clubzoeker

Jaarplanning onder de loep

Jaarplanning onder de loep

Ik kreeg van Roel de vraag hoe je een jaarplanning moest maken en of ik daarmee werkte en eventueel wat voorbeelden had. De laatste keer dat ik er een heb gemaakt was voor een speler van de nationale selectie omdat dat dit moest van de toenmalige technisch directeur.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Een jaarplanning bestaat uit een verbeteringsfase, een voorbereidingsfase en een wedstrijdfase gevolgd door een restitutiefase. Als je het goed kon plannen dan had je twee wedstrijdfases per seizoen die meestal bestonden uit een lange vier fase en een korte vier fase. Bijvoorbeeld duurde de eerste cirkel een maand of vijf, zes en de tweede drie tot vier, van deze tijd had je twee duidelijke pieken van een week of vier in de eerste cirkel en twee tot drie in de tweede.

Dit was de manier waarop er in Denemarken werd gewerkt zo;n 25 tot 30 jaar terug en je ziet hetzelfde principe in nog veel boeken terugkomen. Ik denk ook dat het goed is om hier van af te weten maar had wel al gelijk tegen Roel gezegd dat hier niet meer mee gewerkt wordt binnen de badminton. Het is met name goed om te leren hoe restitutieplanning gedaan moet worden en hoe je werkt met supercompensatie en dus ook het voorkomen van overtraining. In de badminton zie je overtraining niet echt vaak, dat is meer iets wat je bij duursporten ziet. Ik heb een aantal jaren in Denemarken wielrennen en triatlon getraind en daar kwam deze kennis goed van pas.

Waarom is deze overigens verstandige manier van plannen niet van toepassing op badminton? Wij zijn naar Barcelona 1982 helemaal in de ban van de Olympische Spelen. Daarvoor was het winnen van de All England belangrijk en dat was elk jaar. Nu is de nummer 1 status om de OS-titel herenenkel en damesenkel te veroveren en in mindere mate de dubbels. Daarom heeft het plannen van het jaar geen nut meer. In Azië plannen ze de Spelen op het enkelspel en op het laatste moment gooien ze daar ook een paar dubbels in. In vele gevallen zonder dat bijvoorbeeld de gemengddubbel samen trainen, want de vrouwen en mannen trainen helemaal niet samen (net als in Duitsland trouwens).

In Europa hebben we nog een heel ander probleem en dat is het feit dat als je naar de Spelen wil je een hoge positie op de wereldranglijst moet hebben en die krijg je alleen maar als je het hele jaar door alle kleine toernooien speelt om zo genoeg punten te krijgen voor je kwalificatie. Dus geen tijd meer voor een 'verbeteringsfase' uit het planningssysteem, want die tijd heb je als middelmatige speler niet, terwijl je hem broodhard nodig heb.

Het is net als met een goede wijn. Je kunt hem al verkopen na 18 maanden zonder eik en een snelle winst maken, maar als je echt van wijn houdt dan geef je hem wat meer tijd met eik om te rijpen. Het levert niet enorm veel extra winst op maar veel meer genot. Het is maar net waar je voor kiest en helaas kiest het technisch beleid van BNL voor de goedkope uitgave en lopen alle bondstrainers braaf mee aan de hand van de loonbetaler.

Als je het goed wil doen vandaag de dag dan moet je een verbeteringsjaar nemen waar je gaat werken aan de dingen die je mist. Of je gaat in de zomer een stage volgen waar je gaat werken aan dingen die in Nederland nog niet bekend zijn, zodat je daar ook aan kan werken. Ik hoor elke week weer wat er gebeurt in ons land en ik ben blij dat het een heel klein beetje beter gaat, maar het is zo weinig dat het niet echt uitmaakt of je het wel of niet doet. We blijven in ons land achter de feiten aan hollen zonder ooit de winnaars in zicht te krijgen.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Wake Up Call voor badmintonspelers die denken dat ze de Olympische Spelen gaan halen

Wake Up Call voor badmintonspelers die denken dat ze de Olympische Spelen gaan halen

In de afgelopen 22 jaar hebben de volgende vrouwen zich voor de olympische spelen geplaatst in het enkelspel: Judith Meulendijks,…

16 augustus 2022

Waarom zou je badmintonner Joran Kweekel sponsoren?

Waarom zou je badmintonner Joran Kweekel sponsoren?

Op die vraag heeft top 100 speler Joran Kweekel (24 jaar) nog geen scherp antwoord. Op de vraag waarom hij zo wisselvallig kan…

16 augustus 2022

Viermaal Nederlands goud op Europese Veteranen Kampioenschappen 2022

Viermaal Nederlands goud op Europese Veteranen Kampioenschappen 2022

Vorige week waren de Europese Veteranen Kampioenschappen 2022 in Slovenië. De Nederlandse ploeg ging met een tas vol…

15 augustus 2022

Paul de Wit: mijn dochter Kirsten haalt absoluut de Olympische Spelen

Paul de Wit: mijn dochter Kirsten haalt absoluut de Olympische Spelen

Het leuke van een podcast is dat je iemands stem hoort en deze niet louter hoeft in te beelden op basis van diens geschreven…

10 augustus 2022

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!