Blessure is belangrijkste stopreden badmintonner
In september en oktober heeft Badminton Nederland een uitstroomonderzoek uitgevoerd onder ruim 7.100 oud-leden.
Doel van het onderzoek was te achterhalen waarom deze mensen zijn gestopt met badminton. Het onderzoek heeft een aantal interessante uitkomsten opgeleverd, waarmee Badminton Nederland en u als badmintonvereniging aan de slag kunt.
De belangrijkste resultaten
Mensen stoppen hoofdzakelijk vanwege een blessure, andere fysieke beperking of omdat de sport niet meer te combineren is met werk, gezin of andere hobby's.
49% van de uitstromers beoefende naast het badminton een andere sport. Favoriet zijn individuele sporten die op eigen gelegenheid kunnen worden beoefend: fitness, hardlopen, fietsen/wielrennen. 83% van de uitstromers blijft wel actief sporten, al dan niet als lid van een club, waarbij opnieuw fitness en hardlopen populair zijn.
De grootste groep respondenten start met badminton voor hun 12e jaar of tussen hun 30e en 50e levensjaar. Dit kunnen zowel 'herintreders' als beginnende badmintonners zijn. Met betrekking tot de stopleeftijd springt geen enkele leeftijdscategorie er echt uit. In de categorieën 18-30, 40-50 en 50-60 jaar vindt nagenoeg evenveel uitstroom plaats.
Deze volwassen uitstromers hebben relatief lang gebadmintond, gemiddeld 16 jaar.
Wanneer we kijken naar waar sport voor de uitstromers aan moet voldoen valt op dat met name sociale contacten c.q. gezelligheid van belang zijn. Een opvallende uitkomst als je bekijkt welke (individuele) sporten populair zijn naast en na het badminton.
Uitstromers die wel betrokken willen blijven bij het badminton willen dit onder andere door af en toe te kunnen spelen zonder lidmaatschap of door het bezoeken van grote badmintonevenementen.
Wat kunnen we hiermee?
Badminton Nederland zal allereerst kijken hoe zij de kennis over blessures en blessurepreventie kan vergroten onder verenigingsvrijwilligers, trainers en spelers. Het START-programma, een reeds bestaand trainingsprogramma voor volwassenen, zal daarin een belangrijke rol vervullen.
Maar daarnaast kan ook de vereniging zelf actief beleid voeren op het behoud van leden. Zo valt op dat leden naast het badminton ook veelvuldig aan fitness, hardlopen en fietsen doen. Een uitkomst die ook kansen biedt voor de vereniging. Denk bijvoorbeeld aan samenwerking met een andere sportvereniging of fitnesscentrum en/of het aanbieden van (zomer)cursussen voor bijvoorbeeld hardlopen. Door het clubgevoel ook bij deze nevenactiviteiten terug te laten komen en mensen begeleid te laten sporten (waar ook blessures worden opgelopen) kan uitstroom mogelijk worden voorkomen.
QR-code voor dit artikel
Subsidies geschrapt voor topbadminton
Vorige week werd bij Badminton Nederland bekend dat de subsidies geschrapt worden. Is badminton minder populair geworden en wat…
19 december 2024
Topbadmintonner Debora Jille: zet badminton(spelers) niet buitenspel
Dit is mijn allereerste bijdrage op LinkedIn en ik heb altijd gehoopt en ernaar toe gewerkt dat mijn eerste post een hele…
16 december 2024
Debora Jille pakt titel in vrouwendubbel in Schotland
Debora Jille heeft samen met Sara Thygesen de titel gewonnen in het vrouwendubbel op de Scottish Open. In de finale was de…
24 november 2024
Dubbel pech voor DKC?
Afgelopen maandag kwam het slechte nieuws van Badminton Nederland hard aan dat beide gemengddubbel winstpunten tegen Smashing…
18 november 2024
Meer artikelen over badminton nederland
- Duwel en dubbel Strooper / Spaans uitgeschakeld op WJK - Badminton Nederland
- Duwel, Hoegen en Wang naar tweede ronde enkelspelen op WJK - Badminton Nederland
- Oranje verliest met een punt verschil van Nieuw-Zeeland op WJK - Badminton Nederland
- Winst en verlies voor Oranje op tweede dag WJK 2024 in China - Badminton Nederland
- Oranje verslaat Noorwegen in openingsduel op Wereld Jeugd Kampioenschappen 2024 - Badminton Nederland