'Tegen badminton zegt NOC*NSF: jullie zijn kansloos, dus geen subsidie'
Geen geld voor badminton betekent dat talentvolle badmintonspelers van sportkoepel NOC*NSF niet de kans krijgen zich te ontwikkelen, schrijft Ted van der Meer.
Jij het nieuws, wij een tikkie!
'Omdat hun voorgangers gefaald hebben? Dat is net zoiets als een kind afrekenen op de misdaden van de vader.'
Is dit waar een sportkoepel voor staat? Een waterscheiding tussen 'soorten' sportbonden, puur gebaseerd op medailles? Dinsdag 5 december heeft NOC*NSF bekendgemaakt wat de consequenties zijn van de Sportagenda 2016. In januari hadden de sportbonden in meerderheid gekozen voor de Top-10 ambitie, die inhoudt dat Nederland op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro bij de beste tien landen van de wereld zou moeten behoren.
Sporten als zwemmen, zeilen, judo, roeien en hockey krijgen (veel) meer geld, terwijl andere sporten geheel of gedeeltelijk buiten de boot vallen. Badminton (per direct) en tafeltennis (over enkele jaren) raken hun financiering kwijt. Opvallend is dat vooral de mannenteams in de wijdverbreide, mondiale sporten niet of nauwelijks meer ondersteund worden. Dat geldt onder meer voor basket- en volleybal en ijshockey.
Uiterst merkwaardig is dat de niet-olympische sport korfbal - dat internationaal ook heel weinig voorstelt - wel een stevige ondersteuning krijgt.
Protest
De genomen beslissingen hebben diverse protesten uitgelokt. Vooral een stevige brief van de voorzitter van de ijshockeybond, Ruud Vreeman, veroorzaakte veel deining. De voormalige (PvdA-)burgemeester van Tilburg is zelf oud-bestuurslid van NOC*NSF. Tijdens het radioforum van de NOS maakte de manager Topsport van NOC*NSF, Jeroen Bijl, duidelijk dat de kans heel erg klein is dat ijshockey alsnog financiering krijgt.
Op 6 december stond in de Volkskrant een analyse van sportjournalist John Volkers. Een citaat: 'De slimme onderhandelaar Hendriks (technisch directeur NOC*NSF Maurits Hendriks , red.) heeft een onmogelijke klus voor elkaar gebokst. Veel bonden zullen het 1974-gevoel hebben: zijn we er toch weer ingetuind.'
En op 10 december concludeerde Ton Boot, voormalig top-basketbalcoch, aan het einde van zijn column in De Telegraaf het volgende: 'Er zijn nogal wat vraagtekens bij de herverdeling te plaatsen. Veel bonden protesteerden dan ook. Toch hebben zij weinig recht van spreken. In januari kreeg het NOC*NSF op de algemene ledenvergadering met een overweldigende meerderheid toestemming voor het plan 'Sportagenda 2016'. Dan is het recht van protesteren en mekkeren voorbij.'
Geen fair play
Ton Boot zou gelijk hebben als er eerlijk spel was geweest. Dan zou niemand meer moeten zeuren. Maar mijn ervaring is dat fair play ontbreekt. Tijdens gesprekken met NOC*NSF-voorzitter Bolhuis heb ik me door zijn opmerkingen op het verkeerde been laten zetten. Hij was bijzonder enthousiast over de badmintonsport en zei letterlijk (ik heb mijn aantekeningen geraadpleegd), dat 'badminton absoluut niet bang hoeft te zijn, prachtige sport met goede Olympische deelnemers in het verleden'.
We weten nu wat Bolhuis' woorden waard waren. Helemaal niets. De badmintonsport wordt met lege handen het bos ingestuurd.
Het is voor de objectiviteit van belang om duidelijk te maken welke grote fout NOC*NSF dreigt te maken. Op dit moment heeft Badminton Nederland zestien posities in de top-100 van de wereldranglijst met spelers als (let op de leeftijden): Selena Piek (21), Iris Tabeling (21), Jacco Arends (21), Jelle Maas (21), Samantha Barning (23) en Eefje Muskens (23). Andere grote talenten zijn onder anderen Soraya de Visch Eijbergen (19), Josephine Wentholt (kwartfinale Jeugd Olympische Spelen, 20) en Robin Tabeling (18).
Afrekenen
Deze in potentie 'gouden generatie' krijgt, als het aan de sportkoepel ligt, niet of nauwelijks meer de kans krijgt zich verder te ontwikkelen. Zonder voldoende financiële middelen geen topsport op het hoogste niveau.
Als ik het juist interpreteer krijgen de spelers die in de toekomst de badmintonsport moeten gaan 'dragen' die kans niet omdat hun voorgangers gefaald hebben. Dat is net zoiets als een kind afrekenen op de misdaden van de vader. Het is waar dat het in de maanden voor de Olympische Spelen van 2012 onrustig was binnen de badmintonbond. Dit had vooral te maken met een wisseling van de wacht. De nieuwe technisch directeur kon de klus niet aan en ze ging op een cruciaal moment met ziekteverlof. Achteraf kun je zeggen dat BNL (en ik als voorzitter) een inschattingsfout heeft gemaakt, maar dat mag je de aanstormende generatie toch niet aanrekenen?
Lees het hele artikel op de website van Volkskrant.
QR-code voor dit artikel
Smashing vecht voor elk punt tegen nummer drie DKC
De spelers van Smashing namen het op tegen DKC. Ze mochten afreizen naar Den Haag om het op te nemen tegen de nummer drie in de…
11 november 2024
DKC pakt thuis zes punten tegen Smashing
Zaterdagavond 9 november speelde DKC thuis tegen Smashing. Bij de line-up werd duidelijk dat DKC over de vaste dames kon…
11 november 2024
Smashing pakt na een felle strijd twee punten tegen Duinwijck
Afgelopen zaterdag speelde Smashing voor een volle zaal tegen meervoudig landskampioen Duinwijck. De herendubbel van Duinwijck…
4 november 2024
DKC scoort in Wateringen
Zaterdag was het tijd voor de clash tussen de badmintonners van VELO in Wateringen en DKC. Bij de line-up viel op dat DKC kon…
4 november 2024
Meer artikelen over volkskrant
- Nico Dijkshoorn: ik haatte badminton - De Volkskrant
- Technisch directeur Claus Poulsen: Kent Madsen en Jonas Lyduch helpen bij mentaliteitsomslag in Nederland - Volkskrant
- In badminton hoeft niet per se een Aziaat de beste te zijn - De Volkskrant
- Professionele partnerruil maakt badmintonster Piek alleen maar beter - Selena Piek / Volkskrant
- De Volkskrant: Verrassend succesvol probeersel - De Volkskrant