Blogger Piet Ridder: Eline Coene zit door het bestuur van Badminton Nederland in de ziektewet

Blogger Piet Ridder: Eline Coene zit door het bestuur van Badminton Nederland in de ziektewet

Aanstaande zaterdag op 23 juni is in Utrecht de jaarvergadering van Badminton Nederland. Ik ben al een aantal dagen aan het spitten in de financiële cijfers van de website van BNL en helaas vind ik het soms moeilijk om te begrijpen waar de lasten of baten vandaan komen.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

De om gezondheidsredenen afgetreden bondsvoorzitter Ted van der Meer zei in zijn afscheidswoord dat de Bond er goed voor stond (Voor Mijn artikel deel 1 HIER), echter met al mijn creativiteit heb ik geen enkel lichtpuntje kunnen vinden. Het financieel resultaat voor het jaar 2011 is ten opzichte van het jaar 2010 met 269% gedaald tot een verlies van € 71.860. Bij navraag is dit inclusief een positieve rente van € 9242, anders had het verlies nog hoger uitgekomen Het eigen vermogen is ingeteerd van 360K euro naar 288K Euro. Dat is 20%.

Het verketterde Topsport programma zou de boosdoener zijn geweest, maar daar is ten opzichte van het jaar 2010 € 55.098.- minder uitgegeven en ten opzichte van de begroting 2011 is dat € 23.775.- minder. De met veel tam tam uit zijn functie ontheven Martijn van Dooremalen blijkt dus niet de man met een gat in zijn hand van € 70.000.- te zijn. Wel zijn er op topsport minder inkomsten (subsidies) binnengekomen, echter dit komt niet overeen met de door de jaarvergadering goedgekeurde begroting van het jaar 2011 (Baten: begroting €751.000.-, realisatie € 663.286.-).

Wat me verder opvalt is dat er bij het organiseren van de wedstrijdsport € 136.086.- meer uitgegeven is ten opzichte van de begroting van 2011, wat een te kort oplevert van €168.765.-. Bedragen zoals de lasten van de YDO € 75.820, diensten derden € 56.155, wedstrijd faciliterend kader € 75.334, organisatiekosten EK €93.115 worden hopelijk in het financieel verslag nog toegelicht, daar de baten van al dat georganiseer aan de magere kant zijn.

De frisse wind van het bestuur Van der Meer zou duidelijk meer leden op moeten leveren – er wordt zelfs gesproken over ledengroei van 10% per jaar richting 100000, echter niets is minder waar. 18 verenigingen hebben met name in de tweede helft van in 2011 onze Bond de rug toegekeerd of te wel 3689 leden en t.o.v. van 31 december 2010 betekent dit een daling van 7,7%.

Dan de subsidies; voor een technisch directeur is keurig netjes € 62.221.- aan subsidie binnengekomen, echter het Bondsbestuur heeft in 2011 naast de Technisch directeur ook een beleidsadviseur in dienst genomen. Er is nog steeds geen beschrijving van de nieuwe functie Adviseur, waar nu door Martijn van Dooremalen invulling aan wordt gegeven. Dat is bijzonder te noemen. Een adviseursfunctie zonder inhoud, en naar verluid de enige in zijn soort binnen alle sportbonden. De lasten van deze functie zullen drukken op de rekening van 2012, waarin ook nog eens een afscheidspremie van Nanning van der Hoop op zal drukken.

Verder blijft over de aanstelling van de nieuwe Technisch directeur de raarste geruchten de wandelgangen passeren. Zo zou Eline Coene niet vrijwillig gesolliciteerd hebben. Naar verluid heeft het bestuur Van der Meer haar verzocht om de functie van TD te aanvaarden. En diezelfde Eline Coene is nu een half jaar later voor langere tijd niet beschikbaar als TD (Ziektewet). Het resultaat van deze Technisch directeur benoeming lijkt een ongemotiveerde medewerker, naast die van de adviseur met functie zonder inhoud.

De plannen voor de komende jaren zullen ongetwijfeld in een mooi boekwerk naar de afgevaardigden gestuurd zijn en ik neem aan dat zij zich kritisch in de begroting van de Topsport, Wedstrijdsport, Breedtesport en de algemene zaken zullen verdiepen.

Helaas moeten de afgevaardigden bij de goedkeuring van de jaarrekening 2011 wel beseffen dat het bestuursjaar 2011 gedeeltelijk wel hun eigen keuze geweest is. Te hard schoppen over het resultaat is hetzelfde als in je eigen voet schieten. Het wegsturen van dit bestuur zal dan ook wel niet door de afgevaardigden gebeuren, maar het zou dit bestuur sieren, om als collegiaal bestuur zelf haar conclusies te trekken.

Het businessplan deugt niet, omdat onder aan de streep er een kleine 8% badmintonners de bond de rug hebben toegekeerd maar ergo ook niet het vertrouwen uitstraalt een ommekeer te kunnen bewerkstelligen in deze zeer zorgelijke situatie; Financieel heeft het de bond in zwaar weer gebracht door financieel onverantwoorde beslissingen te nemen door Van Dooremalen adviseur te maken, Coene technisch directeur en afscheid te nemen van Van der Hoop en andere medewerkers van het bureau. Daarnaast blijken de medewerkers van het Bondsbureau met steeds minder plezier naar hun werk te gaan.....

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
De principekalender 2024-2025 van Badminton Nederland goedgekeurd

De principekalender 2024-2025 van Badminton Nederland goedgekeurd

Tijdens de bestuursvergadering van 19 februari jl. is de principekalender voor het seizoen 2024-2025 goedgekeurd. Voor het…

26 february 2024

Nederlandse mannen strijdend ten onder tegen Engeland

Nederlandse mannen strijdend ten onder tegen Engeland

De Nederlandse mannen zijn er helaas net niet in geslaagd om de halve finale te bereiken op de Europees Kampioenschappen…

16 february 2024

Nederlagen voor Oranje-teams op EK Teams in Polen

Nederlagen voor Oranje-teams op EK Teams in Polen

Op de tweede dag van de Europees Kampioenschappen badminton voor mannen- en vrouwenteams in het Poolse Lodz moest Oranje twee…

14 february 2024

Nederlandse mannenploeg start overtuigend op EK Teams 2024

Nederlandse mannenploeg start overtuigend op EK Teams 2024

De Nederlandse badmintonners hebben de eerste wedstrijd op de Europees Kampioenschappen badminton voor mannen- en vrouwenteams in…

14 february 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!