Marcel Smouter over de positie van aangepast badminton bij Badminton Nederland

De taak ligt al bij Badminton Nederland, sinds aangepast badminton in 2010 geïntegreerd is en onder de hoede valt van de voorzitter.
Maak kennis met Nikki Korving!
Ik praat niet graag over een percentage, wel vind ik dat het beleid anders zou moeten. Niet alleen bij het aangepast badminton, maar ook bij de rest van het badminton.
Naar mijn mening kan overal een percentage van af om dat percentage vervolgens bij het aangepast badminton te voegen.
Voorbeeld
De laatste drie grote toernooien van het aangepast werden bekostigd door Badminton Nederland (reis, verblijf, inschrijfkosten). Kleding werd tijdens het WK bekostigd door Anton Kroesen van RSL, omdat hij een warm hart toedraagt aan deze tak van sport. Iets wat ik vind dat ook de taak van Badminton Nederland is. Representatie is een belangrijk onderdeel. Onze spelers mochten wel met eigen rackets / 'schoenen' spelen.
Trainers waaronder Roy Calbo, Ron Daniëls, Marten Kneefel, en vele vrijwilligers gaven hun vrije tijd op om trainingen te geven aan deze topatleten. Resultaat: 1 gouden, 4 zilveren en 2 bronzen medailles.
Nu heeft Badminton Nederland wel de kosten betaald, maar het voortraject is uit eigen zak gekomen. Dan doel ik op de overige internationale toernooien en selectietrainingen.
Het systeem moet anders
Nu wordt er gekeken naar prestaties binnen een selectie, maar hoe zit het met een speler die buiten een selectie presteert? Wat wil een speler zelf investeren om een doel te halen? Met deze gedachtengang, kan je de selectie een schop geven. Hierdoor ziet een selectie er elke keer anders uit.
Een bondscoach kijkt enkele maanden voor een groot toernooi wie geschikt is voor een toernooi. Met deze groep zal hij naar een toernooi werken om uiteindelijk met de besten door gaan. Het enkelspel zal de hoofdmoot moeten zijn en met deze groep moeten de dubbels gevormd worden.
Dan denk ik dat je overal percentages vanaf kan halen en hoofdelijk meer overhoudt. Voor de selectiespelers: of dit nu veteranen, jeugd, topsport, of aangepast badminton spelers zijn.
Aangepast badminton aanbieden is een sociale en maatschappelijke verplichting die bij een vereniging ligt. Badminton Nederland heeft daar vormen voor. Een bondscoach van het aangepast badminton moet spelers bij een vereniging motiveren en trainers begeleiden hoe ze zo een speler bij de top kunnen laten spelen. Twee of drie maanden voor een groot toernooi spelers uitnodigen om toe te werken naar een groot toernooi. Uiteindelijk met een selecte groep, die de motivatie heeft om een WK te spelen.
Alles bij elkaar genomen kost dit tussen de drie en vijf procent, mede door goede sponsors en meerdere oplossingen. Misschien dat een zekere heer een gedeelte van zijn salaris kan afstaan?
Marcel Smouter
QR-code voor dit artikel
Playoffs voor Almere na overwinning op VELO
Almere heeft zich geplaatst voor de playoffs van de eredivisie en zal de eerste wedstrijd thuis spelen. Dit zal in het weekend…
30 januari 2023
DKC moet zich opmaken voor halve finales
De badmintonners van DKC zijn er niet in geslaagd om zich rechtstreeks te plaatsen voor de finale van de Nederlandse Badminton…
30 januari 2023
DKC speelt rechtstreeks duel om finaleplek tegen Duinwijck
Plaatst DKC zich direct voor de finale van de Nederlandse Badminton Eredivisie of zijn de Hagenaars veroordeeld tot play-offs? Er…
27 januari 2023
Vacature: BNL zoekt een enthousiaste projectmedewerker
Badminton Nederland is per direct op zoek naar een projectmedewerker. Wat zoeken we? Een enthousiaste teamspeler met minimaal…
26 januari 2023
Meer artikelen over aangepast badminton
- Duinwijck start met parabadminton - BC Duinwijck
- Joshua Donker ondanks sterke partijen uitgeschakeld in Cartagena - Badminton Nederland
- Parabadmintonner Sophie van den Broek behaalt halve finale in Spanje - Badminton Nederland
- Megan Hollander klaar met badminton en topsport: de koek is op - Megan Hollander
- Badmintonner Megan Hollander uitgeschakeld op Paralympische Spelen - Badminton Nederland