Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke Maaspoort Den Bosch was favoriet DKC zaterdag een maatje te groot voor de gele brigade.

SportSport

Maak kennis met Quinlen Chau!

In dit overgangsjaar waar Almere ervoor heeft gekozen om geen buitenlanders in te zetten, maar de eigen jeugd de kans te geven, was het halen van de finale al een mooie beloning van het seizoen.

Trainer Dave Khodabux gaf na afloop aan dat de trainersstaf dit jaar druk is geweest met op het tactisch, technisch en mentale vlak, waarin de spelers in zijn ogen een volwassen stap voorwaarts hebben gezet, zowel op de baan als daarnaast. Hoogtepunt daarin vond hij de play-off wedstrijden waarin alles op zijn plek viel en de spelers zich beloond hebben om deze finale te mogen spelen met als resultaat een tweede plaats in het landkampioenschap die naar meer smaakt.

De opstelling kende aan de kant van Almere geen verrassingen. Die was dezelfde zoals ook in de laatste play-off wedstrijd werd aangetreden. Op voorhand was de opstelling van DKC onduidelijk omdat zij vele opties hebben met dit sterke team. Marlies Baan stond in het damesdubbel opgesteld en in de mix stonden combinaties dit nog niet eerder op deze wijze in de opstelling hadden gestaan.

In het herendubbel traden Alex Vlaar en Dyon van Wijlick aan tegen Mark Caljouw en Michiel Kruijt. Alex en Dyon hadden er duidelijk zin in en begonnen sterk aan de wedstrijd. Helaas maakten bij een 18-18 stand Alex en Dyon drie foutjes wat hen de game kostte. De tweede game ging het tot 6-7 nog even gelijk op maar daarna liep DKC uit naar 8-15 waarbij het moeite kostte om DKC van het aanvallende spel af te houden. Ondanks dat Alex en Dyon nog terugvochten tot 14-16 werd met 16-21 verloren.

Het damesdubbel van Cheryl Seinen en Kirsten de Wit kende als tegenstanders Alyssa Tirtosentono en Marlies Baan waarvan in de eerste helft van de competitie nog was verloren. Ondanks dat Cheryl en Kirsten ogenschijnlijk 'in control' leken van de wedstrijd werd het toch twee keer een 'close finish'. De eerste game lag de voorsprong voornamelijk bij Almere en werd een 18-14 en 20-17 voorsprong nog bijna verspeeld. De tweede game ging ook gelijk op maar in het middengedeelte van de tweede game resulteerde een te groot aantal foutjes in een 13-17 achterstand op het bord. De dames rechtten de rug en met vier punten op rij met goed spel werd de achterstand tenietgedaan. Cheryl en Kirsten hadden daarna de zenuwen ogenschijnlijk beter in bedwang want de laatste drie punten van Almere waren fouten van DKC en betekende de 1-1 in de wedstrijd.

Tweede heer Noah Haase mocht het vervolgens opnemen tegen Nederlands kampioen Joran Kweekel en wist vooral de eerste game het publiek op de banken te krijgen. Noah, spelend aan de kant van de DKC aanhang, speelde vrijuit en pakte een voorsprong van 13-7 maar moest toch toezien dat Joran op 20-20 langszij kwam. Ondanks dat de fanatieke aanhang van DKC er alles aan deed om Noah uit zijn spel te halen en teammanager Ingrid Schrijer zelfs voor die aanhang ging staan om ze op afstand van de baan te houden, bleef Noah goed werken. Dit werd beloond met een 25-23 overwinning. De tweede game liep Joran snel naar 13-5 waarna Noah wat vrijer leek te gaan spelen en nog iets terugkwam maar toch met 14-21 de game aan Joran moest laten. De laatste game kwam Noah er niet meer aan en moest hij met een 'bakstand' van 4-21 de partij aan DKC laten.

Op de andere baan speelde Diede Odijk tegen Jaymie Laurens. Diede startte voortvarend en speelde tot de 15-15 de hele tijd op voorsprong en liet goed spel zien. Een paar goede punten van Jaymie en een paar foutjes van Diede betekende vijf punten op rij voor Jaymie aan het eind van de eerste game die deze met 16-21 won. Het verzet van Diede leek aanvankelijk gebroken want Jaymie liep in de tweede game snel naar 3-10 en 6-13. Toch vocht Diede zich goed terug tot 10-13 maar moest toezien hoe Jaymie na 12-16 de partij met 5 punten op rij naar zich toe trok.

Met een 1-3 achterstand had Dennis Koppen de eer om het tegen Nederlands hoogstgeplaatste enkelspeler op de wereldranglijst, Mark Caljouw, op te nemen. Op voorhand een lastige. Dennis speelde op zich een goede partij en wist mooie scores te maken maar de geduldige Mark wist een behoorlijke voorsprong van 10-18 op te bouwen. Toch bleef Dennis doorgaan met zijn goede spel en wist terug te komen tot 16-19 maar moest toch de game met 16-21 afgeven. Ook de tweede game een snelle achterstand (5-11) en Dennis vocht zich weer terug naar 11-13. Toch was het de ervaren Mark die de af en toe forcerende Dennis geduldig van zich af wist te houden met 13-21.

Op de andere baan speelde Alida Chen tegen Flora Wang. De goed gevarieerd spelende Alida weet in eerste instantie bij de 11 aan te komen (11-9) na een 1-5 achterstand. Na de 11 kantelt de partij naar Flora, vooral omdat Alida wat problemen krijgt met het controleren van de shuttle richting de lijnen en de eerste game met 15-21 verliest. De tweede game gaat in eerste instantie gelijk op met steeds één of twee punten voorsprong voor Alida. Boven de 11 pakt Alida een mooie voorsprong van 17-11 en het publiek maakt zich bij 20-17 al op voor een derde game. Maar met vijfde punten op rij is het Flora die de winst in de partij en in de finale van het landskampioenschap veiligstelt.

Met deze 1-5 stand is de wedstrijd dus beslist en worden de resterende twee mix partijen niet meer gespeeld.

Vanaf deze plek ook een felicitatie aan DKC, de terechte winnaar is van dit seizoen, want ook de reguliere competitie eindigden zij aan kop.

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

Website GeenStijl reageert op het voorstel van NOC*NSF om een basisinkomen voor topsporters te faciliteren. De redactie is…

20 juli 2024

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

De Spelersraad van Badminton Nederland is een zelfstandig adviesorgaan binnen de bond. De spelersraad vertegenwoordigt binnen…

19 juli 2024

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Aanstaande vrijdag vindt de openingsceremonie plaats van de Olympische Spelen 2024 in Parijs, Robin Tabeling en Selena Piek…

19 juli 2024

Nieuwe website Badminton Nederland

Nieuwe website Badminton Nederland

Welkom op de nieuwe badminton website die je up-to-date houdt over alle zaken rondom badminton in Nederland.

19 juli 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!