Moederdag 2019

NK spelen een verschrikking voor topspelers!

NK spelen een verschrikking voor topspelers!

Uit eigen ervaring weet ik dat het spelen van een Nederlands Kampioenschap onwillekeurig een grote druk legt op de topspeler. De successen in het buitenland of op andere toernooien tellen even niet meer mee en je hebt het gevoel dat het Nederlands badmintonpubliek het NK als het belangrijkste toernooi van het jaar zien.

› alles over het Badminton Festival!

Als topspeler heb je het liefst dat het zo snel mogelijk weer maandagochtend is, want dan is het weer voorbij. In de tenniswereld zie je al het fenomeen dat toppers het NK gewoon overslaan, want je kunt alleen maar verliezen. De druk wordt door niemand opgelegd, tegelijkertijd is het idee dat je in de eerste ronde van een betrekkelijk onbekende speler zult verliezen voor jezelf geheel onaccepteerbaar.

In het verleden zijn er op het NK aardig wat geplaatste spelers de eerste ronde uitgevlogen, dit vanwege dat ze de druk op dat moment even niet aankonden. Het gonsde dan door de hal dat er een 'verrassing' op stapel stond en dat er waarschijnlijk een nieuwe Nederlandse kampioen in aantocht was. Niets was minder waar, want in de 2e ronde vloog de 'nieuwe kampioen' er vaak al weer uit. Zelf was ik altijd blij dat ik het eind van de zaterdag gehaald had, tegelijkertijd had het me wel voor de zondag aan krachten gesloopt, zodat ik op de zondag vaak geen schijn meer was van de zaterdag. Mijn vader zei dan altijd: 'Waarom schrijf je dan voor 3 partijen in'? (Vroeger speelden we op het NK nog een normaal toernooi, waar 10 of meerdere partijen op een dag de normaalste zaak van de wereld was).

Gelukkig is de NK voor de hoeveelheid partijen genormaliseerd. Jeugdspelers hebben vaak geen last van de 'bekendheid' en die kunnen 'frank en vrij' op de baan staan. Die hebben alleen maar zin om die bekende oudjes er af te rossen. Als 17 jarig broekie heb ik dat zelf meegemaakt, Nederlandse jeugdkampioen, wat kon mij gebeuren. Gewoon lekker blijven spelen en genieten van je wedstrijden tot je bijna dood neerviel. Als ongeplaatste speler in de finale van het NK komen, ja dat was lachen en jammer dat die Leidelmeijer uit Indonesië gekomen was, anders had ik misschien wel doorgestoomd als jeugdig Nederlands kampioen.

Jaren daarna begon ik dezelfde last als van die oudjes te voelen en kreeg ik de afkeer van het NK. Ik legde me zelf onwillekeurig druk op, maar voor wie dan? Ik kon eigenlijk niet tegen die kritiek als ik slecht gespeeld had. Nederlanders zijn daar namelijk voortreffelijk in om het je nog eens extra in te peperen. Engelsen doen dat beter je hoort al gauw 'Well played' ondanks dat je een draak van een wedstrijd gespeeld had. Wij zijn als volkje niet zo goed in om een arm op de schouder van de verliezer te leggen en te zeggen 'Jammer, je hebt je best gedaan, maar ik zag gewoon dat het je vandaag niet lukte' Als we wat milder met elkaar omgaan, komt het plezier op de baan misschien ook weer terug.

Ja nu zien we alleen maar strakke koppen, maar dat komt omdat we niet in die bovenpan van die topsporter kunnen kijken (Goh, ik train 2x per dag op Papendal, dit moet ik toch gewoon winnen, waarom gaat het vandaag zo kut! Of... moet ik weer tegen die etterbak, die me alleen maar loopt te fucken, et cetera) Ja, dingen die we niet zien, spelen zich wel af in de bovenkamers van de spelers. Ik had Dicky zijn hersens op de finaledag van vorig jaar wel eens willen zien, hij speelde als een krant tegen Eric Pang. Hij was geen schim van de speler die ik op de Victor Dutch International gezien had, want toen speelde hij zijn beste wedstrijd tegen Eric die ik ooit van hem gezien had. Waarom gebeuren deze dingen? Precies omdat dit de 'Nederlandse kampioenschappen' zijn. Topspelers veel succes toegewenst, de veteraantjes snappen wel wat jullie doormaken! Maak er gewoon een plezierig toernooi van. Het maakt Pietridder.nl niet uit als je verliest, want ik snap het.....en 7 februari gaat gewoon de zon weer op. Nogmaals een leuk toernooi en veel spelplezier toegewenst!

Piet Ridder

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Selena Piek en Cheryl Seinen door naar tweede ronde WK Badminton

Selena Piek en Cheryl Seinen door naar tweede ronde WK Badminton

Bij de Total BWF Wereldkampioenschappen 2019 in Basel is het koppel Selena Piek / Cheryl Seinen door naar de tweede ronde in het…

19 augustus 2019

Nederlandse parabadmintonners in actie bij WK Para-Badminton 2019

Nederlandse parabadmintonners in actie bij WK Para-Badminton 2019

Op dinsdag 20 augustus starten de TOTAL BWF Para-Badminton World Championships 2019 in Basel en zullen Joshua Donker, Megan…

18 augustus 2019

Wereldkampioenschappen Badminton 2019 morgen van start in Basel

Wereldkampioenschappen Badminton 2019 morgen van start in Basel

Morgen starten in het Zwitser Basel de Total BWF Wereldkampioenschappen die tot en met zondag 25 augustus 2019 duren en waar op 5…

18 augustus 2019

Badminton Nederland verloor 15% van haar jeugdleden in 2018

Badminton Nederland verloor 15% van haar jeugdleden in 2018

Badminton beschikt over een enorm potentieel. Niet veel sporten zijn van de camping tot aan het allerhoogste, de Olympische…

11 augustus 2019

Georgy van Soerland-Trouerbach en Marielle van der Woerdt wereldkampioen veteranenbadminton WD45

Georgy van Soerland-Trouerbach en Marielle van der Woerdt wereldkampioen veteranenbadminton WD45

Prachtige prestaties van de Nederlandse afvaardiging naar de Wereldkampioenschappen Veteranen in Katowice, Polen. Georgy van…

11 augustus 2019

Mark Caljouw loot tegen nummer 15 van de wereld tijdens WK Badminton in Zwitserland

Mark Caljouw loot tegen nummer 15 van de wereld tijdens WK Badminton in Zwitserland

Vandaag is de loting gepubliceerd van de TOTAL BWF World Championships 2019 in Basel, Zwitserland. Voor Nederlands Kampioen…

5 augustus 2019

Deense nummer twee Line Kjaersfeldt komt badmintonnen bij Haagse DKC

Deense nummer twee Line Kjaersfeldt komt badmintonnen bij Haagse DKC

Niet alleen heeft Mark zijn contract verlengd, hij heeft ook niemand minder dan zijn vriendin Line Kjærsfeldt zo enthousiast…

2 augustus 2019

Japans duo van wereldklasse te sterk voor Robin Tabeling en Jelle Maas

Japans duo van wereldklasse te sterk voor Robin Tabeling en Jelle Maas

Helaas geen kwartfinale plek voor onze Robin Tabeling en Jelle Maas bij de Toyota Thailand Open 2019.

1 augustus 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!