Blessure is belangrijkste stopreden badmintonner

In september en oktober heeft Badminton Nederland een uitstroomonderzoek uitgevoerd onder ruim 7.100 oud-leden.
Doel van het onderzoek was te achterhalen waarom deze mensen zijn gestopt met badminton. Het onderzoek heeft een aantal interessante uitkomsten opgeleverd, waarmee Badminton Nederland en u als badmintonvereniging aan de slag kunt.
De belangrijkste resultaten
Mensen stoppen hoofdzakelijk vanwege een blessure, andere fysieke beperking of omdat de sport niet meer te combineren is met werk, gezin of andere hobby's.
49% van de uitstromers beoefende naast het badminton een andere sport. Favoriet zijn individuele sporten die op eigen gelegenheid kunnen worden beoefend: fitness, hardlopen, fietsen/wielrennen. 83% van de uitstromers blijft wel actief sporten, al dan niet als lid van een club, waarbij opnieuw fitness en hardlopen populair zijn.
De grootste groep respondenten start met badminton voor hun 12e jaar of tussen hun 30e en 50e levensjaar. Dit kunnen zowel 'herintreders' als beginnende badmintonners zijn. Met betrekking tot de stopleeftijd springt geen enkele leeftijdscategorie er echt uit. In de categorieën 18-30, 40-50 en 50-60 jaar vindt nagenoeg evenveel uitstroom plaats.
Deze volwassen uitstromers hebben relatief lang gebadmintond, gemiddeld 16 jaar.
Wanneer we kijken naar waar sport voor de uitstromers aan moet voldoen valt op dat met name sociale contacten c.q. gezelligheid van belang zijn. Een opvallende uitkomst als je bekijkt welke (individuele) sporten populair zijn naast en na het badminton.
Uitstromers die wel betrokken willen blijven bij het badminton willen dit onder andere door af en toe te kunnen spelen zonder lidmaatschap of door het bezoeken van grote badmintonevenementen.
Wat kunnen we hiermee?
Badminton Nederland zal allereerst kijken hoe zij de kennis over blessures en blessurepreventie kan vergroten onder verenigingsvrijwilligers, trainers en spelers. Het START-programma, een reeds bestaand trainingsprogramma voor volwassenen, zal daarin een belangrijke rol vervullen.
Maar daarnaast kan ook de vereniging zelf actief beleid voeren op het behoud van leden. Zo valt op dat leden naast het badminton ook veelvuldig aan fitness, hardlopen en fietsen doen. Een uitkomst die ook kansen biedt voor de vereniging. Denk bijvoorbeeld aan samenwerking met een andere sportvereniging of fitnesscentrum en/of het aanbieden van (zomer)cursussen voor bijvoorbeeld hardlopen. Door het clubgevoel ook bij deze nevenactiviteiten terug te laten komen en mensen begeleid te laten sporten (waar ook blessures worden opgelopen) kan uitstroom mogelijk worden voorkomen.
QR-code voor dit artikel
Duinwijck uit Haarlem prolongeert landstitel Nederlandse Badminton Eredivisie tijdens finale in Maaspoort Den Bosch
Duinwijck heeft voor de 28e keer het landskampioenschap veroverd. In de finale play-off Nederlandse Badminton Eredivisie in de…
25 maart 2023
Robin Tabeling en Selena Piek naar halve finale Swiss Open
De Nederlandse topbadmintonners Robin Tabeling en Selena Piek hebben de halve finale bereikt in het gemengddubbel op de Yonex…
24 maart 2023
DKC gaat op voor tweede landstitel
Na 2013, 2015, 2017 en 2019 staan de badmintonners van DKC voor de vijfde keer in de finale om de landstitel. Alleen in 2015…
24 maart 2023
In gesprek met Jan Helmond: het schip Badminton Nederland dat van richting moet veranderen
Langere tijd geleden had ik een gesprek met Jan Helmond, voorzitter van Badminton Nederland. Één van de afspraken…
23 maart 2023
Meer artikelen over badminton nederland
- In gesprek met Jan Helmond: het schip Badminton Nederland dat van richting moet veranderen - (bl)aad(je)
- Lancering nieuwe landelijke jeugdcompetitie - Badminton Nederland
- Dutch Junior International U19: hoe staat de Nederlandse jeugd ervoor? - Ron Daniëls
- Alleskunner Diede Odijk wint 55e AMOR Master-toernooi - Badminton Nederland
- Bondsvergadering Badminton Nederland verplaatst naar 25 maart in Den Bosch - Badminton Nederland