Wat kan ik doen aan knieklachten na badminton?
Na elf jaar - en twee bevallingen - heb ik het badmintonnen weer opgepakt. Ik speel met veel plezier, maar merk dat mijn lichaam niet meer de oude is.
Maak kennis met Jareth van der Weijden!
Ik ben 30 jaar, heb altijd last van rugpijn vanwege bekkenklachten en houd aan een avondje badminton nu ook steeds knieklachten over. Kun je mij adviseren wat ik kan doen om de pijn te verminderen. Ik ben bang voor slijtage.
Antwoord van Mark Chen (fysiotherapeut)
Ik kan je denk ik wel geruststellen: de kans dat je slijtage hebt op 30-jarige leeftijd is heel klein. Dit gebeurt eigenlijk alleen in zeldzame gevallen, waarbij er een probleem is met de kwaliteit van het kraakbeen. Zelfs bij mensen die een zwaar belastend beroep uitvoeren (denk bijvoorbeeld aan stratenmakers) zien we pas vanaf een jaar of 40 knieklachten.
Belastbaarheid
Je keuze van sport en je achtergrond met bekkenklachten lijken mij veel eerder de boosdoener. Het bekken vormt de basis en de 'powerhouse' van je lichaam. Krachten voor de rest van het lichaam worden hier gegenereerd. Bekkenklachten - nu of in het verleden - zouden dus wel eens een grote rol kunnen spelen in je huidige belastbaarheid.
Tijdens een zwangerschap levert het bekken altijd wat in aan stabiliteit. Wanneer dit niet goed herstelt, blijft het bekken instabiel. De rug zal hieronder lijden, maar ook aan de heupen, knieën en enkels kun je klachten ervaren.
Belasting
Daarbij komt dat badminton een enorm onderschatte sport is als het gaat om belasting. Door het vele versnellen, stoppen, wenden en keren zijn er enorm veel krachten die opgevangen moeten worden. En dat gebeurt vooral vanuit het bekken en de heupen. Als zij niet goed hun werk kunnen doen, kan de knie dat ook niet.
Trainen
Kijk eens naar mijn filmpje over het uitvoeren van de squat. Op 1:30 heb ik het even over de positie van de knieën ten opzichte van de heupen. Dit zou voor jou wel eens goed van toepassing kunnen zijn. Als je jezelf hierin herkent, ligt de oplossing in het stabiliseren van de heupen en het bekken. Hier zijn ontzettend veel goede trainingen voor te vinden.
Begin bijvoorbeeld eens met de zijwaartse plank: ga op de zij liggen met het lichaam in een rechte lijn (voor een makkelijkere versie buig je die knieën). Span je gehele lichaam aan en probeer je bekken op te tillen van de grond. Je steunt dus alleen op je elleboog en je voeten (of je knieën). Probeer deze houding vast te houden zolang als je kunt. Het doel is om op te bouwen totdat je vijf series kunt van een minuut.
Nog beter is het om een (bekken)fysiotherapeut (...) te zoeken die je kan helpen. Een complete training van het heup-bekkengebied gaat veel verder dan alleen deze oefening.
QR-code voor dit artikel
Subsidies geschrapt voor topbadminton
Vorige week werd bij Badminton Nederland bekend dat de subsidies geschrapt worden. Is badminton minder populair geworden en wat…
19 december 2024
Topbadmintonner Debora Jille: zet badminton(spelers) niet buitenspel
Dit is mijn allereerste bijdrage op LinkedIn en ik heb altijd gehoopt en ernaar toe gewerkt dat mijn eerste post een hele…
16 december 2024
Debora Jille pakt titel in vrouwendubbel in Schotland
Debora Jille heeft samen met Sara Thygesen de titel gewonnen in het vrouwendubbel op de Scottish Open. In de finale was de…
24 november 2024
Dubbel pech voor DKC?
Afgelopen maandag kwam het slechte nieuws van Badminton Nederland hard aan dat beide gemengddubbel winstpunten tegen Smashing…
18 november 2024