clubzoeker

De halve finale Denemarken - Nederland (gemengddubbel)

De halve finale Denemarken - Nederland (gemengddubbel)

Waar ik vooral op heb gelet is de structuur in de gemengddubbel. Dus vanuit welke positie willen ze graag werken en is die positie succesvol?

clubzoeker

Ken je BC Victoria al?

Eerste observatie: Nederland heeft geen verdediging. Is de aanval door Denemarken eenmaal ingezet dan wordt deze NOOIT meer omgebogen naar een win-situatie tenzij de Denen uitslaan.

Er is geen contra aanval of overname. De verhouding gescoorde punten en punten gekregen door fouten van de tegenstander (uitslaan of in het net) ten opzichte van punten door eigen toedoen verkregen is een belangrijk gegeven.

In het begin van de wedstrijd verdedigt de dame vanuit het linkervak en verliest beide aanvallen door een verdedigingsfout. Vanaf nu is ze voor de hele wedstrijd voor 90% aan de rechterkant in de verdediging en daar is de verhouding 100% negatief. Ze komt NOOIT tot een goede afsluiting van een aanval van de Denen. De verhouding verdedigingsfouten rechts en links voor de dame is 2-5 en voor heer is dat 2-3. Je ziet dus dat de Denen kiezen voor een aanval op de dame en willen haar het liefst op de rechterkant hebben. Ze hebben het wel uitgeprobeerd op links, maar dat was te lastig. Dat zie je ook aan waar de aanval werd uitgevoerd. Wel in het linkervak maar door het midden. Dus ook in het linkerval kiezen de Denen ervoor de aanval over de FH van de dame te laten gaan. Erg logisch denk ik.

De Nederlandse heer wil niets in deze set. Hij geeft geen leiding en volgt min of meer zijn dame en probeert te redden wat er te redden valt.

In cijfers

In de hele eerste set is de foutenverhouding tussen DK en NL 9-14 en worden er 11 punten gescoord tussen beide partijen waarvan de verhouding dus 7-4 is. Het geen ook de uitslag geeft van 21-13. Als je daarna gaat kijken naar de verhouding onnodige en geprovoceerde fouten, dan kom je echt tot een schokkende conclusie. Maar goed, dit zijn de cijferfeiten en dat kan elke idioot bedenken die 1+1 kan optellen. Welke gevolgen hebben deze feiten voor de tactiek die je in de toekomst gaat leggen en de manier waarop je gaat trainen? Ik zou dat graag van de bondscoach willen horen, zodat je ook kan zien of hij inzicht heeft in wat er op de baan gebeurt en dat kan omzetten in trainingsarbeid of strategie.

Toekomst?

Nederland wil zich gaan richten op de gemengddubbeldubbel en ik zeg dat we daar in Nederland geen kaas van hebben gegeten. Sterker nog, ik denk dat de hele gemengddubbel training in Nederland nog in de kinderschoenen staat. Badminton Nederland kiest ervoor omdat het nu eenmaal de makkelijkste manier is om op de Spelen te komen en dus bij subsidiegeld.

Ik begrijp dat je na zo'n toernooi in de media de focus legt op de bronzen plak, maar in werkelijkheid was er maar één wedstrijd waar je iets positiefs over kunt zeggen en dat was de wedstrijd tegen Engeland.

De poulewedstrijden waren tegen landen waar het schaamrood tot kookpunt komt als je ook maar een set zou verliezen. Tegen Denemarken is de wedstrijd waar je gaat kijken wat je nog tekort komt en let wel: dit is niet het topland in de wereld als het gaat om jeugd gemengddubbel. Het is enkel in Europa het beste land en daar kunnen we ons gewoon nog niet mee meten. Het is voor mij dan ook moeilijk te zien hoe we in hemelsnaam de wereldtop gaan halen op dit onderdeel. Er is heel veel uitleg nodig om ook maar een uitgave van 1.000 euro te rechtvaardigen op dit onderdeel.

Natuurlijk heb ik ook de analyse van de tweede set en een verslag dat veel meer in detail gaat op de rol van beide spelers en de manier waarop de tactiek en training zou moeten worden ingericht. Ik wil echter niet al het gras voor de voeten van de bondscoach wegmaaien en ik wil graag een conclusie en werkanalyse zien hoe we deze problemen op dit onderdeel gaan aanpakken binnen Badminton Nederland.

Het moet tenslotte ons specialisme worden.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!