SportSport

Burgwal zoekt meer tegenstand

Burgwal zoekt meer tegenstand

De Woudenbergse rolstoel badmintonspeelster Ilse van de Burgwal heeft twee succesvolle weekends achter de rug. Vorige week behaalde zij tijdens de Open Spaanse kampioenschappen in Murcia goud in het dames enkel, dames dubbel en de mixed dubbel.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Dit weekend herhaalde zij dit kunststukje tijdens het Nederlands Kampioenschap Aangepast Badminton. Op zoek naar meer weerstand ontvangt de Badmintonbond deze week haar verzoek om haar toe te laten tot de herencompetitie. Ook kijkt zij uit naar het wereldkampioenschap in Guatemala in november dit jaar. Daar is zij vooral op zoek naar Aziatische tegenstand. "Want spelers daar schijnen een klasse apart te zijn", aldus Van de Burgwal.

Van de Burgwal kan met recht worden aangemerkt als Europa's sterkste vrouwelijke speelster in het aangepast badminton. Na drie maal goud tijdens de French Open in het voorjaar 2010 domineerde zij het Europees kampioenschap in mei van dat jaar. Alleen in het mixed dubbel moest zij genoegen nemen met zilver. In Murcia bleef Van de Burgwal vorige week in alle drie de klassen haar tegenstanders royaal de baas. De winst in het dames dubbel kreeg meer glans in het besef dat haar partner Martinez geen Engels spreekt."Communiceren doe je dan alleen met handen en voeten en dat is een extra handicap", aldus Van de Burgwal. Tijdens het NK in Culemborg was het dit weekend opnieuw raak: met drie Nederlandse titels op zak kijkt Van de Burgwal terug op een, op het eerste oog, geslaagd toernooi, dat wat haar betreft ook een keerzijde kent. Zij erkent dat de reeks van successen in het afgelopen jaar de indruk wekt dat zowel nationaal als Europees het gat met haar volgers relatief groot is en dat de sportieve uitdaging daardoor minder dreigt te worden.

"Tijdens het NK merkte ik op een gegeven moment dat ik niet tot het uiterste hoefde te gaan. Ik heb bijna iedereen onder de vijf punten gehouden. Alleen in de finale dames enkel incasseerde ik tegen Mandy Zupansic meer punten, maar ook haar hield ik onder de tien", aldus Van de Burgwal. Om je als sporter te kunnen ontwikkelen, is het belangrijk dat je tegen tegenstanders speelt waartegen je tot het gaatje moet gaan. Daar lijkt wat Van de Burgwal betreft voorlopig nog geen sprake van te zijn. Hoe gaat zij daar mee om?

"Ik wil graag in de herencompetitie gaan spelen. De bondscoach ondersteunt dit idee. Ik verwacht dat de bond hier op korte termijn positief op reageert. En natuurlijk kijk ik uit naar het wereldkampioenschap dat in november in Guatemala wordt gehouden. Daar krijg ik te maken met de Aziatische top en die schijnt echt top te zijn", aldus Van de Burgwal, die sinds kort namens de Nederlandse Badmintonbond in een werkgroep voor breedtesport zit. Midweeks was zij tijdens het Sportgala als genodigde aanwezig bij de uitreiking van de Utrechtse Sportprijzen. Er was geen sportman/sportvrouw verkiezing voor sporters met een beperking was.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Russische badmintonbond geschorst door Badminton World Federation

Russische badmintonbond geschorst door Badminton World Federation

De Badminton World Federation (BWF) heeft het lidmaatschap van de Nationale Badminton Federatie van Rusland opgeschort. Deze…

1 december 2023

Ga nu aan de slag met het nieuwe verenigingsprogramma!

Ga nu aan de slag met het nieuwe verenigingsprogramma!

Om de voordelen van een lidmaatschap bij Badminton Nederland nog concreter te maken lanceert Badminton Nederland vandaag een…

27 november 2023

Jaarplan Badminton Nederland AFGEKEURD tijdens Bondsvergadering 18 november 2023

Jaarplan Badminton Nederland AFGEKEURD tijdens Bondsvergadering 18 november 2023

Afgelopen zaterdag 18 november 2023 vond in Nijkerk de najaarse Bondsvergadering plaats. Naast afgevaardigden, bestuursleden en…

20 november 2023

Uitkomst data-analyse Landelijke Jeugdcompetitie

Uitkomst data-analyse Landelijke Jeugdcompetitie

Na een jarenlange daling van het aantal deelnemende verenigingen, teams en individuele jeugdleden is er afgelopen jaar een…

20 november 2023

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!