Uitkomst data-analyse Landelijke Jeugdcompetitie
Na een jarenlange daling van het aantal deelnemende verenigingen, teams en individuele jeugdleden is er afgelopen jaar een koerswijziging geweest ten aanzien van de jeugdcompetitie.
Jij het nieuws, wij een tikkie!
In deze evaluatie kijken we terug naar het proces van totstandkoming en aanmelden. De competitie is nu volop aan de gang en deze zal inhoudelijk op later moment worden geëvalueerd.
Proces van totstandkoming
De jeugdcompetitie werd t/m seizoen 2022/2023 regionaal georganiseerd. Gevolg van deze regionale indeling was dat teams die vijf kilometer van elkaar af speelden niet bij elkaar in de poule konden worden ingedeeld. Ook de verschillende toepassingen van het competitiereglement in de verschillende regio's maakte uitwisseling en kruisbestuiving tussen verenigingen uit verschillende regio's lastig. Daarom heeft Badminton Nederland een nieuwe landelijke opzet voor de Jeugdcompetitie gemaakt, waardoor er nu uniformiteit is en verenigingen die erg dichtbij elkaar liggen, maar in een andere regio, tegen elkaar competitie kunnen spelen.
Om de Competitie Contact Personen (CCP) van de verenigingen te helpen met het bepalen op welk niveau de kinderen in te schrijven, is er een vergelijking gemaakt met de oude standaard. Ook heeft Badminton Nederland (BN) infographics verstuurd ter ondersteuning van de aangepaste regels. In het reglement, competitiehandboek en in informatiedocumenten verzonden per e-mail zijn onder andere alle afmetingen van de velden en de regels omtrent opstelling gecommuniceerd. De grootste verandering omtrent een opstelling is bij de genderneutrale niveaus. Daar worden dubbelspelen ingedeeld aan de hand van spelniveau van de spelers binnen het team. Dit is in eerste instantie niet voor iedereen duidelijk geweest. Vanuit BN is hierover daarom nog een extra keer gecommuniceerd.
Aanmelding voor de competitie is verder niet verandert ten opzichte van voorgaande jaren. Clubs kunnen aangeven:
- De shuttle
- CCP
- Sporthal
- Speeldag en -tijd
- Aantal teams
- Categorie
- Speelsleutel
- Opmerkingen
Deelname in cijfers
Een van de doelen van de nieuwe opzet van de jeugdcompetitie waar we de resultaten nu al van kunnen zien is de stijging in deelname. In deze link is een landkaart toegevoegd waar per categorie de deelnemende verenigingen te zien zijn.
Na een jarenlange dalende trend hebben we met de nieuwe opzet gezien dat de cijfers op dit vlak gestegen zijn. In 2013 namen 1.239 teams deel aan de verschillende regionale jeugdcompetities. Dat aantal is in tien jaar tijd gedaald naar 686, bijna een halvering. Met de aanpassingen in spelregels, teamsamenstelling en mogelijkheid tot inschrijven van kleinere teams zien we dat verenigingen het sneller voor elkaar krijgen een team samen te stellen. Hierdoor konden meer verschillende verenigingen een team vormen (zie grafiek 2) en heeft als gevolg dat meer kinderen competitie spelen (zie grafiek 3) in een voor hen passend team. Hierdoor hebben we bij de eerste fase van de competitie een stijging kunnen realiseren van 147 teams naar 833 deelnemende teams, een stijging van 21% (zie grafiek 1). Verwachting voor de tweede fase is dat er nog teams bij gaan komen.
Grafiek 1: aantal deelnemende teams
Grafiek 2: aantal verschillende verenigingen
Grafiek 3: Aantal competitie spelende kinderen
Afstanden
We hebben ons ten doel gesteld de drempel te verlagen om competitie te spelen. Daarbij is het verlagen van de reisafstand en -tijd een van de belangrijke pijlers die we in deze evaluatie al mee kunnen nemen. Reisafstand is afhankelijk van een aantal factoren:
- 1. eisen die gesteld worden per vereniging (speelsleutelwens)
- 2. aantal teams
- 3. aantal verenigingen
We hebben dan ook gezien dat de reisafstanden soms wel, maar zeker niet altijd korter zijn geworden. Een voorbeeld is categorie zilver, waar op dit moment nog relatief weinig inschrijvingen voor waren. Om de afstanden toch korter te maken hebben we voor de competitie twee aanpassingen gedaan:
- kleinere poules met teams die meer in de buurt zitten
- een hele competitie in plaats van een halve competitie
Ad. 1: helaas hebben verenigingen geen eigen locatie met onbeperkte speelmogelijkheden. Dat maakt dat verenigingen een voorkeur aangeven voor een speelsleutel. Deze voorkeur is zeer begrijpelijk, maar beperkt wel in de flexibiliteit bij het indelen in de poule. Soms is het mogelijk in een poule terecht te komen met teams die erg dichtbij zijn, maar past dat niet bij de door de vereniging aangegeven speelsleutel. De voorkeur voor speelsleutel speelt hierin dan ook een grote factor. We zoeken nog naar een oplossing waardoor de speelsleutel een minder grote rol speelt.
Ad. 2 & 3: we hebben gezien dat er op dit moment al meer teams in zijn geschreven voor de jeugdcompetitie. Toch zijn er ook geluiden van verenigingen geweest die in eerste instantie hebben af willen wachten om te zien hoe een en ander uitpakt. Hoe meer verenigingen en teams deelnemen aan de competitie, hoe korter de afstanden zullen zijn. We hopen en verwachten in fase twee dan ook nog meer teams te verwelkomen in de competitie.
QR-code voor dit artikel
Oranje verliest met een punt verschil van Nieuw-Zeeland op WJK
Nederland heeft op de Wereld Jeugd Kampioenschappen (WJK) 2024 in China een zure nederlaag geleden in de strijd om plek 17.
3 oktober 2024
Winst en verlies voor Oranje op tweede dag WJK 2024 in China
De Nederlandse jeugdploeg heeft op de tweede dag van het teamtoernooi op de Wereld Jeugd Kampioenschappen (WJK) 2024 in China…
1 oktober 2024
Oranje verslaat Noorwegen in openingsduel op Wereld Jeugd Kampioenschappen 2024
De Nederlandse jeugdploeg heeft de eerste wedstrijd op het WJK 2024 in China gewonnen. Noorwegen werd in Nanchang met 110-95…
30 september 2024
Eerste winst van seizoen 2024-2025 voor Smashing in de Nederlandse Badminton Eredivisie!
Afgelopen zaterdag ging Smashing op pad naar het verre Wateringen om het op nemen tegen VELO.
29 september 2024