Houd de badmintonsport sportief: vijf handige tips!
Emotie hoort bij sport. Als je wint verkeer je in een jubelstemming, maar sta je aan de verkeerde kant van de score, dan overheerst vooral teleurstelling. Twee logische gevolgen.
Jij het nieuws, wij een tikkie!
Om de wedstrijd sportief te houden is het zaak om je emoties in bedwang te kunnen houden. Want sportiviteit staat voorop in sport.
De praktijk leert dat het soms moeilijk is zijn om negatieve emoties, zoals teleurstelling of een gevoel dat je onrecht is aangedaan, een plekje te geven. Denk maar eens aan het protesteren tegen een beslissing van de scheidsrechter. In zeldzame gevallen uit dit zich zelfs in excessief gedrag. Uitingen die niet thuishoren bij een sportwedstrijd. Want of je nu wint of verliest: sport draait om plezier.
Sportverenigingen zetten zich actief in om gewenst gedrag bij sporters en hun ouders te bevorderen. Maar je kunt zelf ook actie ondernemen om sportief gedrag te stimuleren. Kijk maar eens deze vijf tips.
1. Maak afspraken met het team
Teamafspraken helpen om sportiviteit te stimuleren. Stel met je team een aantal regels op waar iedereen zich aan moet houden. Geef bijvoorbeeld de tegenstander vóór en na de wedstrijd een hand.
2. Spreek elkaar aan op ongewenst gedrag
Een tip die in het verlengde ligt van de eerste tip. Het is goed om elkaar aan te spreken wanneer iemand zich niet aan de regels van het team houdt. Of wanneer iemand zich op een andere manier ongewenst opstelt. Door elkaar hierop te wijzen creëer je een verantwoordelijkheidsgevoel. Ook ouders en coaches kunnen hierin een rol vervullen. Bespreek op een rustige toon waarom de persoon in kwestie met zijn gedrag niet bijdraagt aan een sportieve wedstrijd. Het kan voorkomen dat diegene het niet eens in de gaten heeft dat het getoonde gedrag niet wenselijk is.
3. Benader elkaar positief
Niemand wordt beter van een negatieve aanpak. Coach elkaar daarom op een positieve manier. Zo hervinden sporters sneller het zelfvertrouwen en presteren zij binnen de kortste keren op hun gebruikelijke niveau. Een schouderklopje doet wonderen.
4. Geef als ouders het goede voorbeeld
Ouders hebben veel invloed op het gedrag van hun kind. Een jonge badmintonner die zijn fanatieke papa naast de badmintonbaan constant hoort en ziet protesteren, zal snel geneigd zijn dit over te nemen. Ook al ben je het niet eens met een beslissing van de coach of de teller, houd je gemak! Je kunt achteraf altijd nog even deze persoon aanschieten. Onthoud: het is en blijft een spelletje.
5. Wees er voor je team
Je bent onderdeel van een team. Jouw team rekent op je. Sla dus niet zonder jezelf af te melden een training of wedstrijd over. Dat benadeelt de teammoraal. En juist een goede sfeer in de groep helpt om op een positieve manier te sporten. En om wedstrijden te winnen.
QR-code voor dit artikel
Subsidies geschrapt voor topbadminton
Vorige week werd bij Badminton Nederland bekend dat de subsidies geschrapt worden. Is badminton minder populair geworden en wat…
19 december 2024
Topbadmintonner Debora Jille: zet badminton(spelers) niet buitenspel
Dit is mijn allereerste bijdrage op LinkedIn en ik heb altijd gehoopt en ernaar toe gewerkt dat mijn eerste post een hele…
16 december 2024
Debora Jille pakt titel in vrouwendubbel in Schotland
Debora Jille heeft samen met Sara Thygesen de titel gewonnen in het vrouwendubbel op de Scottish Open. In de finale was de…
24 november 2024
Dubbel pech voor DKC?
Afgelopen maandag kwam het slechte nieuws van Badminton Nederland hard aan dat beide gemengddubbel winstpunten tegen Smashing…
18 november 2024