De halve finale Denemarken - Nederland (gemengddubbel)

De halve finale Denemarken - Nederland (gemengddubbel)

Waar ik vooral op heb gelet is de structuur in de gemengddubbel. Dus vanuit welke positie willen ze graag werken en is die positie succesvol?

› alles over het Badminton Festival!

Eerste observatie: Nederland heeft geen verdediging. Is de aanval door Denemarken eenmaal ingezet dan wordt deze NOOIT meer omgebogen naar een win-situatie tenzij de Denen uitslaan.

Er is geen contra aanval of overname. De verhouding gescoorde punten en punten gekregen door fouten van de tegenstander (uitslaan of in het net) ten opzichte van punten door eigen toedoen verkregen is een belangrijk gegeven.

In het begin van de wedstrijd verdedigt de dame vanuit het linkervak en verliest beide aanvallen door een verdedigingsfout. Vanaf nu is ze voor de hele wedstrijd voor 90% aan de rechterkant in de verdediging en daar is de verhouding 100% negatief. Ze komt NOOIT tot een goede afsluiting van een aanval van de Denen. De verhouding verdedigingsfouten rechts en links voor de dame is 2-5 en voor heer is dat 2-3. Je ziet dus dat de Denen kiezen voor een aanval op de dame en willen haar het liefst op de rechterkant hebben. Ze hebben het wel uitgeprobeerd op links, maar dat was te lastig. Dat zie je ook aan waar de aanval werd uitgevoerd. Wel in het linkervak maar door het midden. Dus ook in het linkerval kiezen de Denen ervoor de aanval over de FH van de dame te laten gaan. Erg logisch denk ik.

De Nederlandse heer wil niets in deze set. Hij geeft geen leiding en volgt min of meer zijn dame en probeert te redden wat er te redden valt.

In cijfers

In de hele eerste set is de foutenverhouding tussen DK en NL 9-14 en worden er 11 punten gescoord tussen beide partijen waarvan de verhouding dus 7-4 is. Het geen ook de uitslag geeft van 21-13. Als je daarna gaat kijken naar de verhouding onnodige en geprovoceerde fouten, dan kom je echt tot een schokkende conclusie. Maar goed, dit zijn de cijferfeiten en dat kan elke idioot bedenken die 1+1 kan optellen. Welke gevolgen hebben deze feiten voor de tactiek die je in de toekomst gaat leggen en de manier waarop je gaat trainen? Ik zou dat graag van de bondscoach willen horen, zodat je ook kan zien of hij inzicht heeft in wat er op de baan gebeurt en dat kan omzetten in trainingsarbeid of strategie.

Toekomst?

Nederland wil zich gaan richten op de gemengddubbeldubbel en ik zeg dat we daar in Nederland geen kaas van hebben gegeten. Sterker nog, ik denk dat de hele gemengddubbel training in Nederland nog in de kinderschoenen staat. Badminton Nederland kiest ervoor omdat het nu eenmaal de makkelijkste manier is om op de Spelen te komen en dus bij subsidiegeld.

Ik begrijp dat je na zo'n toernooi in de media de focus legt op de bronzen plak, maar in werkelijkheid was er maar één wedstrijd waar je iets positiefs over kunt zeggen en dat was de wedstrijd tegen Engeland.

De poulewedstrijden waren tegen landen waar het schaamrood tot kookpunt komt als je ook maar een set zou verliezen. Tegen Denemarken is de wedstrijd waar je gaat kijken wat je nog tekort komt en let wel: dit is niet het topland in de wereld als het gaat om jeugd gemengddubbel. Het is enkel in Europa het beste land en daar kunnen we ons gewoon nog niet mee meten. Het is voor mij dan ook moeilijk te zien hoe we in hemelsnaam de wereldtop gaan halen op dit onderdeel. Er is heel veel uitleg nodig om ook maar een uitgave van 1.000 euro te rechtvaardigen op dit onderdeel.

Natuurlijk heb ik ook de analyse van de tweede set en een verslag dat veel meer in detail gaat op de rol van beide spelers en de manier waarop de tactiek en training zou moeten worden ingericht. Ik wil echter niet al het gras voor de voeten van de bondscoach wegmaaien en ik wil graag een conclusie en werkanalyse zien hoe we deze problemen op dit onderdeel gaan aanpakken binnen Badminton Nederland.

Het moet tenslotte ons specialisme worden.

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Van dinsdag 16 tot en met zondag 21 juli vindt in Jakarta de BLIBLI Indonesia Open 2019 plaats, onderdeel van de HSBC BWF World…

15 juli 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Bij de Yonex US Open 2019 in het Amerikaanse Fullerton zijn Mark Caljouw en het koppel Jacco Arends/ Ruben Jille er niet in…

11 juli 2019

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille vlogen verleden week als enige Nederlandse badmintonners van Team NL Badminton alvast naar…

7 juli 2019

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Technisch directeur (Victor Anfiloff keert terug naar het beachvolleybal. Anfiloff, die sinds 1 oktober 2018 in dienst is, gaat…

3 juli 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Bij de tweede European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) hebben Selena Piek en Cheryl Seinen een geweldige prestatie geleverd…

29 juni 2019

Brons voor Jelle Maas en Robin Tabeling bij European Games 2019

Brons voor Jelle Maas en Robin Tabeling bij European Games 2019

Bij de European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) gaat het mannendubbel Jelle Maas / Robin Tabeling met een mooie bronzen plak…

28 juni 2019

Kwartfinales eindstation voor koppel Robin Tabeling en Selena Piek bij European Games 2019

Kwartfinales eindstation voor koppel Robin Tabeling en Selena Piek bij European Games 2019

Bij de European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) zijn Robin Tabeling en Selena Piek er helaas niet in geslaagd de halve finales…

28 juni 2019

Badmintonners Selena Piek en Cheryl Seinen naar finale European Games 2019

Badmintonners Selena Piek en Cheryl Seinen naar finale European Games 2019

Bij de European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) heeft het koppel Selena Piek / Cheryl Seinen de finale van het vrouwendubbel…

28 juni 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!