SportSport

Smash-analyse bij het rolstoelbadminton bij het enkelspel

Smash-analyse bij het rolstoelbadminton bij het enkelspel

Als voorwoord wil ik toevoegen dat het WK aangepast badminton van start gaat in Dortmund 5 november. Als ik in Nederland enige informatie daarover wil hebben, moet ik niet in de slecht georganiseerde site van Badminton Nederland zoeken, want als leek is dat gewoon niet te vinden.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Het is immers ook veel interessanter dat de digitale lezerspas wordt ingevoerd dat De Vries gestrand is. Maar een volgens Badminton Nederland WK Aangepast en Rolstoelbadminton (andere internationale bonden noemen het gewoon parabadminton) niet belangrijk genoegis om op de site te zetten.

Waarom? Twee jaar geleden haalden Inge bakker, Ilse van de Burgwal en ondergetekende maar 1 gouden, 4 zilveren en 2 bronzen medailles. Belangrijk? Nee. Noot van kritiek? Ja, doe er wat aan BNL...

Wil je iets weten over het WK Parabadminton? Dan is het handig om op facebook te zoeken.

Verder tot de orde van de dag. De smash bij het rolstoelbadminton. Ik heb een analyse gemaakt in dit jaar en vele posities uitgetest en vele bevriende trainers mede gevraagd voor oplossingen. Tenslotte is er nog steeds geen boek hoe te trainen bij het rolstoelbadminton. Uitkomst, je kan niet veel vertellen over de smash bij het rolstoelbadminton.

Een speler in een rolstoel is ongeveer tussen de 1 meter 50 en 1 meter 60 hoog, maar het net blijft 1,55 meter hoog, dus een knoeiharde smash halverwege het speelveld dat is ongeveer 5 meter van het net af, is onmogelijk. De shuttle gaat gewoon uit of tegen het net, op deze afstand moet je jouw tegenstanders het idee geven dat je een smash wilt geven, om vervolgens een drop of een clear te geven. Je tegenstander heeft het idee dat hij een smash krijgt, staat klaar om deze te ontvangen, maar krijgt een andere slag, hij moet eerst zijn wielen pakken, en is vervolgens te laat voor de clear of de drop.

Waar moet je wel smashen dan? Eenvoudig. Er is maar 1 plek waar je dat kan en dat is bij de eerste lijn van je speelveld, ongeveer 2,5 meter van het net af. Knoeihard tussen schouder en kniehoogte van de speelarm is onmogelijk om te stoppen. Al het overige, via training eenvoudig te stoppen. De smash zal bij deze positie nooit op je voetplaat belanden want het net blijft 1 meter 55 hoog. De shuttle zal altijd ter hoogte van knie en schouderhoogte belanden, belandt hij hoger, gaat de shuttle uit.

Meer kan je er niet over vertellen. Plaatsen in een hoek is moeilijk, want het speelveld is maar 3,05 meter breed.

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Doe mee aan de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024

Doe mee aan de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024

Op zaterdag 8 en zondag 9 juni vinden in het T-Kwadraat in Tilburg de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024 (NJK) plaats en…

8 may 2024

Drie nieuwe instromers in S-1 selectie Badminton Nederland

Drie nieuwe instromers in S-1 selectie Badminton Nederland

Per 1 augustus 2024 stromen Dion Hoegen, Vihaan Shah en Sterre Bang in bij de S-1 selectie op Papendal.

8 may 2024

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!