Burgwal zoekt meer tegenstand

Burgwal zoekt meer tegenstand

De Woudenbergse rolstoel badmintonspeelster Ilse van de Burgwal heeft twee succesvolle weekends achter de rug. Vorige week behaalde zij tijdens de Open Spaanse kampioenschappen in Murcia goud in het dames enkel, dames dubbel en de mixed dubbel.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Dit weekend herhaalde zij dit kunststukje tijdens het Nederlands Kampioenschap Aangepast Badminton. Op zoek naar meer weerstand ontvangt de Badmintonbond deze week haar verzoek om haar toe te laten tot de herencompetitie. Ook kijkt zij uit naar het wereldkampioenschap in Guatemala in november dit jaar. Daar is zij vooral op zoek naar Aziatische tegenstand. "Want spelers daar schijnen een klasse apart te zijn", aldus Van de Burgwal.

Van de Burgwal kan met recht worden aangemerkt als Europa's sterkste vrouwelijke speelster in het aangepast badminton. Na drie maal goud tijdens de French Open in het voorjaar 2010 domineerde zij het Europees kampioenschap in mei van dat jaar. Alleen in het mixed dubbel moest zij genoegen nemen met zilver. In Murcia bleef Van de Burgwal vorige week in alle drie de klassen haar tegenstanders royaal de baas. De winst in het dames dubbel kreeg meer glans in het besef dat haar partner Martinez geen Engels spreekt."Communiceren doe je dan alleen met handen en voeten en dat is een extra handicap", aldus Van de Burgwal. Tijdens het NK in Culemborg was het dit weekend opnieuw raak: met drie Nederlandse titels op zak kijkt Van de Burgwal terug op een, op het eerste oog, geslaagd toernooi, dat wat haar betreft ook een keerzijde kent. Zij erkent dat de reeks van successen in het afgelopen jaar de indruk wekt dat zowel nationaal als Europees het gat met haar volgers relatief groot is en dat de sportieve uitdaging daardoor minder dreigt te worden.

"Tijdens het NK merkte ik op een gegeven moment dat ik niet tot het uiterste hoefde te gaan. Ik heb bijna iedereen onder de vijf punten gehouden. Alleen in de finale dames enkel incasseerde ik tegen Mandy Zupansic meer punten, maar ook haar hield ik onder de tien", aldus Van de Burgwal. Om je als sporter te kunnen ontwikkelen, is het belangrijk dat je tegen tegenstanders speelt waartegen je tot het gaatje moet gaan. Daar lijkt wat Van de Burgwal betreft voorlopig nog geen sprake van te zijn. Hoe gaat zij daar mee om?

"Ik wil graag in de herencompetitie gaan spelen. De bondscoach ondersteunt dit idee. Ik verwacht dat de bond hier op korte termijn positief op reageert. En natuurlijk kijk ik uit naar het wereldkampioenschap dat in november in Guatemala wordt gehouden. Daar krijg ik te maken met de Aziatische top en die schijnt echt top te zijn", aldus Van de Burgwal, die sinds kort namens de Nederlandse Badmintonbond in een werkgroep voor breedtesport zit. Midweeks was zij tijdens het Sportgala als genodigde aanwezig bij de uitreiking van de Utrechtse Sportprijzen. Er was geen sportman/sportvrouw verkiezing voor sporters met een beperking was.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!