Talentontwikkeling: een vreemde eend
De ontwikkeling en vooral de verschillen van het hanteren van spelers zorgt voor steeds grotere verschillen tussen spelers die zich in een club ontwikkelen en spelers die zich voor hun ontwikkeling op alternatieven richten.
Jij het nieuws, wij een tikkie!
Het zou een zelfversterkend effect moeten hebben, maar dat is nagenoeg niet het geval.
Omdat er alternatieven zijn zoals badmintonacademies vertrouwen de clubs erop dat de ontwikkeling van de spelers zich daar afspeelt en als gevolg wordt er bespaard op ontwikkelingstraining van de club en dit gaat dan weer ten koste van de spelers die zich langzamer ontwikkelen als speler of fysiek.
We weten inmiddels dat talent zich via hele andere wegen ontwikkelt dan wat we tot een paar jaar geleden dachten. Veruit de meeste trainers hebben het fout als het gaat om het voorspellen van talent dat doorbreekt (Michael Kjeltsen oud-talentontwikkelaar Badminton Danmark - art. 2016).
Dit betekent automatisch dat we dan ook een verkeerd beeld hebben van hoe de training er uit zou moeten zien. Een paar jaar geleden heb ik al eens een artikel geschreven dat spelers ondanks hun trainers toch nog goed werden. Als je de kennis van vandaag naast deze uitspraak zet, dan vallen de stukjes van de puzzel langzaam in elkaar.
Talent ontwikkelt zichzelf en ze doet dat in een klimaat waarin ze op jonge leeftijd kan experimenteren. De trend van de afgelopen jaren was dat elk uur dat spelers in de hal zijn trainers de les leiden en de te behandelde stof bepalen. Het verhaal is niet veel anders dan de theorie van Johan Cruijff over het straatvoetbal en het verklaart ook waarom er zoveel spelers op jonge leeftijd afhaken en stoppen met badminton.
Ontwikkeling is vooral een creatief proces en als er iets niet creatief is voor spelers dan is het een les volgen van iemand die geen idee heeft hoe talent zich ontwikkelt. Ik heb voor de meeste onderdelen van trainersopleidingen geen goed woord over, omdat het saai is en niet zomaar saai, maar echt doodsaai. Als ik dat als badmintonidioot die alles over de sport wil weten al vind, hoe moet een jonge aankomende trainer het dan wel niet vinden? Hoe kan er uit zo'n opleiding voor begrafenisondernemers een spannende vernieuwende en voor de jeugd inspirerende training komen? Ook op dit gebied kwam Johan Cruijff met een voorstel dat vernieuwend was en waarvan ik als trainer niet begrijp dat het niet massaal is overgenomen. Laat mensen eerst examen doen voor het niveau dat ze zelf menen te hebben en laat ze op de gebieden waarin ze tekort schieten een cursus volgen of geef ze deeldiploma's voor de onderdelen waarin ze van nature goed zijn. Dit soort opleidingen schept specialisme met enorm gedreven mensen die bijna automatisch inspirerend zijn voor hun spelers.
Als er al een paar jaar geleden de conclusie was dat zelfs toptrainers een verkeerd beeld hebben over talentontwikkeling... Meer dan 95% zit er naast over welke spelers doorbreken naar de top. Vervolgens zie je dan dat er niets verandert aan het beleid van trainersopleidingen en de manier waarop trainingen worden ingericht.
Er was twee jaar terug een klein onderzoek bij Badminton Nederland over talentbeschrijving en ook ik heb daar aan deelgenomen. De onderzoekster heeft me ook een e-mail gestuurd met hetgeen ze uit mijn deelname had gehaald. Dit was zo onherkenbaar dat ik er vanaf heb gezien er nog langer aan deel te nemen. Je kunt altijd een onderzoek doen en dat in de richting sturen die je zelf (of de opdrachtgever) het beste uitkomt. Het verbaast me dan ook niets dat we er niets meer van gehoord hebben. Het zou goed zijn voor de ontwikkeling van onze sport als er een uitgebreide discussie zou komen waarin we deze ontwikkelingen verwerken in een andere opzet van talentontwikkeling.
Op OroDenmark zijn we met de DGI-opleiding al een aantal jaren bezig met een andere aanpak, want ook daar was men bekend met het feit dat het herkennen van Deens talent zwaar tekortschoot. We hebben het nog nooit meegemaakt dat de deelnemende trainers niet verrast waren over de aanpak en hoe totaal anders die aanpak is dan op welke andere trainersopleiding dan ook. Op de bijscholing van de VBO in 2017 in Nederland zal ik dan ook aandacht besteden aan deze vorm van training en vertellen hoe we de conclusies uit Denemarken hebben verwerkt in een andere opzet van de trainersopleiding.
Op dit artikel berust auteursrecht: neem de tekst en afbeeldingen niet over zonder schriftelijke toestemming van badmintonline.nl. Een weblink of QR-code naar dit artikel plaatsen op de website of in het clubblad van je badmintonclub mag natuurlijk wel.
QR-code voor dit artikel
Subsidies geschrapt voor topbadminton
Vorige week werd bij Badminton Nederland bekend dat de subsidies geschrapt worden. Is badminton minder populair geworden en wat…
19 december 2024
Topbadmintonner Debora Jille: zet badminton(spelers) niet buitenspel
Dit is mijn allereerste bijdrage op LinkedIn en ik heb altijd gehoopt en ernaar toe gewerkt dat mijn eerste post een hele…
16 december 2024
Smashing sluit 2024 af met overwinning!
Afgelopen zaterdag nam Smashing het op tegen VELO. Dit keer was de wedstrijd in Wijchen met ons enthousiast aanwezige…
15 december 2024
Nederland verslaat Turkije in eerste kwalificatieduel EK Mixteams 2025
De Nederlandse badmintonners hebben de eerste wedstrijd tijdens de kwalificatie voor het EK gemengde teams 2025 gewonnen.
4 december 2024
Meer artikelen over talentherkenning
- Badmintonprogramma van 4 tot 12 jaar werkt niet - Ron Daniëls
- Sportagnostische interimmer Jaap Wals aangesteld als technisch adviseur Badminton Nederland - Badminton Nederland
- Talentontwikkeling: een vreemde eend - Ron Daniëls
- Met huidige NOC*NSF-eisen is Tokyo 2020 utopie voor Erik, Nick, Mark en Soraya - Henri Vervoort