We kunnen niet wachten op Badminton Nederland
Het einde van mijn seizoen nadert nu snel. Tijd om achterom te kijken naar het afgelopen seizoen. Als trainer is voor mij dan de belangrijkste vraag: ben ik tevreden met de voortgang van de spelers die bij mij trainen?
Jij het nieuws, wij een tikkie!
En... hebben ze de resultaten gehaald die ik van te voren van ze verwacht had, is de samenwerking met de clubs zo gegaan als we van te voren verwacht hadden en ben ik dit seizoen als trainer nog gegroeid, heb ik nog iets bijgeleerd.
Op dit meeste van deze vragen is het antwoord positief. De meeste spelers zijn aan het einde van het seizoen gegroeid ten opzichte van het begin van het seizoen. Ook hebben de meeste spelers de resultaten gehaald die je aan het begin van het seizoen voor ze in gedachten had. De samenwerking met de clubs is over het algemeen gegaan zo als ik van te voren in gedachte had.
Overleg met de andere trainers is meestal moeizaam
Alle trainers zijn druk met hun eigen dingen, hebben niet veel tijd voor overleg. Het merkwaardige is dan vaak dat na een overleg iedereen het met elkaar eens is dat het overleg heel nuttig geweest is en dat ze het vaker moeten doen. Ze vinden het in het belang van de spelers dat trainers met elkaar afstemmen hoe ze dingen doen en wat het programma van een speler is. Een enkele keer hoor je zelfs dat ze iets van elkaar geleerd hebben.
Dat laatste is iets waar ik mij wel vaker over verbaas. Trainers die weinig van elkaar leren.
Als je trainers individueel spreekt, vinden ze allemaal dat het niet goed gaat met het niveau van het Nederlandse badminton, dat het niveau in de competities daalt, zowel in de jeugdcompetitie als in de seniorencompetitie.
(Ik zag onlangs een competitie-bijeenkomst voor veteranen, daar spatte bij de meeste spelers de technische vaardigheden er nog vanaf, waar het lichaam niet meer kan wat het vroeger kon wordt dit goed gemaakt door tactisch inzit en ervaring.)
Een enkele trainer durft zelfs te erkennen dat het niet goed is dat een finale van het vrouwenenkel in een Master-toernooi gespeeld wordt door een onder 15 en een onder 17 speelster. Dat komt niet alleen door de goede kwaliteiten van de jeugdspeelster, maar ook door het ontbreken van seniorenspeelsters die voldoende tegenstand kunnen bieden.
De beste trainers bij de jongste spelers
Mijn mening is dat talent geboren wordt en dat goede spelers opgeleid kunnen worden. En daar ligt meteen een probleem. Om een goede speler op te leiden is kennis nodig, veel kennis. Om een jonge speler direct de goede vaardigheden mee te geven die hij later in zijn 'badmintoncarrière' nodig heeft.
Er zijn meer mensen geweest die gezegd hebben dat je de beste trainers nodig hebt bij de jongste jeugd. Maar helaas zetten we bij de jongste jeugd de 'jonge' trainers neer, trainers die het 'vak' nog moeten leren. Trainers die we dan ook nog bijna niet begeleiden vanuit de verenigingen en als collegatrainers.
Hoe worden de nieuwe trainers opgeleid?
Het is voor die trainers dan ook nog eens heel moeilijk om aan goede informatie te komen, want waar gaan ze die halen? Bij de andere trainers die eigenlijk geen tijd hebben? Of op de website van Badminton Nederland, waarop een paar filmpjes van een Engelse instructie-DVD staan. Of op websites zoals mijnbadmintontraining.nl, waar wel enige technische informatie is, maar geen informatie over hoe deze jonge trainers een training moeten organiseren, hoe ze dingen moeten herkennen bij spelers, geen informatie hoe ze technische fouten moeten herkennen en hoe ze die moeten corrigeren.
De nieuwste trainerscursus bij Badminton Nederlands is de baantrainercursus, die bestaat uit een bijeenkomst, een bezoek van je begeleider aan je training en verder zelfstudie. Het lijkt mij niet de manier om goede trainers op te leiden. Om goede trainers op te leiden is veel tijd nodig, veel goede begeleiding en goed cursusmateriaal.
Badminton Nederland had een technisch directeur die al langere tijd aan het schrijven was aan een nieuwe trainersopleiding in Nederland. Daar had ik wel enige verwachtingen van, hij was tenslotte verbonden aan een trainersopleiding in Denemarken. Maar het duurde langer dan verwacht en nu gaat hij Badminton Nederland ook nog verlaten.
Ik zag al ergens de vraag voorbij komen wat er met de plannen van hem gaat gebeuren. Ik vrees dat ze verdwijnen in het grote stilzwijgen van Badminton Nederland.
Wij als badmintontrainers hebben dan in mijn beleving de morele verplichting om het kennisniveau van alle badmintontrainers in Nederland omhoog te brengen. Dat kan met het uitwisselen van kennis en samenwerken. Alleen op die manier moeten en kunnen we het niveau van het Nederlandse badminton weer omhoog krijgen.
We kunnen niet wachten op Badminton Nederland.
Op dit artikel berust auteursrecht: neem de tekst en afbeeldingen niet over zonder schriftelijke toestemming van badmintonline.nl. Een weblink of QR-code naar dit artikel plaatsen op de website of in het clubblad van je badmintonclub mag natuurlijk wel.
QR-code voor dit artikel
Subsidies geschrapt voor topbadminton
Vorige week werd bij Badminton Nederland bekend dat de subsidies geschrapt worden. Is badminton minder populair geworden en wat…
19 december 2024
Topbadmintonner Debora Jille: zet badminton(spelers) niet buitenspel
Dit is mijn allereerste bijdrage op LinkedIn en ik heb altijd gehoopt en ernaar toe gewerkt dat mijn eerste post een hele…
16 december 2024
Smashing sluit 2024 af met overwinning!
Afgelopen zaterdag nam Smashing het op tegen VELO. Dit keer was de wedstrijd in Wijchen met ons enthousiast aanwezige…
15 december 2024
Nederland verslaat Turkije in eerste kwalificatieduel EK Mixteams 2025
De Nederlandse badmintonners hebben de eerste wedstrijd tijdens de kwalificatie voor het EK gemengde teams 2025 gewonnen.
4 december 2024
Meer artikelen over training
- RTC Haarlem in september van start - Badminton Nederland
- Dyon van Wijlick stapt uit S-1 selectie - Badminton Nederland
- Kom naar de RTC voorspeeldag op zaterdag 23 december 2023 - Badminton Nederland
- Vacature: Engelstalige hoofdcoach RTC Haarlem - Badminton Nederland
- Meest gemaakte denkfouten van Nederlandse badmintonspelers - Ron Daniëls