clubzoeker

Viktor Axelsen speelt in de plus en wordt Olympisch Kampioen

Viktor Axelsen speelt in de plus en wordt Olympisch Kampioen

Machtig mooi om te zien, die ontlading bij Viktor Axelsen. De emotie die vrijkomt na het behalen van de gouden medaille op de Olympische Spelen in Tokio. Axelsen speelt met zo'n waanzinnige discipline en focus tijdens de finale. Zo intens.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Hoe juist Viktor met zo'n aanvallend spel zich weet te beheersen en elke keer weer wacht op het juiste moment voor de aanval. Hoe Viktor de aanval afbreekt wanneer hij de druk niet kan houden en opnieuw de rally opbouwt. In dit opbouwen zit een uitdagend spelletje: de tegenstander uitdagen in de grote X te spelen. Of met een schijnslag de tegenstander onder druk zetten, waarop de aanval weer kan volgen.

Het mooie is dat ze beiden de tactiek van de 'grote X, kleine x en de plus' spelen. Deze benaming voor deze tactiek wordt zo binnen de Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) gehanteerd.

Klik hier voor de video: Finale Mannenenkel TOKYO2020 – Chen Long vs Viktor Axelsen.

De tactiek

In deze finale zie je hoe Viktor Axelsen en Chen Long beiden op hun eigen manier gebruik maken van deze tactiek. Zeker ook omdat beide spelers een verschillende speelstijl hebben.

  • Beide spelen veelvuldig in de plus. Met het spelen in de plus verklein je de ruimtes op je eigen veld. En heb je de mogelijkheid om in de neutrale zone te spelen. In deze zone kun je de rally opbouwen. Er is wel een verschil in wanneer je waar speelt.
  • De kleine x zijn de typische drive rally's in het middenveld. Het one-step-footwork. Groot aandachtspunt is hier dat je jezelf onder de druk uit moet kunnen spelen. Openen naar buiten wordt door de tegenstander gewaardeerd, je zet je veld open. Of ben je in staat om in de plus te spelen en tijd voor jezelf te winnen. Tijd en ruimte om weer in balans te komen.
  • De grote X is zoals wij die geleerd krijgen vanaf kinds af aan. Je moet in de hoeken spelen en de tegenstander laten lopen. Het grote nadeel hiervan is dat wanneer je zelf onder druk staat de druk alleen maar groter wordt. De ruimte waarin gespeeld kan worden is groot.

Deze tactiek vraag wel heel veel van je focus en discipline.

Ik kijk mijn ogen uit!

Elk keer weer vind ik het fascinerend te zien hoe de verschillende spelers deze tactiek toepassen. Allen op hun eigen manier en passend bij hun spel. Wanneer je naar de vrouwenenkelspel finale op de Olympische Spelen kijkt, dan lijkt het op een hele andere tactiek. Toch passen zowel Chen Yu Fei als Tai Tzu Ying deze tactiek toe.

Chen wacht langer om het initiatief te nemen en blijft terug spelen in de plus. Terwijl Tai snel het initiatief neemt en Chen onder druk probeert te zetten, krijgt ze vaak zelf de deksel op de neus. Chen wint door consequent te blijven spelen en op het juiste moment te wachten om aan te vallen. Niet mooi, maar wel knap gespeeld.

Klik hier voor de video: Finale Vrouwenenkel TOKYO2020 – Tai Tzu Ying vs Chen Yu Fei.

Wil je meer weten?

In de bijscholing Esoterie van de VBO komt deze tactiek ook aan bod. Ondanks dat het alleen maar een onderdeel van de dag is, geeft het wel een goed inzicht in wat deze tactiek brengt en wat je ervoor nodig hebt.

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Paul de Wit: mijn dochter Kirsten haalt absoluut de Olympische Spelen

Paul de Wit: mijn dochter Kirsten haalt absoluut de Olympische Spelen

Het leuke van een podcast is dat je iemands stem hoort en deze niet louter hoeft in te beelden op basis van diens geschreven…

10 augustus 2022

Loting WK Badminton 2022: Soraya de Visch Eijbergen en Gayle Mahulette ontbreken

Loting WK Badminton 2022: Soraya de Visch Eijbergen en Gayle Mahulette ontbreken

Woensdag heeft de loting plaatsgevonden voor de Wereldkampioenschappen Badminton 2022 in Tokio, Japan. De mondiale titelstrijd…

10 augustus 2022

Badminton Nederland zoekt de nieuwe Martijn van Tongeren om een data driven organisatie te worden!

Badminton Nederland zoekt de nieuwe Martijn van Tongeren om een data driven organisatie te worden!

Heb jij de drive om jezelf steeds te verbeteren, weet jij alles van de digitale mogelijkheden om een product of dienst te…

10 augustus 2022

Word jij de nieuwe Rene, Alex of Bodil van Badminton Nederland?

Word jij de nieuwe Rene, Alex of Bodil van Badminton Nederland?

Heb jij een passie voor fotografie, een scherp oog voor detail en heb je affiniteit met de (badminton)sport? Dan zijn we op zoek…

2 augustus 2022

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!