clubzoeker

Viktor Axelsen speelt in de plus en wordt Olympisch Kampioen

Viktor Axelsen speelt in de plus en wordt Olympisch Kampioen

Machtig mooi om te zien, die ontlading bij Viktor Axelsen. De emotie die vrijkomt na het behalen van de gouden medaille op de Olympische Spelen in Tokio. Axelsen speelt met zo'n waanzinnige discipline en focus tijdens de finale. Zo intens.

Maak kennis met Mats Duwel!

Hoe juist Viktor met zo'n aanvallend spel zich weet te beheersen en elke keer weer wacht op het juiste moment voor de aanval. Hoe Viktor de aanval afbreekt wanneer hij de druk niet kan houden en opnieuw de rally opbouwt. In dit opbouwen zit een uitdagend spelletje: de tegenstander uitdagen in de grote X te spelen. Of met een schijnslag de tegenstander onder druk zetten, waarop de aanval weer kan volgen.

Het mooie is dat ze beiden de tactiek van de 'grote X, kleine x en de plus' spelen. Deze benaming voor deze tactiek wordt zo binnen de Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) gehanteerd.

Klik hier voor de video: Finale Mannenenkel TOKYO2020 – Chen Long vs Viktor Axelsen.

De tactiek

In deze finale zie je hoe Viktor Axelsen en Chen Long beiden op hun eigen manier gebruik maken van deze tactiek. Zeker ook omdat beide spelers een verschillende speelstijl hebben.

  • Beide spelen veelvuldig in de plus. Met het spelen in de plus verklein je de ruimtes op je eigen veld. En heb je de mogelijkheid om in de neutrale zone te spelen. In deze zone kun je de rally opbouwen. Er is wel een verschil in wanneer je waar speelt.
  • De kleine x zijn de typische drive rally's in het middenveld. Het one-step-footwork. Groot aandachtspunt is hier dat je jezelf onder de druk uit moet kunnen spelen. Openen naar buiten wordt door de tegenstander gewaardeerd, je zet je veld open. Of ben je in staat om in de plus te spelen en tijd voor jezelf te winnen. Tijd en ruimte om weer in balans te komen.
  • De grote X is zoals wij die geleerd krijgen vanaf kinds af aan. Je moet in de hoeken spelen en de tegenstander laten lopen. Het grote nadeel hiervan is dat wanneer je zelf onder druk staat de druk alleen maar groter wordt. De ruimte waarin gespeeld kan worden is groot.

Deze tactiek vraag wel heel veel van je focus en discipline.

Ik kijk mijn ogen uit!

Elk keer weer vind ik het fascinerend te zien hoe de verschillende spelers deze tactiek toepassen. Allen op hun eigen manier en passend bij hun spel. Wanneer je naar de vrouwenenkelspel finale op de Olympische Spelen kijkt, dan lijkt het op een hele andere tactiek. Toch passen zowel Chen Yu Fei als Tai Tzu Ying deze tactiek toe.

Chen wacht langer om het initiatief te nemen en blijft terug spelen in de plus. Terwijl Tai snel het initiatief neemt en Chen onder druk probeert te zetten, krijgt ze vaak zelf de deksel op de neus. Chen wint door consequent te blijven spelen en op het juiste moment te wachten om aan te vallen. Niet mooi, maar wel knap gespeeld.

Klik hier voor de video: Finale Vrouwenenkel TOKYO2020 – Tai Tzu Ying vs Chen Yu Fei.

Wil je meer weten?

In de bijscholing Esoterie van de VBO komt deze tactiek ook aan bod. Ondanks dat het alleen maar een onderdeel van de dag is, geeft het wel een goed inzicht in wat deze tactiek brengt en wat je ervoor nodig hebt.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Badminton Nederland: wij hebben een ondernemende mentaliteit en innovatieve ideeën

Badminton Nederland: wij hebben een ondernemende mentaliteit en innovatieve ideeën

Badminton Nederland kijkt altijd met een positieve blik richting de toekomst. Het ontwikkelen van nieuwe diensten en producten is…

3 december 2021

Update vervolg competities december 2021

Update vervolg competities december 2021

Afgelopen dinsdag 30 november besloten we om de competities in de maand december 2021 door te laten gaan.

2 december 2021

Jorrit de Ruiter: competitie tijdens avondlockdown onverantwoord

Jorrit de Ruiter: competitie tijdens avondlockdown onverantwoord

Gisteren kwam het besluit van Badminton Nederland dat de competities in de maand december gewoon door gaan. Ik heb er nog eens…

1 december 2021

Waarom wil je lid zijn van Badminton Nederland?

Waarom wil je lid zijn van Badminton Nederland?

Niet alleen zijn er voordelen voor Badminton Nederland en haar verenigingen, ook voor leden zit er een voordeel aan om aangemeld…

1 december 2021

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!