VBO Trainer
Familievlog De Nagelkerkjes

NK spelen een verschrikking voor topspelers!

NK spelen een verschrikking voor topspelers!

Uit eigen ervaring weet ik dat het spelen van een Nederlands Kampioenschap onwillekeurig een grote druk legt op de topspeler. De successen in het buitenland of op andere toernooien tellen even niet meer mee en je hebt het gevoel dat het Nederlands badmintonpubliek het NK als het belangrijkste toernooi van het jaar zien.

Als topspeler heb je het liefst dat het zo snel mogelijk weer maandagochtend is, want dan is het weer voorbij. In de tenniswereld zie je al het fenomeen dat toppers het NK gewoon overslaan, want je kunt alleen maar verliezen. De druk wordt door niemand opgelegd, tegelijkertijd is het idee dat je in de eerste ronde van een betrekkelijk onbekende speler zult verliezen voor jezelf geheel onaccepteerbaar.

In het verleden zijn er op het NK aardig wat geplaatste spelers de eerste ronde uitgevlogen, dit vanwege dat ze de druk op dat moment even niet aankonden. Het gonsde dan door de hal dat er een 'verrassing' op stapel stond en dat er waarschijnlijk een nieuwe Nederlandse kampioen in aantocht was. Niets was minder waar, want in de 2e ronde vloog de 'nieuwe kampioen' er vaak al weer uit. Zelf was ik altijd blij dat ik het eind van de zaterdag gehaald had, tegelijkertijd had het me wel voor de zondag aan krachten gesloopt, zodat ik op de zondag vaak geen schijn meer was van de zaterdag. Mijn vader zei dan altijd: 'Waarom schrijf je dan voor 3 partijen in'? (Vroeger speelden we op het NK nog een normaal toernooi, waar 10 of meerdere partijen op een dag de normaalste zaak van de wereld was).

Gelukkig is de NK voor de hoeveelheid partijen genormaliseerd. Jeugdspelers hebben vaak geen last van de 'bekendheid' en die kunnen 'frank en vrij' op de baan staan. Die hebben alleen maar zin om die bekende oudjes er af te rossen. Als 17 jarig broekie heb ik dat zelf meegemaakt, Nederlandse jeugdkampioen, wat kon mij gebeuren. Gewoon lekker blijven spelen en genieten van je wedstrijden tot je bijna dood neerviel. Als ongeplaatste speler in de finale van het NK komen, ja dat was lachen en jammer dat die Leidelmeijer uit Indonesië gekomen was, anders had ik misschien wel doorgestoomd als jeugdig Nederlands kampioen.

Jaren daarna begon ik dezelfde last als van die oudjes te voelen en kreeg ik de afkeer van het NK. Ik legde me zelf onwillekeurig druk op, maar voor wie dan? Ik kon eigenlijk niet tegen die kritiek als ik slecht gespeeld had. Nederlanders zijn daar namelijk voortreffelijk in om het je nog eens extra in te peperen. Engelsen doen dat beter je hoort al gauw 'Well played' ondanks dat je een draak van een wedstrijd gespeeld had. Wij zijn als volkje niet zo goed in om een arm op de schouder van de verliezer te leggen en te zeggen 'Jammer, je hebt je best gedaan, maar ik zag gewoon dat het je vandaag niet lukte' Als we wat milder met elkaar omgaan, komt het plezier op de baan misschien ook weer terug.

Ja nu zien we alleen maar strakke koppen, maar dat komt omdat we niet in die bovenpan van die topsporter kunnen kijken (Goh, ik train 2x per dag op Papendal, dit moet ik toch gewoon winnen, waarom gaat het vandaag zo kut! Of... moet ik weer tegen die etterbak, die me alleen maar loopt te fucken, et cetera) Ja, dingen die we niet zien, spelen zich wel af in de bovenkamers van de spelers. Ik had Dicky zijn hersens op de finaledag van vorig jaar wel eens willen zien, hij speelde als een krant tegen Eric Pang. Hij was geen schim van de speler die ik op de Victor Dutch International gezien had, want toen speelde hij zijn beste wedstrijd tegen Eric die ik ooit van hem gezien had. Waarom gebeuren deze dingen? Precies omdat dit de 'Nederlandse kampioenschappen' zijn. Topspelers veel succes toegewenst, de veteraantjes snappen wel wat jullie doormaken! Maak er gewoon een plezierig toernooi van. Het maakt Pietridder.nl niet uit als je verliest, want ik snap het.....en 7 februari gaat gewoon de zon weer op. Nogmaals een leuk toernooi en veel spelplezier toegewenst!

Piet Ridder

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Excellente badmintonster Gayle Mahulette vecht tegen Aziatische overheersing

Excellente badmintonster Gayle Mahulette vecht tegen Aziatische overheersing

Het Centre of Excellence in Denemarken is deze week het trainingsdecor voor de Arnhemse badmintonster Gayle Mahullette. De…

22 april 2019

Badmintonspeler Leoni Boeije lokale favoriet bij Conquesto-toernooi in Zoetermeer

Badmintonspeler Leoni Boeije lokale favoriet bij Conquesto-toernooi in Zoetermeer

Conquesto organiseert op 27 en 28 april voor de eenentwintigste keer het Conquesto Master-4-6-8 toernooi. Badmintonliefhebster…

21 april 2019

Debora Jille en Alyssa Tirtosentono winnen Croatian International 2019

Debora Jille en Alyssa Tirtosentono winnen Croatian International 2019

Bij de Croatian International in Zagreb heeft het koppel Debora Jille / Alyssa Tirtosentono de titel in het vrouwendubbel…

21 april 2019

Weer finale voor jeugdige badmintonners Debora Jille en Alyssa Tirtosentono

Weer finale voor jeugdige badmintonners Debora Jille en Alyssa Tirtosentono

Debora Jille en Alyssa Tirtosentono staan in de finale bij de Croatian international 2019. In de halve finales wonnen ze van…

20 april 2019

Twee Nederlandse kwartfinales bij Croatian International 2019

Twee Nederlandse kwartfinales bij Croatian International 2019

Bij de Croatian International in Zagreb zijn Chloe Mayer en het koppel Debora Jille/ Alyssa Tirtosentono er in geslaagd de…

20 april 2019

Sympathieke Syriër Aram Mahmoud onbetwist aan kop op badmintonranglijst Master Circuit van 16 april 2019

Sympathieke Syriër Aram Mahmoud onbetwist aan kop op badmintonranglijst Master Circuit van 16 april 2019

In de laatste ranglijst master circuit zijn de toernooien van Drachten-Gorredijk, AMOR, Amersfoort en Almere verwerkt. Bij de…

18 april 2019

10 redenen waarom jij absoluut naar het Badminton Festival 2019 komt!

10 redenen waarom jij absoluut naar het Badminton Festival 2019 komt!

De Badminton Festivals bieden een uitstekend platform om kennis te maken met outdoor badminton, een nieuwe stoere sport waaraan…

17 april 2019

Nederlandse badmintontieners actief in Zagreb

Nederlandse badmintontieners actief in Zagreb

De Croatian International 2019 is het strijdtoneel voor een behoorlijk aantal Nederlandse jeugdbadmintonners. In Zagreb vind het…

16 april 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!