek 3) in een voor hen passend team. Hierdoor hebben we bij de eerste fase van de competitie een stijging kunnen realiseren van 147 teams naar 833 deelnemende teams, een stijging van 21% (zie grafiek 1). Verwachting voor de tweede fase is dat er nog teams bij gaan komen.

Grafiek 1: aantal deelnemende teams

Grafiek 2: aantal verschillende verenigingen

Grafiek 3: Aantal competitie spelende kinderen

Afstanden

We hebben ons ten doel gesteld de drempel te verlagen om competitie te spelen. Daarbij is het verlagen van de reisafstand en -tijd een van de belangrijke pijlers die we in deze evaluatie al mee kunnen nemen. Reisafstand is afhankelijk van een aantal factoren:

 • 1. eisen die gesteld worden per vereniging (speelsleutelwens)
 • 2. aantal teams
 • 3. aantal verenigingen

We hebben dan ook gezien dat de reisafstanden soms wel, maar zeker niet altijd korter zijn geworden. Een voorbeeld is categorie zilver, waar op dit moment nog relatief weinig inschrijvingen voor waren. Om de afstanden toch korter te maken hebben we voor de competitie twee aanpassingen gedaan:

 • kleinere poules met teams die meer in de buurt zitten
 • een hele competitie in plaats van een halve competitie

Ad. 1: helaas hebben verenigingen geen eigen locatie met onbeperkte speelmogelijkheden. Dat maakt dat verenigingen een voorkeur aangeven voor een speelsleutel. Deze voorkeur is zeer begrijpelijk, maar beperkt wel in de flexibiliteit bij het indelen in de poule. Soms is het mogelijk in een poule terecht te komen met teams die erg dichtbij zijn, maar past dat niet bij de door de vereniging aangegeven speelsleutel. De voorkeur voor speelsleutel speelt hierin dan ook een grote factor. We zoeken nog naar een oplossing waardoor de speelsleutel een minder grote rol speelt.

Ad. 2 & 3: we hebben gezien dat er op dit moment al meer teams in zijn geschreven voor de jeugdcompetitie. Toch zijn er ook geluiden van verenigingen geweest die in eerste instantie hebben af willen wachten om te zien hoe een en ander uitpakt. Hoe meer verenigingen en teams deelnemen aan de competitie, hoe korter de afstanden zullen zijn. We hopen en verwachten in fase twee dan ook nog meer teams te verwelkomen in de competitie.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

 • linkedin
 • facebook
 • twitter
 • whatsapp

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Russische badmintonbond geschorst door Badminton World Federation

Russische badmintonbond geschorst door Badminton World Federation

De Badminton World Federation (BWF) heeft het lidmaatschap van de Nationale Badminton Federatie van Rusland opgeschort. Deze…

1 december 2023

Ga nu aan de slag met het nieuwe verenigingsprogramma!

Ga nu aan de slag met het nieuwe verenigingsprogramma!

Om de voordelen van een lidmaatschap bij Badminton Nederland nog concreter te maken lanceert Badminton Nederland vandaag een…

27 november 2023

Jaarplan Badminton Nederland AFGEKEURD tijdens Bondsvergadering 18 november 2023

Jaarplan Badminton Nederland AFGEKEURD tijdens Bondsvergadering 18 november 2023

Afgelopen zaterdag 18 november 2023 vond in Nijkerk de najaarse Bondsvergadering plaats. Naast afgevaardigden, bestuursleden en…

20 november 2023

Uitkomst data-analyse Landelijke Jeugdcompetitie

Uitkomst data-analyse Landelijke Jeugdcompetitie

Na een jarenlange daling van het aantal deelnemende verenigingen, teams en individuele jeugdleden is er afgelopen jaar een…

20 november 2023

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!