Gayle Mahulette, eerst de studie en dan de Olympische Spelen

Gayle Mahulette, eerst de studie en dan de Olympische Spelen

In 2016 moet het gebeuren. De Olympische Spelen van Rio. En als dat niet lukt, kan het vier jaar later ook nog.

Gayle Mahulette is pas achttien. En de top van het badminton is vijfentwintig jaar of ouder. "Er zijn ook veel Nederlandse toppers en andere internationale spelers boven de dertig jaar die nog volop met de top mee spelen."

Vanaf haar zevende jaar doet ze aan badminton. Gayle werd opgevoed door haar moeder en aangezien die fulltime werkte, ging ze vaak naar familie. "Bij oom Jerry en zijn dochter Kerima werd er aan badminton gedaan. We speelden het op straat voor de fun, maar op een bepaald moment zei mijn oom tegen mijn moeder: Ze heeft aanleg. Laat haar bij een club spelen." Mama Mahulette aarzelde, Gayle deed al aan zwemmen, line-dance en jazzballet. "Op mijn zevende verjaardag gaf oom Jerry me mijn eerste racket en kleding mee als cadeau. Toen kon mijn moeder er niet meer om heen."

Gayle werd erkend als talent en ging naar het Top Talenten Centrum in Amersfoort. Altijd met haar moeder. "Dan kwam ze me ophalen van school en had ze een warme maaltijd gemaakt die ik in de auto voor de training snel kon eten. Huiswerk moest regelmatig in de auto gemaakt worden, om niet achter te lopen op school. Ik heb geen broers of zussen. Mijn moeder steekt veel tijd in mij en heeft er veel voor over zodat ik mijn doel kan bereiken. Hier ben ik haar heel dankbaar voor."

Tegenwoordig traint Gayle dagelijks op Sportcentrum Papendal in Arnhem, staat ze negende op de Nederlandse senioren ranking voor damesenkelspel en speelt ze competitie in Amersfoort in de Eredivisie. In het weekeinde speelt ze competitie en toernooien. Het eerste wat op de agenda staat is de play-off finale van de eredivisie competitie. "Op 25 februari speel ik met mijn club BC Amersfoort in Barendrecht om voor het landskampioenschap te strijden."

Haar topsport kan ze redelijk combineren met haar studie aan de HAN. "Ik doe Sport, Gezondheid en Management. Een leuke en uitdagende studie. Ik zit in het tweede jaar, maar moet nog wel mijn propedeuse halen."

De doelen voor de komende jaren zijn duidelijk. Een vaste plek in de Nederlandse badmintontop en een diploma halen aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen.

Tot 2016 zal ze, zo beseft ze, veel en veel beter moeten worden. "En daarvoor moet ik naar het buitenland. Naar Azië." Ze was al in Maleisië en Indonesië geweest om te trainen. "Daar is het niveau zoveel hoger. Als ik echt wil gaan voor de top, moet ik weg uit Nederland." Ze klinkt vast besloten. "Ik zou eigenlijk dit jaar ook weer graag op stage willen. Maar dat kost veel geld. Ik ben nu bezig om een eigen website op te starten. Ik wil sponsoren zoeken om mij op weg naar een medaille op de Olympische Spelen te steunen."

Gayle is van Molukse afkomst. Een strikvraag: Als ze ooit een medaille wint en op de tribune staat iemand met een Nederlandse en Molukse vlag, welke zou ze dan nemen? "Ach, mocht het ooit zover komen dan neem ik ze toch lekker allebei. Ik ben een Nederlandse, maar natuurlijk ben ik ook trots op mijn Molukse roots."

Ze wil het in haar sport zo ver mogelijk schoppen, maar er is ook nog een ander doel. "Het imago van campingsport geeft geen goed beeld van badminton", zegt ze. "Het feit alleen al dat mensen aan mij vragen hoe vaak ik een shuttle over kan slaan, geeft aan dat niet veel mensen weten wat écht badminton is. Het is zoveel meer dan dat. Het is écht topsport."

Oorspronkelijke publicatiedatum: 7 februari 2012.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Badminton en corona update (week 22)

Badminton en corona update (week 22)

In een wekelijkse update willen wij jullie graag op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen omtrent de badmintonsport en…

29 mei 2020

Mogen we weer badmintonnen per 1 juli?

Mogen we weer badmintonnen per 1 juli?

Tijdens de persconferentie van de overheid op woensdag 27 mei werd duidelijk dat sportscholen per 1 juli weer open mogen mits zij…

28 mei 2020

Badminton en corona update (week 21)

Badminton en corona update (week 21)

Na de persconferentie van de overheid op dinsdag 19 mei jl. is er helaas geen nieuws te melden over het feit of binnensporten…

20 mei 2020

Acht handige tips voor beginnende airbadmintonners!

Acht handige tips voor beginnende airbadmintonners!

AirBadminton is geschikt voor jong en oud en ook voor alle niveaus. Of je nu een topbadmintonner bent of een sporter die voor het…

12 mei 2020

Youtuber Milo ter Reegen ambassadeur AirBadminton

Youtuber Milo ter Reegen ambassadeur AirBadminton

Mijn naam is Milo ter Reegen, en inmiddels al ruim zeven jaar actief op YouTube onder de naam 'MILO'. Hier plaats ik video's die…

12 mei 2020

Lancering AirBadminton in Nederland

Lancering AirBadminton in Nederland

Met veel trots en plezier mogen wij een gloednieuwe flitsende sport aan Nederland presenteren: AirBadminton. Een nieuwe frisse en…

11 mei 2020

Tactiek en techniek gaan hand in hand

Tactiek en techniek gaan hand in hand

Als we het hebben over tactiek dan wordt er vaak gedacht aan een tactisch plan om de wedstrijd te winnen. Hoewel strategie een…

7 mei 2020

Handige downloads: badminton sportprotocol voor verenigingen

Handige downloads: badminton sportprotocol voor verenigingen

Op 21 april heeft het kabinet aangegeven om de maatregelen omtrent sport vanaf 29 april op een aantal punten te versoepelen. Met…

29 april 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!