Chain of events van de around the head

Chain of events van de around the head

Deze middag heb ik training gegeven aan een meisje van rond de veertien jaar oud. Ik had haar gisteren al gemeld dat zij op deze privétraining zou mogen kiezen waar we aan gingen werken.

SportSport

Maak kennis met Sophie van den Broek!

Voor de training gaf ze aan dat ze wou werken aan het bewegen van voor naar achter. Omdat we maar 20 minuten meer hadden, heb ik de training iets beperkt en zijn we het voetenwerk van het midden naar the around the head gaan doen.

Hetgeen ik nu ga beschrijven is eigenlijk niet meer dan de 'chain of events' die we tijdens de training doorlopen hebben. Ik schrijf ze neer omdat de verbeteringen die bij haar mogelijk waren, bij veel spelers ook pijnpunten zijn. Deze training lijkt me een mooie samenvatting van een aantal zaken waar je als trainer op kan letten.

Het uitgangspunt was dat ze vond dat ze niet snel genoeg bewoog en dat ze geen goede slag kon slaan ( = de shuttle ging niet naar waar ze wou). Dat de slag niet goed is, is veelal het gevolg van (een) fout(en) voorafgaand. En dus was het nodig om naar haar totale beweging te kijken. Zo heb ik naar haar gekeken, zo heb ik haar gecorrigeerd en zo zal ik het hier ook neerschrijven.

Vandaar uit zijn we de training begonnen. Ik had het meisje nog niet veel zien spelen en ze kwam ook niet altijd trainen. Ik wou dus eerst een duidelijk beeld krijgen van hoe ze bewoog. Toen ze het voetenwerk deed zonder shuttle, kwam er al snel een aantal aandachtspunten naar boven. Ik overloop ze hierna.

1. Afduwen vanuit de tegengestelde richting

Afduwen met de voet van de tegengestelde richting. De speelster in kwestie is rechtshandig en dus zal haar eerste beweging zijn dat ze haar rechtervoet licht naar voor beweegt (tegengesteld aan de richting waarin ze wil bewegen) om goed af te kunnen zetten. De rechtervoet is dus de eerste beweging in de rij. Dit is echter maar een klein stukje, want hoe meer ze weg beweegt van de shuttle hoe meer afstand ze zal moeten overbruggen.

2. Afstand maken in de richting van de shuttle

De rechtervoet raakt dus eerst de grond en wordt zo snel mogelijk gevolgd door een stap van de linkervoet in de richting van de shuttle. De speelster verzette haar linkervoet in het begin echter niet en draaide dus direct over haar linkervoet op de positie van de voet zoals bij de splitjump. Hierdoor verloor ze een halve meter. Het is dus belangrijk dat er in de eerste stap (met het linkerbeen) reeds een significante afstand afgelegd wordt.

3. Het maken van een 'hupje' om extra afstand te maken indien nodig

Het direct draaien over haar linkervoet (zonder het zetten van een stap) zorgde er ook voor dat ze geen hupje kon doen tijdens het draaien. Dit hupje lijkt in het geheel een detail (zeker als je van de midden van het veld kan vertrekken, want dan is de af te leggen afstand overbrugbaar zonder hup) maar wordt wel heel belangrijk als je van de forehand voor moet vertrekken. Daarom dat ik er hier toch vermelding van maak. Het hupje wordt gemaakt tijdens het draaien van het lichaam.

4. Volledig opendraaien

Het volgende probleem in the chain of events was dat ze niet helemaal opendraaide. Haar voet draaide niet ver genoeg door, waardoor ze ging compenseren in haar rug door ver door te buigen naar achter toe om nog onder haar shuttle te geraken. (Dit is éé van de redenen waardoor ze haar slagen niet goed onder controle kreeg, door het doorbuigen was de stabiliteit in haar lichaam (romp) grotendeels weg). Het was dus belangrijk voor haar om meer open te draaien en haar voet verder weg te zetten (meer naar de zijlijn toe, meer opendraaien).

5. Het vijfde stuk hangt nauw samen met het vierde. Op het moment dat ze opendraaide over haar linkervoet, zwaaide ze ook niet open met haar racketarm.

Ze haalde haar arm pas naar boven na het opendraaien. Het openzwaaien van de arm tijdens het indraaien zorgt voor een grotere draai en zorgt tevens ook voor extra "kracht" voor het hupje in puntje 3 waardoor de afstand die je hiermee wint nog groter kan zijn.

Aanpassing 4 en 5 samen zorgden ervoor dat ze nu via de juiste afbuiging onder haar shuttle geraakte.

6. groter en minder...

Al deze kleine aanpassingen zorgen er voor dat ze in haar eerste twee stappen de afstand kan afleggen van wat ze daarvoor in drie stappen deed. Hierdoor heeft ze na het draaien (tweede stap) geen extra chassee meer nodig voor ze de wisselsprong kan doen. Deze chassee kan weg en dus kan ze ineens een wisselsprong maken. Het hoeft geen extra verhaal dat het weglaten van deze extra chassee het hele voetenwerk versnelt en ze beter onder haar shuttle kan komen. Er zijn nu minder passen maar wel grotere.

Dit zijn de zes punten waar we aan gewerkt hebben in 20 minuten tijd. De vooruitgang die deze meid geboekt heeft was enorm. Ze geraakt nu vlot onder haar shuttle en kon ook telkens (op een kleine uitzondering na) mooi langs de lijn spelen. Was het perfect? Nee zeker niet, en er is nog veel werk maar het is wel een hele vooruitgang geweest.

Uiteraard is dit niet alles en zijn er nog veel maar zaken waar je als trainer op kan letten. Ik denk dan maar aan het beperken van het nemen van hoogte in je voetenwerk (toch tot aan je wisselsprong), het inzakken bij de splitjump in plaats van op te springen, het voetenwerk terug naar de basis (rustig terugstappen bij een clear, dan wel het iets agressiever terugspringen na een aanvallende slag), het weigeren in te zakken bij het neerkomen van de wisselsprong en ga zo maar door. Maar ik denk dat deze zes punten toch al een mooi beeld geven waaraan je kan werken.

Roel Van Heuckelom

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Roel Van Heuckelom

Roel Van Heuckelom

Zeg je Roel, dan zeg je Duvel. Maar naast liefhebber van een Vlaams biertje is deze Zuiderbuur natuurlijk bekend om zijn succesvolle Badcoach kampen.

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Selena Piek en Robin Tabeling tegen Zuid-Koreaanse wereldkampioenen in Parijs tijden Olympische Zomerspelen

Selena Piek en Robin Tabeling tegen Zuid-Koreaanse wereldkampioenen in Parijs tijden Olympische Zomerspelen

Vrijdag is de loting verricht voor het badmintonevent op de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Selena Piek en Robin Tabeling…

12 july 2024

Officiële mededeling: Principekalender 2025-2026

Officiële mededeling: Principekalender 2025-2026

Het bondsbestuur heeft vorige maand de principekalender voor het seizoen 2025-2026 goedgekeurd.

26 june 2024

Tweede badmintonhub in Nederland is een feit

Tweede badmintonhub in Nederland is een feit

Badminton Nederland en Badminton Academy Eindhoven hebben vorige week donderdag een handtekening gezet onder een…

25 june 2024

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!