Rolstoelbadmintonner Willem van Roosmalen voelt zich thuis bij BC Shot

Rolstoelbadmintonner Willem van Roosmalen voelt zich thuis bij BC Shot

Net als de reguliere badmintonspelers, heeft BC Shot ook een categorie aangepast badminton-spelers. Bij aangepast badminton denkt men vaak alleen aan rolstoelspelers te denken; echter kan dit ook zittend op de grond badminton zijn, of staand. De spelregels zijn hetzelfde; echter is de veldindeling wel iets anders.

BC Shot heeft een aantal leden die aangepast badminton spelen, en één ervan is door de club geïnterviewd voor meer achtergrondinformatie. Het betreft Willem van Roosmalen. Sinds 2013 speelt Willem aangepast badminton; hij is gestart bij BC Bever te Rijen, later is hij naar BC Shot in Dongen gekomen. Hiervoor was hij fanatiek rally- en driftrijder, echter na een auto ongeluk in 2012 kwam hij noodgedwongen in een rolstoel terecht.

Het idee om afhankelijk van een rolstoel te zijn, was voor Willem héél erg wennen en natuurlijk niet leuk. Zijn goede vriend Peter, die op dat moment al bij BC Bever badminton speelde, heeft Willem een aantal keer meegenomen naar de club. Van een kwartier badmintonnen en anderhalf uur de derde helft in het café, was het al snel meer tijd voor het badminton en minder in het café. Totdat Willem anderhalf uur aan een stuk badminton speelde en niet meer in het café te zien was. Hij ervaarde hoe het was om toch te kunnen ontspannen en zijn hoofd leeg te maken, jezelf te prikkelen, jezelf omhoog te pushen en bovendien, niet aan de handicap te denken!

Na drie trainingen werd Willem geadviseerd door trainster Martina de Grote om deel te nemen aan de paragames. Willem was hierbij de verassing van het jaar en werd vijfde! Daarna is hij meer gaan trainen en heeft hij meerdere toernooien gespeeld om beter te worden. Bij de Nationale Kampioenschappen 2014 is Willem bij zowel de herendubbel als de gemengddubbel derde geworden. Bij de herenenkel veroverde hij zelfs een tweede prijs!

Wat vaak overschat word bij rolstoel badminton, is het rijden op de baan en dan tegelijk slaan. Hiervoor is veel coördinatie en inschattingsvermogen vereist. Dit is voor mensen die al in een rolstoel zitten, gemakkelijker dan voor reguliere badmintonners die voor het eerst in een sportrolstoel gaan zitten. Het grote verschil tussen een gewone rolstoel en de sportrolstoel is het lichte materiaal, de anti-kiepwielen en de wielen die schuin staan om niet om te vallen. Meestal zijn ze custom made voor de gebruiker gemaakt.

Sinds enige tijd speelt Willem in zijn eigen woonplaats Dongen bij BC Shot. Samen met voorzitter Marco Gruppen is overlegd of aangepast badminton mogelijk is bij de Dongense vereniging. BC Shot heeft hier zeker de ruimte en mogelijkheden voor, en inmiddels spelen er meer aangepast badmintonners bij deze vereniging. Samen met zijn beste vriend/recreant Peter, Tamara, en Quincy Michielsen, maakt Willem sportieve uren in de sporthal. Willem en Quincy zijn tevens dubbelpartners (Quincy werd in het verleden viervoudig wereldkampioen in alle categorieën: herendubbel, gemengddubbel en de singel). Bij de recent gehouden Nederlandse Kampioenschappen 2016 is Quincy Nederlands Kampioen geworden in alle categorieën.

Willem staat sinds dit NK op de tweede plaats van Nederland in aangepast badminton en de categorie herendubbel; zijn doel is om in 2017 de nummer een te worden!

In België worden officiële gemengde toernooien gehouden waar zowel aangepast badmintonners als reguliere badmintonners aan mee kunnen doen. Willem heeft hier tweemaal aan meegedaan en heeft hier ook meerdere wedstrijden van gewonnen. In Nederland zijn deze toernooien er helaas (nog) niet.

Op 25 december 2015 overkwam Willem opnieuw een ongeval, echter Willems fanatieke karakter is niet te stoppen, hij vindt badminton te leuk om te stoppen om nu te rusten en te revalideren. Willem heeft inmiddels 8 operaties aan zijn linker onderarm en -hand gehad en er komen er nog meer, maar hij geeft niet op. Ondertussen traint Willem weer om op zijn oude niveau te komen en sterker te worden.

Willem zou graag zien dat er meer toernooien georganiseerd zouden worden. In 2017 wil de Gemeente Dongen meer aangepaste sporten beoefend hebben, er zijn namelijk niet veel verenigingen die animo en banen beschikbaar hebben voor aangepast badminton. Het zou leuk zijn om meer gemengde wedstrijden te houden; waarbij rolstoelafhankelijke mensen toch getriggerd worden om te badmintonnen!

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Breaking: Lin Dan announces retirement

Breaking: Lin Dan announces retirement

On Saturday morning CTGN published an article in which is was announced that the Chinese legend, Lin Dan has chosen to retire…

4 juli 2020

Badminton Nederland: alleen focus op AirBadminton en topsport?

Badminton Nederland: alleen focus op AirBadminton en topsport?

Onze sport is in de grootste crisis van de afgelopen 50 jaar en Badminton Nederland doet alsof er niets aan de hand is. Ze komt…

1 juli 2020

Badminton Nederland annuleert Dutch Open 2020

Badminton Nederland annuleert Dutch Open 2020

Badminton Nederland heeft besloten om de 72e editie van de Dutch Open (BWF Tour Super 100), het grootste internationale…

30 juni 2020

Badminton en corona update (week 26)

Badminton en corona update (week 26)

Yes, we mogen weer! Vanaf 1 juli is binnensport, onder voorwaarden, weer toegestaan en daar zijn wij ontzettend blij mee.

25 juni 2020

Badminton Nederland in gesprek met leverancier over AirShuttles die snel sneuvelen

Badminton Nederland in gesprek met leverancier over AirShuttles die snel sneuvelen

De introductie van de nieuwe sport was ook direct de introductie van de nieuwe AirShuttle. Op deze nieuwe AirShuttle is heel…

19 juni 2020

Badminton en corona update (week 23)

Badminton en corona update (week 23)

Gisteren werd in de diverse media nogmaals bevestigd dat de sportsector de komende maanden verder open zal gaan. Per 1 juli mogen…

5 juni 2020

Badminton en corona update (week 22)

Badminton en corona update (week 22)

In een wekelijkse update willen wij jullie graag op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen omtrent de badmintonsport en…

29 mei 2020

Mogen we weer badmintonnen per 1 juli?

Mogen we weer badmintonnen per 1 juli?

Tijdens de persconferentie van de overheid op woensdag 27 mei werd duidelijk dat sportscholen per 1 juli weer open mogen mits zij…

28 mei 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!