SportSport

Advies van Piet Ridder aan Dorien Lups: keep it simple!

Advies van Piet Ridder aan Dorien Lups: keep it simple!

Soraya de Visch Eijbergen (WR59) en Gayle Mahulette (WR136) staan op dit kampioenschap als de nummers één en twee geplaatst.

clubzoeker

Ken je BC Ritte Spijkenisse al?

Soraya is in 2015 zo'n 20 plaatsen op de wereldranglijst gestegen en de 23-jarige Arnhemse lijkt een definitieve stap naar de Europese top gemaakt te hebben en is voor dit kampioenschap torenhoog favoriet. Natuurlijk gaat Soraya deze titel niet alleen maar op halen, zij zal er ook nog wat voor moeten doen.

De oud-Nederlands kampioene van 2014, Gayle Mahulette, wil namelijk dolgraag de NK titel weer terug hebben en zij zal er alles aan doen om dit te bewerkstelligen. Ook Gayle heeft in 2015 flinke stappen op de wereldranglijst gemaakt en is zelfs 60 plaatsen gestegen, echter zij is nog geen top 100 speelster.

Welke vrouwen kunnen het beide dames nog lastig maken?

De vierde geplaatste Alida Chen (WR 319) heeft vorig jaar in het vrouwenenkelspel in haar ranking niet zo veel progressie gemaakt, tevens heeft Alida dit toernooi helemaal geen gunstige loting, zij gaat het in de eerste ronde namelijk opnemen tegen VELO-speler Lisa Khoeblal-Malaihollo en daar zal zij haar handen aan vol hebben. De winnares van dit onderling duel gaat het waarschijnlijk opnemen tegen de Limburgse kampioene Wendy Hoeve. Ook deze partij zal een spannend verloop krijgen. Al met al een moeilijk opgave voor Alida om haar plaatsing waar te maken.

De 3e geplaatste Manon Sibbald krijgt het ook niet cadeau. In de eerste ronde zal de 21 jarige Almeerse badmintonspeelster gaan spelen tegen de 20 jarige Duinwijckster Dorien Lups. Deze laatste speelster heeft afgelopen jaar een 60 tal plaatsen ingeleverd op de wereldranglijst (WR 1047), echter vorige maand is Dorien wel afgestudeerd als fysiotherapeute. Nu haar studie afgerond is, zou het Nederlandse publiek wel eens een bevrijde Dorien Lups op de baan kunnen gaan zien. Overigens het is jammer dat Dorien te vaak een strijd tegen zich zelf levert i.p.v. haar energie te gebruiken om de technische onvolkomenheden van haar tegenstandster bloot te leggen. Een andere hint die ik haar mee zou willen geven is 'keep it simple' en stop met tijdverliezen vanwege schijnslagen!

Verder zou een surprise van dit toernooi de 17 jarige Tamara van der Hoeven (WR1351) kunnen zijn. In de eerste ronde zal zij gaan spelen tegen een winnares uit de kwalificatiepoule. Als Tamara wint, gaat zij de volgende ronde spelen tegen Soraya de Visch Eijbergen. Het zou leuk zijn als zij in totaal meer dan 25 punten zou kunnen scoren!

Mannendubbel

De kampioenen van 2010, 2012, 2014 en 2015, Jacco Arends en Jelle Maas, lijken de beste kaarten te hebben om hun titel te prolongeren. Jacco heeft als speler in de Super Series toernooien een schat aan ervaring opgedaan en zal zich tijdens deze NK niet snel laten verrassen. Als duo hebben Jacco en Jelle bewezen dat zij een zeer goed ingespeeld team zijn. Als tweede geplaatst zijn Ruben Jille en Robin Tabeling en daar kan ik persoonlijk geen goede inschatting over maken. Robin is vanwege blessures een tijdje uit de roulatie geweest en zon Nederlands Kampioenschap is geen gemakkelijk toernooi om te bewijzen dat je weer helemaal terug bent. De 3e geplaatste Russell Muns en Jim Middelburg zouden in de halve finale wel eens roet in het eten van Robin en Ruben kunnen gooien.

De finalisten van vorig jaar Michiel Kruijt en Leon Nottelman staan dit jaar als 4e op de plaatsingslijst. Alvorens zij kunnen nadenken over een halve finalewedstrijd, zullen zij eerst nog af moeten rekenen met het Almeerse duo Dave Khodabux/Justin Teeuwen of Jerry Natenstedt/Ralph Starren. In ieder geval zullen daar wel een paar druppels zweet gaan vloeien voordat het duel beslist is. Al met al voor het publiek een spannend mannendubbelkampioenschap om te aanschouwen.

Vrouwendubbel

In het vrouwendubbelspel beschikt Nederland over een wereldtop duo en betreffend koppel heeft zich voor dit kampioenschap ingeschreven. Selena Piek en Eefje Muskens (WR 7) zijn op dit moment actief bezig om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en hun laatste resultaat in India (zilver) liegt er niet om. Fantastisch dat ze met dit NK mee willen doen en daarom voor het Nederlands publiek een kers op de taart om naar Almere te komen.

Als tweede geplaatst zijn Samantha Barning en Iris Tabeling (WR 35). Dit duo is bij de International-toernooien top in Europa en zij staan op de drempel om ook bij GP en SuperSerie toernooien succes te boeken. Rio de Janeiro lijkt nog een stapje te ver, echter misschien dat de Deense technische staf hun steentje bij kunnen dragen aan een progressieve ontwikkeling. Voor dit kampioenschap zou het mij verbazen, met respect voor de andere sterke duos, als de nummers 1 en 2 zondag niet in de finale staan. In ieder geval zal die finalewedstrijd weer volop spanning geven, want de vrouwen kennen elkaar door en door en willen historisch gezien niet van elkaar verliezen.

Gemengddubbel

Ook in het gemengddubbelspel scoort Badminton Nederland prima doordat de nummers 14 van de Wereld op dit NK ingeschreven hebben. Jacco Arends en Selena Piek hebben in 2014 en 2015 de titel al opgeist en zijn momenteel erg druk om zich voor de Olympische Spelen te kwalificeren. Natuurlijk ontzettend leuk dat ze ingeschreven hebben! Als tweede geplaatst zijn Robin Tabeling en Samantha Barning. Als mixdubbel is dit een betrekkelijk nieuw duo en hoewel Samantha Barning zich met Jorrit de Ruiter bewezen heeft dat zij in de mix een prima pot speelt, zal zij zich met Robin opnieuw moeten bewijzen. Bijvoorbeeld tegen het duo Jim Middelburg met Myke Halkema, in dit kampioenschap als 3e geplaatst, is waarschijnlijk zon testcase. In ieder geval lijkt me dit een spannende wedstrijd te worden, met de rekenschap dat beide duos de halve finale zullen halen.

Als 4e geplaatst staan Ruben Jille en Iris Tabeling en die lijken het in de kwart finale moeilijk te gaan krijgen tegen het ongeplaatste duo Cheryl Seinen (GD-winnares Iceland International) met Jelle Maas.

Ook dit onderdeel lijkt me een spannende aanwinst voor dit NK.

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

De Flevolandse badmintonclub Almere heeft de Dataweb Badminton Cup 2024 gewonnen, het nationale bekertoernooi. Op de finaledag in…

18 may 2024

Gemengddubbel Tabeling en Piek officieel gekwalificeerd voor Olympische Spelen 2024

Gemengddubbel Tabeling en Piek officieel gekwalificeerd voor Olympische Spelen 2024

Badmintonners Robin Tabeling en Selena Piek hebben zich officieel gekwalificeerd voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs.

15 may 2024

Doe mee aan de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024

Doe mee aan de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024

Op zaterdag 8 en zondag 9 juni vinden in het T-Kwadraat in Tilburg de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024 (NJK) plaats en…

8 may 2024

Drie nieuwe instromers in S-1 selectie Badminton Nederland

Drie nieuwe instromers in S-1 selectie Badminton Nederland

Per 1 augustus 2024 stromen Dion Hoegen, Vihaan Shah en Sterre Bang in bij de S-1 selectie op Papendal.

8 may 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!