Nieuwe app met sportaanbod voor sporters met een beperking
Iedereen die dat wil moet de sport kunnen doen die hij leuk vindt: dicht bij huis en zonder belemmeringen, ook als je een beperking hebt.
Ken je BC 's-Hertogenbosch al?
Dat vindt ook minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zij stelt tot en met 2018 ruim 6,5 miljoen euro beschikbaar om meer mensen met een beperking te laten sporten. Met het geld wordt onder andere een app ontwikkeld. Met die app kun je als je een beperking hebt een overzicht vinden van geschikt sportaanbod in jouw gemeente.
Het programma om sporten en bewegen voor mensen met een beperking te bevorderen heet Grenzeloos actief. Het is in opdracht van het ministerie van VWS opgesteld door MEE Nederland, Vereniging Sport en Gemeenten, Sportkracht12, NISB/SOS en NOC*NSF. "Sporten en bewegen is leuk en gezond. Iedereen die dat wil, moet dat kunnen doen", zegt minister Schippers. "Of het nou basketbal is, wandelen, of zwemmen. Ook als je een beperking hebt. En dan niet op een speciale locatie, maar gewoon in de buurt."
Minister Schippers roept ook verenigingen en sportclubs op om meer mogelijkheden te creëren voor sporters met een beperking. Eerder liet ze al weten dat gehandicaptensport en 'gewone' sport wat haar betreft vaker gecombineerd moeten worden.
Zeker van je zaak
De sport- en beweegdeelname onder de 1,7 miljoen mensen met een beperking blijft achter bij die van valide mensen. Dit geldt vooral voor mensen met een motorische beperking. Maar 14 procent van hen is lid van een sportvereniging. Voor mensen met een verstandelijke beperking geldt dit probleem veel minder: van hen is ongeveer 40 procent aangesloten bij een sportvereniging.
Uit onderzoek blijkt dat mensen met een beperking en organisaties die sport voor deze doelgroep aanbieden elkaar moeilijk kunnen vinden. Ook zijn er praktische belemmeringen om lekker te kunnen sporten, zoals vervoer, de toegankelijkheid van gebouwen en de juiste begeleiding. Ook is materiaal vaak duur: als je aan rolstoelbasketbal doet, heb je al gauw een rolstoel van een paar duizend euro nodig. "Je moet dan wel héél zeker weten dat rolstoelbasketbal jouw sport is", zeggen spelers van het nationale rolstoelbasketbalteam tegen de NOS.
App
De app moet uitkomst bieden om mensen met een beperking makkelijker te laten ontdekken waar in hun eigen gemeente zij welke sport kunnen beoefenen. Het geld dat minister Schippers beschikbaar stelt gaat verder ook naar vervoer en onderzoek.
QR-code voor dit artikel
Smashing vecht voor elk punt tegen nummer drie DKC
De spelers van Smashing namen het op tegen DKC. Ze mochten afreizen naar Den Haag om het op te nemen tegen de nummer drie in de…
11 november 2024
DKC pakt thuis zes punten tegen Smashing
Zaterdagavond 9 november speelde DKC thuis tegen Smashing. Bij de line-up werd duidelijk dat DKC over de vaste dames kon…
11 november 2024
Smashing pakt na een felle strijd twee punten tegen Duinwijck
Afgelopen zaterdag speelde Smashing voor een volle zaal tegen meervoudig landskampioen Duinwijck. De herendubbel van Duinwijck…
4 november 2024
DKC scoort in Wateringen
Zaterdag was het tijd voor de clash tussen de badmintonners van VELO in Wateringen en DKC. Bij de line-up viel op dat DKC kon…
4 november 2024
Meer artikelen over aangepast badminton
- Ilse van de Burgwal stopt als bondscoach - Badminton Nederland
- Duinwijck start met parabadminton - BC Duinwijck
- Joshua Donker ondanks sterke partijen uitgeschakeld in Cartagena - Badminton Nederland
- Parabadmintonner Sophie van den Broek behaalt halve finale in Spanje - Badminton Nederland
- Megan Hollander klaar met badminton en topsport: de koek is op - Megan Hollander