clubzoeker

Professionele partnerruil maakt badmintonster Piek alleen maar beter

Professionele partnerruil maakt badmintonster Piek alleen maar beter

Professionele partnerruil? Selena Piek draait er haar hand niet voor om. Of ze nu speelt met een man of met een vrouw, de badmintonster behoort tot de besten ter wereld. Zondagmiddag won ze zowel het gemengde dubbel als het gewone dubbel de titel bij de NK in Almere.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Spelen met een vrouw is ander dan spelen met een man, weet Piek (24). Maar het grootste verschil zit in de persoonlijkheid van een teamgenoot. Bij Jacco Arends, haar mannelijke metgezel, moet Piek op haar woorden passen. Net als Eefje Muskens is Piek uitgesproken. Bij hun knallen de scheldwoorden en terechtwijzingen soms probleemloos over de baan. Piek: 'Bij Jacco kan dat niet en let ik daarop. Hij is timide en kan tijdens een wedstrijd onzeker worden als ik dat doe.'

Het is uniek om op twee onderdelen op hoog niveau te spelen

Het is uniek om op twee onderdelen op hoog niveau te spelen. Als het aan Piek ligt, blijft ze dat voorlopig doen. Ze speelt regelmatig veel meer wedstrijden dan de meeste van haar concurrenten, doet twee keer per dag een warming-up in plaats van é&aecute;n keer en in plaats van één analyse van de tegenstander zit zij de avond voor een toernooi standaard twee teams te bestuderen.

Voor Muskens is het niets, aantreden in zo'n gemengd dubbel. Het ligt haar niet, ze wordt er maar onzeker van. Als de rolverdeling in een vrouwendubbel ruw wordt geschetst, zou je kunnen zeggen dat zij de mannelijke rol op zich neemt. Muskens is de 'bouwer', de krachtpatser die tegenstanders uitput met haar harde slagen. Piek is de creatieveling die bekendstaat om haar sublieme voetenwerk. Zij is ook de afmaker. In een set volgens het boekje is Piek degene die de punten scoort.

20 procent om 80

Met Muskens naast zich maakt Piek meer meters. Speelt Piek met Arends, dan is de ruimte aan het net haar domein. Piek: 'De standaardverdeling in de mix is 20 procent om 80. Een man is sterker, dus Jacco staat veel meer achterin te beuken dan ik. Voor mij is het daardoor ook iets minder zwaarder dan voor de man.'

Het een is niet per se leuker dan de ander, vindt Piek. Veel winnen is leuk en dat lukt momenteel het vaakst in combinatie met Muskens. En mannen spelen krachtiger, dus soms staat Piek quasi-hulpeloos in de zaal terwijl de shuttles haar om de oren vliegen. Als Arends een slechte dag heeft, heeft ze al helemaal een probleem. 'Omdat de man met zijn kracht zo'n belangrijke rol heeft, kun je als vrouw de wedstrijd bijna niet kantelen.'

'Daardoor is de mix ook belangrijk voor het ontwikkelen van mijn vaardigheden. Hoe hoger het niveau van de mensen met wie ik speel, hoe beter ik zelf word. Wat ik hier leer, kan ik inzetten in het vrouwendubbel', zegt Piek.

Samen met Muskens staat Piek zevende op de wereldranglijst die bepalend is voor welke teams deze zomer naar de Olympische Spelen in Rio gaan. Piek: 'Het gat met de mensen die strijden om de laatste startbewijzen voor de Spelen is inmiddels ontzettend groot.'

Geschoonde ranglijst

Op dit moment kunnen Muskens en Piek het zich zelfs veroorloven naar de twintigste plaats terug te zakken. Via de geschoonde ranglijst - er is een beperking voor het aantal plaatsen per continent - zouden ze dan alsnog de Spelen halen.

Met Arends staat ze op het randje: de dertiende plaats. 'Dat is op dit moment gelijk aan de laatste of de op een-na-laatste positie, dus dat betekent dat we nog een aantal goede resultaten moeten halen', aldus Piek. Dat kan in de komende maanden, dan speelt Piek zowel met Arends als met Muskens nog zeven toernooien.

Natuurlijk, ze zou er net als een groot deel van haar concurrenten voor kunnen kiezen te focussen op één onderdeel. Dan wordt haar programma minder zwaar en de kans op blessures neemt af. Toch wil Piek dat niet. 'Het is nu nog niet nodig en ik geloof dat dit goed is voor mij. Bovendien heb ik een groot voordeel: de meesten van mijn concurrenten zijn na verlies klaar, ik heb altijd nog een ander onderdeel om te kunnen winnen.'

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

Website GeenStijl reageert op het voorstel van NOC*NSF om een basisinkomen voor topsporters te faciliteren. De redactie is…

20 juli 2024

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

De Spelersraad van Badminton Nederland is een zelfstandig adviesorgaan binnen de bond. De spelersraad vertegenwoordigt binnen…

19 juli 2024

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Aanstaande vrijdag vindt de openingsceremonie plaats van de Olympische Spelen 2024 in Parijs, Robin Tabeling en Selena Piek…

19 juli 2024

Nieuwe website Badminton Nederland

Nieuwe website Badminton Nederland

Welkom op de nieuwe badminton website die je up-to-date houdt over alle zaken rondom badminton in Nederland.

19 juli 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!