Henk Staats: 'BNL zou blij moeten zijn met het feit dat ze kritisch worden gevolgd'

Henk Staats: 'BNL zou blij moeten zijn met het feit dat ze kritisch worden gevolgd'

Ik zou ook nog even terugkomen op een reactie die ik gekregen heb van onze toekomstig voorzitter van Badminton Nederland Clemens Wortel inzake de zogenoemde Estlanduitzendingen van vorig seizoen en de principekalender van het komend seizoen.

› alles over het Badminton Festival!

De heer Wortel biedt allereerst zijn verontschuldigingen aan voor de late reactie van BNL en verwijst inhoudelijk naar het Uitvoeringsreglement van de Ere- een eerste divisie en dan met name naar het uitzenden van spelers. Dat is een formele verwijzing waar BNL al jaren gebruikt van maakt of misschien zich wel achter verschuilt. Voorts geeft de heer Wortel aan dat in het nieuw op te stellen Topsportbeleidsplan 2012-2016 uiterst kritisch gekeken zal worden naar de uitzendingen als zodanig.

Ik heb de heer Wortel het volgende geantwoord.

Allereerst dank voor Uw mail van 19 mei 2012.

Ik ben op de hoogte van de Uitvoeringsregeling ere- en eerste divisie, maar het probleem is dat deze regeling in de praktijk geen soelaas biedt en de eredivisie, en daarmede het badminton in Nederland, in feite forse schade toebrengt qua uitstraling. En ga nu maar eens als eredivisievereniging dwars voor de uitzendingen van spelers liggen. Nogmaals de praktijk leert dat dit niet gebeurt en al helemaal niet bij spelers die de Olympische vlam in de ogen hebben. Ook al is het in de contracten van spelers en verenigingen opgenomen.

Ik vestig dus maar mijn hoop op het nieuwe op te stellen Topsportplan van BNL en ik ga er van uit dat de eredivisie als paradepaardje van het Nederlandse badminton daar wel op de juiste waarde wordt geschat. Het is naar mijn mening een vereiste om de badmintonsport ook in de nabije toekomst nog wat voor te laten stellen in Nederland. Anders wordt het langzamerhand het doucheputje en dat willen we geen van allen.

Laten we maar even afwachten wat er in het nieuwe Topsportplan komt te staan.

Laatst kreeg ik van iemand de vraag waarom ik zoveel kanttekeningen plaats bij het functioneren van BNL. Wel, dat doe ik onder meer om het volgende.

  • Onze vereniging heeft dit seizoen (2011/2012) ruim € 16.000,-- afgedragen aan BNL. Aan dit geld, dat altijd keurig op tijd wordt betaald, mankeert helemaal niets. Dat kan ik helaas niet zeggen van de geleverde diensten. Die kunnen echt beter. En zo lang die diensten voor verbetering vatbaar zijn, blijf ik kritische noten plaatsen.
  • Ik acht het bovendien mijn plicht om dat te doen, zeker in het licht gezien van de jaarlijkse financiële bijdragen van onze vereniging aan BNL. Die bijdragen worden immers opgebracht door onze leden.
  • En BNL zou blij moeten zijn met het feit dat ze kritisch worden gevolgd. Met meelopers kom je niet verder is mijn ervaring, wel met kritische volgers. Die zouden een organisatie scherp moeten houden.

En ik weet niet of het geholpen heeft, maar op 14 juni 2012 praten de ere- en eerste divisieverenigingen op uitnodiging van BNL en om precies te zijn Ger Tabeling over onder meer de Rapportage Projectgroep Eerste Divisie. BNL heeft waarschijnlijk toch een TomTom aangeschaft en uiteindelijk, zij het via een omweg, toch de Koninklijke weg gevonden, dus eerst overleggen met de betrokken verenigingen!

Bij het lezen van de Carlton GT Cup Nieuwsbrief van 24 mei 2012, kon ik een glimlach niet onderdrukken. Ten aanzien van de niet gespeelde wedstrijd Van Zijderveld-2 tegen Dekker Almere stond er:

Dekker Almere heeft zich teruggetrokken. De wedstrijd BV Van Zijderveld 2 - Dekker Almere is niet gespeeld.

Met die omschrijving maakt BNL zich er wel heel makkelijk van af. Er had moeten staan:

De wedstrijd Van Zijderveld-2 tegen Dekker Almere is niet doorgegaan als gevolg van onhandig manoeuvreren van BNL.

Vanuit marketingtechnisch oogpunt komen organisaties er tegenwoordig zonder meer voor uit als ze een fout hebben gemaakt. Dat beperkt de imagoschade. Daar zou BNL lering uit moeten trekken.

Dat heb ik Ger Tabeling ook geschreven en tevens heb ik verzocht om restitutie van het inschrijfgeld van Dekker Almere, waarbij ik verwezen heb naar een brief onzerzijds van 2 mei 2012.

Ger heeft mij beloofd nog deze week contact met mij op te nemen. Dat kan dus nog vandaag en morgen en dan wacht ik precies een maand op antwoord.

Oh ja, in het nieuwe beleidsplan is het volgende speerpunt opgenomen, te weten 'Speerpunt versterken van de communicatie'.

Ik denk dat het terecht is dat er gebruik gaat worden gemaakt van alle moderne communicatiemiddelen. Het zou niet handig zijn om het niet te doen.

Maar in het kader van de 'ouderwetse' face to face communicatie zou het toch verstandig zijn geweest dat als de ouders van de nationale jeugdselecties te horen krijgen dat de selecties worden ingekrompen, de betrokken trainers aanwezig zouden zijn geweest om een en ander toe te lichten.

Prima dat communicatie tot speerpunt wordt verheven, alleen er nu nog naar handelen.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Van dinsdag 16 tot en met zondag 21 juli vindt in Jakarta de BLIBLI Indonesia Open 2019 plaats, onderdeel van de HSBC BWF World…

15 juli 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Bij de Yonex US Open 2019 in het Amerikaanse Fullerton zijn Mark Caljouw en het koppel Jacco Arends/ Ruben Jille er niet in…

11 juli 2019

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille vlogen verleden week als enige Nederlandse badmintonners van Team NL Badminton alvast naar…

7 juli 2019

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Technisch directeur (Victor Anfiloff keert terug naar het beachvolleybal. Anfiloff, die sinds 1 oktober 2018 in dienst is, gaat…

3 juli 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Bij de tweede European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) hebben Selena Piek en Cheryl Seinen een geweldige prestatie geleverd…

29 juni 2019

Brons voor Jelle Maas en Robin Tabeling bij European Games 2019

Brons voor Jelle Maas en Robin Tabeling bij European Games 2019

Bij de European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) gaat het mannendubbel Jelle Maas / Robin Tabeling met een mooie bronzen plak…

28 juni 2019

Kwartfinales eindstation voor koppel Robin Tabeling en Selena Piek bij European Games 2019

Kwartfinales eindstation voor koppel Robin Tabeling en Selena Piek bij European Games 2019

Bij de European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) zijn Robin Tabeling en Selena Piek er helaas niet in geslaagd de halve finales…

28 juni 2019

Badmintonners Selena Piek en Cheryl Seinen naar finale European Games 2019

Badmintonners Selena Piek en Cheryl Seinen naar finale European Games 2019

Bij de European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) heeft het koppel Selena Piek / Cheryl Seinen de finale van het vrouwendubbel…

28 juni 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!