Vonnis in bodemprocedure Badminton Nederland 28 september bekend

Het verloop van de zitting in Utrecht was opmerkelijk. Ook de rechter zag hier een vreemde situatie voor zich: een nieuwe voorzitter die zich zichtbaar verbaasde over het handelen van zijn eigen sportbond.
Jij het nieuws, wij een tikkie!
Vandaag 'bleek' dat de niet-Yonex spelers zoals Carlton-speelster Kirsten van der Valk hadden mogen deelnemen aan de verschillende teamtoernooien op voorwaarde dat ze met een logo-loos racket speelden. Het wrange van deze situatie: dit is nooit gecommuniceerd richting familie Van der Valk óf de andere spelers. Hen is consequent verstaan te geven: je speelt met een Yonex-racket of je verlaat de selectie.
Wisten we dit niet al tijdens het EK begin dit jaar?
Het klopt dat BNL destijds aangaf dat de vier toppers - Yao Jie, Judith Meulendijks, Dicky Palyama en Eric Pang - Nederland mochten vertegenwoordigen tijdens het EK voor landenteams op voorwaarde dat ze zonder logo op de snaren zouden spelen. Daarnaast is er de Sudirman Cup waarbij de selectiespelers het land vertegenwoordigen. Deze 'coulance-regeling' vanuit BNL geldt dus voor twee toernooien.
Voor spelers in de jeugdselectie ligt het anders. Zij spelen voornámelijk teamtoernooien en dat heeft de afgelopen anderhalf jaar betekend dat er alleen Yonex-rackets het veld op kwamen. Spelers die gesponsord werden door andere merken, zoals Carlton, RSL en FZ Forza, werden gedwongen tot dezelfde keuze als Kirsten van der Valk: je pleegt contractbreuk met je sponsor en gaat met een Japans racket spelen óf je wordt niet meer voor toernooien geselecteerd. (Het mogen spelen met een racket van de eigen sponsor, maar dan zonder logo op de snaren, is nooit aangegeven bij deze jonge spelers.)
Effectief betekent dit dat het Japanse sportmerk voor zeven jaar lang de commerciële vrijheid van deze jeugdspelers heeft afgekocht, voor wie het pad van de nationale selectie in de meeste gevallen de enige weg naar 'de top' is.
Wat nu?
Met een vonnis kan er slechts een verliezer zijn. Vanuit de rechter kwam er vandaag dus een advies dat idealiter Yonex, Badminton Nederland en de eisende partijen samen rond de tafel gaan zitten. Vooralsnog was Yonex in dit verhaal geen juridische partij, maar voor een eventuele onderlinge schikking is een goede representatie van deze stakeholder erg wenselijk.
Op dit artikel berust auteursrecht: neem de tekst en afbeeldingen niet over zonder schriftelijke toestemming van badmintonline.nl. Een weblink of QR-code naar dit artikel plaatsen op de website of in het clubblad van je badmintonclub mag natuurlijk wel.
QR-code voor dit artikel
DKC ten onder in finale Nederlandse Badminton Eredivisie
De badmintonners van DKC zijn er niet in geslaagd om voor de tweede keer in de clubgeschiedenis de landstitel te veroveren. De…
27 maart 2023
Selena Piek en Robin Tabeling verliezen halve finale Swiss Open 2023
Selena Piek en Robin Tabeling hebben de halve finale in het gemengddubbel op de Yonex Swiss Open in Basel verloren.
25 maart 2023
Duinwijck uit Haarlem prolongeert landstitel Nederlandse Badminton Eredivisie tijdens finale in Maaspoort Den Bosch
Duinwijck heeft voor de 28e keer het landskampioenschap veroverd. In de finale play-off Nederlandse Badminton Eredivisie in de…
25 maart 2023
Robin Tabeling en Selena Piek naar halve finale Swiss Open
De Nederlandse topbadmintonners Robin Tabeling en Selena Piek hebben de halve finale bereikt in het gemengddubbel op de Yonex…
24 maart 2023
Meer artikelen over badminton nederland
- In gesprek met Jan Helmond: het schip Badminton Nederland dat van richting moet veranderen - (bl)aad(je)
- Lancering nieuwe landelijke jeugdcompetitie - Badminton Nederland
- Dutch Junior International U19: hoe staat de Nederlandse jeugd ervoor? - Ron Daniëls
- Alleskunner Diede Odijk wint 55e AMOR Master-toernooi - Badminton Nederland
- Bondsvergadering Badminton Nederland verplaatst naar 25 maart in Den Bosch - Badminton Nederland