De halve finale Denemarken - Nederland (gemengddubbel)
Waar ik vooral op heb gelet is de structuur in de gemengddubbel. Dus vanuit welke positie willen ze graag werken en is die positie succesvol?
Jij het nieuws, wij een tikkie!
Eerste observatie: Nederland heeft geen verdediging. Is de aanval door Denemarken eenmaal ingezet dan wordt deze NOOIT meer omgebogen naar een win-situatie tenzij de Denen uitslaan.
Er is geen contra aanval of overname. De verhouding gescoorde punten en punten gekregen door fouten van de tegenstander (uitslaan of in het net) ten opzichte van punten door eigen toedoen verkregen is een belangrijk gegeven.
In het begin van de wedstrijd verdedigt de dame vanuit het linkervak en verliest beide aanvallen door een verdedigingsfout. Vanaf nu is ze voor de hele wedstrijd voor 90% aan de rechterkant in de verdediging en daar is de verhouding 100% negatief. Ze komt NOOIT tot een goede afsluiting van een aanval van de Denen. De verhouding verdedigingsfouten rechts en links voor de dame is 2-5 en voor heer is dat 2-3. Je ziet dus dat de Denen kiezen voor een aanval op de dame en willen haar het liefst op de rechterkant hebben. Ze hebben het wel uitgeprobeerd op links, maar dat was te lastig. Dat zie je ook aan waar de aanval werd uitgevoerd. Wel in het linkervak maar door het midden. Dus ook in het linkerval kiezen de Denen ervoor de aanval over de FH van de dame te laten gaan. Erg logisch denk ik.
De Nederlandse heer wil niets in deze set. Hij geeft geen leiding en volgt min of meer zijn dame en probeert te redden wat er te redden valt.
In cijfers
In de hele eerste set is de foutenverhouding tussen DK en NL 9-14 en worden er 11 punten gescoord tussen beide partijen waarvan de verhouding dus 7-4 is. Het geen ook de uitslag geeft van 21-13. Als je daarna gaat kijken naar de verhouding onnodige en geprovoceerde fouten, dan kom je echt tot een schokkende conclusie. Maar goed, dit zijn de cijferfeiten en dat kan elke idioot bedenken die 1+1 kan optellen. Welke gevolgen hebben deze feiten voor de tactiek die je in de toekomst gaat leggen en de manier waarop je gaat trainen? Ik zou dat graag van de bondscoach willen horen, zodat je ook kan zien of hij inzicht heeft in wat er op de baan gebeurt en dat kan omzetten in trainingsarbeid of strategie.
Toekomst?
Nederland wil zich gaan richten op de gemengddubbeldubbel en ik zeg dat we daar in Nederland geen kaas van hebben gegeten. Sterker nog, ik denk dat de hele gemengddubbel training in Nederland nog in de kinderschoenen staat. Badminton Nederland kiest ervoor omdat het nu eenmaal de makkelijkste manier is om op de Spelen te komen en dus bij subsidiegeld.
Ik begrijp dat je na zo'n toernooi in de media de focus legt op de bronzen plak, maar in werkelijkheid was er maar één wedstrijd waar je iets positiefs over kunt zeggen en dat was de wedstrijd tegen Engeland.
De poulewedstrijden waren tegen landen waar het schaamrood tot kookpunt komt als je ook maar een set zou verliezen. Tegen Denemarken is de wedstrijd waar je gaat kijken wat je nog tekort komt en let wel: dit is niet het topland in de wereld als het gaat om jeugd gemengddubbel. Het is enkel in Europa het beste land en daar kunnen we ons gewoon nog niet mee meten. Het is voor mij dan ook moeilijk te zien hoe we in hemelsnaam de wereldtop gaan halen op dit onderdeel. Er is heel veel uitleg nodig om ook maar een uitgave van 1.000 euro te rechtvaardigen op dit onderdeel.
Natuurlijk heb ik ook de analyse van de tweede set en een verslag dat veel meer in detail gaat op de rol van beide spelers en de manier waarop de tactiek en training zou moeten worden ingericht. Ik wil echter niet al het gras voor de voeten van de bondscoach wegmaaien en ik wil graag een conclusie en werkanalyse zien hoe we deze problemen op dit onderdeel gaan aanpakken binnen Badminton Nederland.
Het moet tenslotte ons specialisme worden.
Op dit artikel berust auteursrecht: neem de tekst en afbeeldingen niet over zonder schriftelijke toestemming van badmintonline.nl. Een weblink of QR-code naar dit artikel plaatsen op de website of in het clubblad van je badmintonclub mag natuurlijk wel.
QR-code voor dit artikel
Smashing vecht voor elk punt tegen nummer drie DKC
De spelers van Smashing namen het op tegen DKC. Ze mochten afreizen naar Den Haag om het op te nemen tegen de nummer drie in de…
11 november 2024
DKC pakt thuis zes punten tegen Smashing
Zaterdagavond 9 november speelde DKC thuis tegen Smashing. Bij de line-up werd duidelijk dat DKC over de vaste dames kon…
11 november 2024
Smashing pakt na een felle strijd twee punten tegen Duinwijck
Afgelopen zaterdag speelde Smashing voor een volle zaal tegen meervoudig landskampioen Duinwijck. De herendubbel van Duinwijck…
4 november 2024
DKC scoort in Wateringen
Zaterdag was het tijd voor de clash tussen de badmintonners van VELO in Wateringen en DKC. Bij de line-up viel op dat DKC kon…
4 november 2024
Meer artikelen over groepshoofd
- Een nieuwe analyse van de mixdubbelfinale van het EJK - Guus van der Vlugt
- Een analyse van de mixdubbelfinale van het EJK - Ron Daniëls
- Mark Caljouw pakt zilveren plak op EJK - Badminton Nederland
- Zilver voor Robin Tabeling en Myke Halkema op EJK - Badminton Nederland
- Twee finale plekken voor Jong Oranje op EJK - Badminton Nederland