clubzoeker

Badminton vanaf vier jaar?

Badminton vanaf vier jaar?

De leeftijd waarin je nieuwe spelers binnen wilt halen gaat nog steeds omlaag. We hebben hier op Oro nu een minimumleeftijd van vier jaar. Maar als een broertje van drie ook graag wil mee spelen, dan staan we dat ook toe.

Ken je BECA 2000 al?

Toen we hier vorig jaar begonnen dacht ik dat een uur te lang zou zijn, maar ik had het mis. We kunnen de aandacht voor een uur makkelijk vast houden en kunnen het zelfs uitbreiden naar 75 minuten. Er zitten enorme voordelen aan een eiland. Er is minder concurrentie van andere sporten en de ouders zijn heel erg betrokken bij wat we doen met de kinderen.

De gedachte achter de badminiton-training is hetzelfde als hoe ik de trainingskampen heb opgezet, namelijk persoonlijke training. We hebben één volwassene op twee kinderen en dus lopen er in de hal acht hulpouders rond en twee elitetrainers. Ja, je leest het goed we zijn met 10 personen op 16 kinderen. Het systeem dat we gebruiken is dat Huynh en ik de training opzetten en beslissen wat we doornemen en de hulpouders de uitvoering doen.

Als de training start, dan doet een van ons de warming-up met spelletjes terwijl de ander instructies geeft aan de hulpouders. Het gaat om vaak hele simpele dingen zoals het aangooien van de shuttles. Het klinkt eenvoudig maar is het niet. Het op de juiste manier gooien van de shuttle bepaalt of het kind een positieve of juist negatieve beleving heeft aan de training. De hulpouders hebben vaak het idee dat ze de shuttle dicht bij het kind moeten gooien, maar dan kunnen ze niet uit de weg met het racket, dus verder weg is makkelijker dan dichtbij.

Een van de eerste dingen waar we mee werken is de backhand service. Ook dit is een hele bewuste keuze op basis van een positieve beleving voor zulke jonge kinderen. De BH-service is veel minder moeilijk in timing en coördinatie dan de FH-service. Elk kind is in staat om een BH-service te leren in de eerste training en dan bedoel ik letterlijk zonder uitzondering.

Daarna werken we aan een goede grip in de juiste situatie. De grip wordt bepaalt door het voetenwerk en je kunt dus geen goede griptraining doen zonder voetenwerk (lees: lichaamspositie voor kleine kinderen). Alle nieuwe spelers jong of oud starten met een zogenaamde mattenkloppergrip omdat ze met hun hele voorkant naar het net staan gericht. Je zult dus rotatie in de beweging moeten brengen om deze grip te veranderen. Voor gevorderde spelers is dat niet noodzakelijk, maar voor starters is het een voorwaarde. Later wil ik ook wel eens uitleggen waarom dat zo is, maar voor nu moet je dit maar gewoon even aannemen.

Nu komt het op de juiste manier gooien van de hulpouders pas echt naar voren. Je laat de kinderen frontaal naar het net gericht staan en gooit vervolgens de shuttle te ver of te kort. Als de shuttle te kort wordt gegooid, dan moet het kind met rechts een stap naar voren doen. Wordt de shuttle te ver gegooid dan juist een stap met links naar achter.

De grootste fout die je op badminiton-training kan maken is de shuttle 'op maat' aangeven, naar het racket gooien of slaan want dat stimuleert de mattenkloppergrip. Als de kinderen een stap moeten zetten dan krijg je een rotatie van het lichaam en met een mattenklopper grip zal de shuttle dan extreem naar links vliegen. Neem een stuk kleur krijt en teken twee lijnen op de vloer van de positie waar het kind staat tot voorbij de positie waar de aangever staat. Een rode lijn gaat extreem naar links terwijl een groene lijn juist rechtdoor gaat. Aan de hand van waar de shuttles vallen kunnen hulp ouders de grip helpen bijstellen. Ook hier mogen de hulpouders een instructie geven. Ze moeten de kinderen wijzen op waar de shuttle valt en dan vragen in welke richting ze hun racket moeten draaien om dichter bij de groene lijn te komen.

Je zult de mattenklopper grip er niet helemaal mee uit krijgen, maar dat hoeft ook niet want ook deze grip heeft in bepaalde situaties later een groot nut. Sterker nog, in een ander deel van de training maak ik juist gebruik van deze grip om de kinderen te leren hun arm meer uit te strekken naar de shuttle. Alle kinderen (en beginnende volwassenen) maken dezelfde fout als ze voor het eerst tegen een shuttle slaan. Ze strekken hun arm niet uit maar buigen hem juist extreem veel. De reden daarvan is dat iedereen normaal alles pakt met de hand dus als je iets boven je moet pakken dan strek je de arm uit. Je weet ook zonder na te denken hoever je de arm moet uitstrekken om er bij te kunnen. Nu hebben ze een racket in hun hand maar de hersenen maken niet automatisch gebruik van dit hulpmiddel. Het moet nog in de software worden aangepast.

Laat een kind tegen een shuttle slaan en op het moment dat ze de shuttle raken moeten ze hun arm en racket stil houden in de raakpositie. Neem vervolgens het racket over van het kind zonder het van positie te veranderen en laat het kind zijn arm uitstrekken. Je zult zien dat de hand voor 99% precies reikt tot de top van het racket.

Ook hier gaat het erom deze dingen zichtbaar te maken voor het kind. En daar komt de mattenklopper letterlijk goed van pas. Je neemt een grote turnmat en zet die op zijn kant tegen de muur. Je trekt met het krijt een diagonale streep die steeds hoger gaat op de mat en laat de kinderen zo hoog mogelijk tegen de lijn slaan met hun racket. Je kunt de hoogte ook nog bij gaan houden om de kinderen te laten zien dat ze de shuttle / lijn steeds hoger gaan pakken en daarmee kan je dus ook de groei van de kinderen bij houden.

Ik heb natuurlijk nog veel meer tips en adviezen voor de training van zeer jonge kinderen. Zo gebruik ik ook vaak de Fitlight Trainer. Het is een perfect middel om kinderen te motiveren op een training en het is geweldig voor vele vormen van training maar daarover later meer.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw heeft zich helaas niet gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs. Caljouw voldeed aan de internationale…

23 may 2024

RTC Haarlem in september van start

RTC Haarlem in september van start

Badminton Nederland is blij en trots om te melden dat we in samenwerking met BC Duinwijck per 1 september starten met een nieuw…

22 may 2024

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Met ingang van 1 september dit jaar zal meervoudig Nederlands Kampioen Judith Meulendijks aantreden als hoofdcoach van BC…

21 may 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

De Flevolandse badmintonclub Almere heeft de Dataweb Badminton Cup 2024 gewonnen, het nationale bekertoernooi. Op de finaledag in…

18 may 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!