clubzoeker

NK spelen een verschrikking voor topspelers!

NK spelen een verschrikking voor topspelers!

Uit eigen ervaring weet ik dat het spelen van een Nederlands Kampioenschap onwillekeurig een grote druk legt op de topspeler. De successen in het buitenland of op andere toernooien tellen even niet meer mee en je hebt het gevoel dat het Nederlands badmintonpubliek het NK als het belangrijkste toernooi van het jaar zien.

SportSport

Maak kennis met Nadia Choukri!

Als topspeler heb je het liefst dat het zo snel mogelijk weer maandagochtend is, want dan is het weer voorbij. In de tenniswereld zie je al het fenomeen dat toppers het NK gewoon overslaan, want je kunt alleen maar verliezen. De druk wordt door niemand opgelegd, tegelijkertijd is het idee dat je in de eerste ronde van een betrekkelijk onbekende speler zult verliezen voor jezelf geheel onaccepteerbaar.

In het verleden zijn er op het NK aardig wat geplaatste spelers de eerste ronde uitgevlogen, dit vanwege dat ze de druk op dat moment even niet aankonden. Het gonsde dan door de hal dat er een 'verrassing' op stapel stond en dat er waarschijnlijk een nieuwe Nederlandse kampioen in aantocht was. Niets was minder waar, want in de 2e ronde vloog de 'nieuwe kampioen' er vaak al weer uit. Zelf was ik altijd blij dat ik het eind van de zaterdag gehaald had, tegelijkertijd had het me wel voor de zondag aan krachten gesloopt, zodat ik op de zondag vaak geen schijn meer was van de zaterdag. Mijn vader zei dan altijd: 'Waarom schrijf je dan voor 3 partijen in'? (Vroeger speelden we op het NK nog een normaal toernooi, waar 10 of meerdere partijen op een dag de normaalste zaak van de wereld was).

Gelukkig is de NK voor de hoeveelheid partijen genormaliseerd. Jeugdspelers hebben vaak geen last van de 'bekendheid' en die kunnen 'frank en vrij' op de baan staan. Die hebben alleen maar zin om die bekende oudjes er af te rossen. Als 17 jarig broekie heb ik dat zelf meegemaakt, Nederlandse jeugdkampioen, wat kon mij gebeuren. Gewoon lekker blijven spelen en genieten van je wedstrijden tot je bijna dood neerviel. Als ongeplaatste speler in de finale van het NK komen, ja dat was lachen en jammer dat die Leidelmeijer uit Indonesië gekomen was, anders had ik misschien wel doorgestoomd als jeugdig Nederlands kampioen.

Jaren daarna begon ik dezelfde last als van die oudjes te voelen en kreeg ik de afkeer van het NK. Ik legde me zelf onwillekeurig druk op, maar voor wie dan? Ik kon eigenlijk niet tegen die kritiek als ik slecht gespeeld had. Nederlanders zijn daar namelijk voortreffelijk in om het je nog eens extra in te peperen. Engelsen doen dat beter je hoort al gauw 'Well played' ondanks dat je een draak van een wedstrijd gespeeld had. Wij zijn als volkje niet zo goed in om een arm op de schouder van de verliezer te leggen en te zeggen 'Jammer, je hebt je best gedaan, maar ik zag gewoon dat het je vandaag niet lukte' Als we wat milder met elkaar omgaan, komt het plezier op de baan misschien ook weer terug.

Ja nu zien we alleen maar strakke koppen, maar dat komt omdat we niet in die bovenpan van die topsporter kunnen kijken (Goh, ik train 2x per dag op Papendal, dit moet ik toch gewoon winnen, waarom gaat het vandaag zo kut! Of... moet ik weer tegen die etterbak, die me alleen maar loopt te fucken, et cetera) Ja, dingen die we niet zien, spelen zich wel af in de bovenkamers van de spelers. Ik had Dicky zijn hersens op de finaledag van vorig jaar wel eens willen zien, hij speelde als een krant tegen Eric Pang. Hij was geen schim van de speler die ik op de Victor Dutch International gezien had, want toen speelde hij zijn beste wedstrijd tegen Eric die ik ooit van hem gezien had. Waarom gebeuren deze dingen? Precies omdat dit de 'Nederlandse kampioenschappen' zijn. Topspelers veel succes toegewenst, de veteraantjes snappen wel wat jullie doormaken! Maak er gewoon een plezierig toernooi van. Het maakt Pietridder.nl niet uit als je verliest, want ik snap het.....en 7 februari gaat gewoon de zon weer op. Nogmaals een leuk toernooi en veel spelplezier toegewenst!

Piet Ridder

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!