Gemengddubbel topjeugd toch best complex

Gemengddubbel topjeugd toch best complex

Afgelopen weekend heb ik met een flink aantal andere trainers de VBO-bijscholing gevolgd, gegeven door Henri Vervoort.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Nu ken ik Henri al wat langer en ik weet van zijn ongekende drang naar kennis omtrent allerlei badmintonzaken en het is altijd weer inspirerend om hem zijn kennis te horen delen. Ik heb er wel weer een boost door gekregen.

Zijn grote kennis bleek ook zondag (en zaterdag) weer en ik ben soms erg jaloers op mensen die dingen zo makkelijk kunnen visualiseren en analyseren en ook beargumenteren. Ik heb momenteel helaas te weinig tijd om onbeperkt badminton te kijken en dingen uit te zoeken. Ik ben geen uitvinder van nieuwe dingen en ben eigenlijk meer kopieerder en dus wil ik Henri daarom bedanken voor de aangereikte kennis en de mogelijkheid om weer met wat andere zaken aan de gang te gaan.

Simpel

Je denkt misschien dat je aan een weekend wel genoeg hebt om iets goed te bespreken, maar dat valt toch wel tegen. Het 'simpele' badmintonspelletje blijkt toch wel heel gecompliceerd in elkaar te zitten als je op alle details wilt ingaan. Dan blijkt zelfs een gemengddubbel van jeugdspelers toch wel aardig complex in elkaar te zitten en kom je niet verder dan een paar basisdingen.

Ik begreep ook dat de vele aanwezigen nauwelijks enige aandacht aan de mix kunnen besteden in een training en ook constateer ik dat wij (lees: Nederlandse jeugdtop) ook alweer de aardig de boot hebben gemist.

Wanneer ik van Henri hoor hoe buitenlandse teams en coaches bezig zijn, dan blijkt hoe amateuristisch wij nu bezig zijn. U denkt misschien dat het meevalt? Echt niet: we gaan twee passen achteruit, terwijl de overige landen vooruit rennen en dat is de keiharde realiteit. Ik miste ook wel wat mensen uit het land die hier zeker bij aanwezig hadden moeten zijn. Ook vraag ik mijzelf daarom ook elke keer weer af hoe de aanwezigen de aangereikte kennis in de praktijk kunnen of gaan toepassen. Want hoe ga je het toepassen of beter, kun je het ook direct gaan toepassen?

Techniek

Ik mis dit een beetje in Nederland. Ik bedoel, het toepassen van echt nieuwe tactieken, slagen en oefeningen in de praktijk. Hoe vaak kunnen of gaan wij daar nu eigenlijk mee aan de gang? Meestal weten de talenten wel hoe ze bepaalde slagen moeten gaan toepassen als je ze uitlegt wat je graag wilt zien. Maar, dan moet je als trainer wel ongeveer weten wat je wilt zien en hoe een slag aan te passen!

Ik geef een voorbeeld. Henri liet wat verdedigende slagen zien, waarbij veel 'zogenaamde' finger power werd toegepast. Wel, wij hebben het uiteraard geprobeerd en in deze paar slagen zaten zoveel technische details, dat je op deze twee slagen, minstens een halve dag aan de gang moet om ze zelf goed te beheersen. Ik ben dus bang dat dit soort zaken bij velen weer snel zal wegzakken. Hierbij is dus weer duidelijk dat als je (jonge) trainers wilt gaan opleiden, er dus ingegaan moet worden op heel veel technische zaken en wil je dus weer mee in Europa, zal je dus heel veel tijd moeten gaan investeren in dit soort opleidingen en het liefst heb je dus zeker tien Henri's om ergens een start te kunnen maken. Maar dit is duidelijk een andere discussie, maar wel relevant om toch weer even te melden.

Communicatie

Terug naar de dubbel. In Nederland ontbreekt het aan communicatie zo blijkt. Er wordt niet op getraind en het is redelijk onbekend. Zelfs U11 zijn de spelers uit de rest van Europa al bezig met dit systeem, maar ook nu hebben wij de boot alweer gemist. Dus werd dit uitbreid behandeld door Henri. Het 'communicatie tussen de spelers'-systeem was theoretisch waarbij de aanwezigen veel moesten kunnen visualiseren, hetgeen erg lastig is (voor mij...).

Eerste, tweede, derde slag, gecreëerd met 'voorspelbare' slagen, het klonk logisch, maar ik heb iets meer tijd nodig om dit soort zaken te vertalen naar de praktijk. Ik ben er dus direct 's avonds eens voor gaan zitten met als voorbeeld de ideale partij: de finale van het EJK van een week ervoor.

En na het 3x zien van de deze partij, begon de theorie nu aardig te leven en gaan we dit aanstaand weekend eens uitproberen wanneer ik een Nederlandse topmix onder handen mag nemen. Uiteraard ga ik u laten weten hoe dit uitpakt, want als we hiermee alweer een stapje kunnen maken is dat meegenomen, toch?

Ik ben ook wel eens benieuwd naar de ervaringen van de andere aanwezigen. Wat gaan zij doen met de aangereikte kennis?

Ik zit achteraf nog wel met een prangende vraag aan Henri. Ron heeft dat ook al eerder aangegeven Er is een duidelijk verschil te zien in de (jeugd)mix van bijvoorbeeld Japan en de Europeanen. Op de Dutch Junior Open werden de halve finalisten van het EJK geveegd door een Japans koppel. Ik was trouwens toch wel onder de indruk van de Japanse jeugd. Is er dus een verschuiving gaande, moeten we ons nu meer gaan richten op de verdedigende kracht en technische power van de Japanse dames? Hoe zie jij dat?

Ik houd je op de hoogte over mijn toepassingen van jouw theorie. Hoop je snel weer te zien en nogmaals bedankt.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
René Sehr

René Sehr

Wij kennen René Sehr als badmintongek, als een gepassioneerde trainer en iemand die energie krijgt van jeugdtraining.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

Website GeenStijl reageert op het voorstel van NOC*NSF om een basisinkomen voor topsporters te faciliteren. De redactie is…

20 juli 2024

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

De Spelersraad van Badminton Nederland is een zelfstandig adviesorgaan binnen de bond. De spelersraad vertegenwoordigt binnen…

19 juli 2024

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Aanstaande vrijdag vindt de openingsceremonie plaats van de Olympische Spelen 2024 in Parijs, Robin Tabeling en Selena Piek…

19 juli 2024

Nieuwe website Badminton Nederland

Nieuwe website Badminton Nederland

Welkom op de nieuwe badminton website die je up-to-date houdt over alle zaken rondom badminton in Nederland.

19 juli 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!