SportSport

Richard in Rio: groot compliment voor badmintonster Selena Piek

Richard in Rio: groot compliment voor badmintonster Selena Piek

Mijn aandacht is de afgelopen dagen vooral uitgegaan naar twee dames in het badminton. Een prachtige sport, de snelste racketsport ter wereld waar het aankomt op uithoudingsvermogen, reflexen en explosiviteit.

Ken je BV Van Zijderveld al?

Hier is iets bijzonders aan de hand. Hoewel Jacco Arends en Selena Piek in het gemengd dubbel al zijn uitgeschakeld (revanche in Tokio?), schreef Piek wel historie met haar andere partner Eefje Muskens. De tandem Piek-Muskens is vanaf de eerste game in het vrouwendubbel op stoom en plaatste zich zaterdagmiddag in Rio Centro, Pavilljon 4, overtuigend voor de kwartfinales. Een puike en tegelijkertijd historische prestatie waar ik mijn Braziliaanse petje, echt nodig hier, diep voor afneem.

Voor beide topsporters heb ik veel respect, maar wat Piek over heeft om haar doelen te bereiken is echt bewonderenswaardig. Dat zij zelfs op twee fronten streeft naar absolute perfectie, onderstreept haar ambities alleen maar. Het zijn er ook maar weinig die het doen. Selena moet haar aandacht verdelen over twee collega's. In de top en zeker bij een mentaal spel als badminton is dat loodzwaar. Daarnaast kost het natuurlijk lichamelijk extra energie, zeker als de wedstrijden zoals tijdens de Spelen kort op elkaar volgen. Het gaat de 24-jarige Piek echter al jaren goed af. Ze is altijd topfit.

In het hart van de Nederlandse topsport

Piek woont inmiddels al een aantal jaren in Arnhem. Op deze manier bevindt de geboren Blaricumse zich namelijk midden in het hart van de Nederlandse topsport. Op Papendal traint deze gedreven sportvrouw dagelijks het snot voor haar ogen. Haar missie is zich te mengen in de mondiale top. Tussen de Aziaten dus waar de concurrentie moordend is. En dat lukt, vooral met de oernuchtere Brabantse Eefje Muskens aan haar zijde. Binnen en buiten de baan klikt het tussen deze twee dames. Ze moeten het niet hebben van power en kracht, maar compenseren dat ruimschoots met tactisch inzicht, werklust en de juiste rolverdeling. In Europa is alleen een Deens duo beter.

Wat voor mij deze prestatie in het badminton extra bijzonder maakt, is het feit dat Piek en Muskens nauwelijks ondersteuning krijgen van NOC*NSF. Oké, toen ze het afgelopen seizoen zo stabiel presteerden ging de geldkraan weer een beetje open. Maar deze dames verdienen natuurlijk veel meer steun en aandacht (van sponsors). Vorig jaar moesten Piek en Muskens nog 100 euro eigen bijdrage betalen om op Papendal te kunnen trainen. Ze legden privégeld bij om hun reizen te organiseren naar grote buitenlandse toernooien. Toernooien die ze moesten spelen op punten te verzamelen voor Rio. Met beperkte middelen, een enorme wilskracht en door vaak als een monnik te leven, heeft het duo de Olympische Spelen bereikt. En staan ze in de kwartfinales. Dat verdient een groot compliment.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!